Szegény Nagy-Britannia! Az egykori fensőbbséges világbirodalom elmúlt egy-két évének szinte minden hónapjára akad egy kínos hír, ami oda csap, ahol az a legjobban fáj. Itt van például, hogy a Jaguar és a Land Rover az egykori gyarmaté lett, 2008-tól ugyanis az indiai Tata a tulajdonos. De említhetnénk Európa egyik legmagasabb költségvetési hiányát, ami olyan mértékű, hogy ha nem Angliáról, hanem kontinensbeli államról enne szó, a londoni City elemzői már biztosan temetnék azt az országot. Most viszont már tényleg vége a világnak: egy versenyen, ahol vakteszt segítségével kóstolták a szakértők a whiskyket, meglepetésre egy tajvani márka győzött, egyértelműen maga mögé utasítva a neves skót és angol fajtákat, számolt be az eseményről a The Times.
A versenyt Edinburghben tartották a Burn's Night fesztiválon, a neves whisky-szakértő Charles MacLean pedig az "Uramisten, ez valami áprilisi tréfa?" mondattal kommentálta a győztest, mikor hivatalosan is be kellett jelentenie a sokkot kapott publikum előtt. Egy viszont biztos, a tajvani Kavalan whisky tényleg piszok jó: 27,5 pontot kapott a vak kóstolási teszten a lehetséges 40-ből, míg a második helyezett, a skót prémiumtermék Langs csak 22-őt. Őt követte a King Robert 20, az angol St George 15,5 ponttal, a sor végén pedig a szintén skót Bruchladdich X4+3 szerénykedett 4,5 ponttal, ami MacLean szerint már nem is főzőolaj vagy gázolaj, hanem egyenesen varrógépolaj-ízű. A trópusi gyümölcsös aromájú Kavalan egyébként Taivan első lepárlójában készült, ami Banffshire mintájára épült és skót malátát használ. A The Times szerint a távol-keletiek már nem csupán a legkényesebb ízlésű whisky-fogyasztók közé tartoznak, de már a gyártásban is utolérték a skót színvonalat. A Kavalant viszont ennek ellenére nem forgalmazzák Angliában - még.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.