Holnaptól Michelin-csillagos étterme is lesz Budapestnek?

 UPDATE: A Ráday utcában lévő Costes nyerte az első magyar Michelin-csillagot! Gratulálunk nekik!

Átlagos kinézetű, középkorú urak, kosztümös hölgyek, esetleg szótlan, a legkevésbé sem feltűnő, ám kíméletlenül kritikus párok – legtöbbször ez a kép él az emberekben a szigorú Michelin étteremkalauz ítészeiről. Tavaly év végén viszont olyat csináltak, amit csak ritkán tesznek meg: kóstolás után bemutatkoztak néhány étterem vezetőjének, és kedélyesen elbeszélgettek velük. Már önmagában az a tény is a magyar gasztronómia komoly fejlődését jelzi, hogy egyáltalán beültek kóstolni, és nem a Magyar Turizmus Zrt. igazgatójának személyes ízlésére hagyatkozva említik meg minden magyarázat nélkül azt a néhány helyet, ami az eddigi kalauzokban benne volt.

De valami történni fog, a jelek ugyanis erre utalnak: egyfelől a Michelin Main Cities of Europe kiadványának főszerkesztője, Derek Bulmer maga is azt nyilatkozta a Dining Guide-nak adott interjújában, hogy a magyar éttermek rengeteget fejlődtek, és több kiváló hely is igen közel áll a vágyott csillag megszerzéséhez, másfelől több fontos elismerésben is részesültek magyar vendéglők a közelmúltban. Tavaly év végén például egy másik ismert francia étteremkalauz, a GaultMillau a Váci utcai Babel Delicate és a Dohány utcai Fausto's éttermeknek adott két séfsapkát, ami a szakértők szerint egy Michelin-csillagnak felel meg. A Vörösmarty téri Onyx Étterem konyhafőnök-helyettese, Széll Tamás pedig másodszor nyerte meg a magyar csúcsgasztronómia versenyét, a „Hagyomány és Evolúciót”, ahová a Magyar Gasztronómiai Egyesület Michelin-csillagos séfeket és étteremkalauz-szaktekintélyeket hívott meg a grémiumba.

Az Onyx egyike azon éttermeknek, amiknek lehet esélye csillagra, de Jókuti András, a TimeOut magazin enni&inni rovatának vezetője és a radiocafé szerkesztője mégis a Babel Delicate-et tartja a legesélyesebbnek. Jókuti szerint a Bock Bistro és a Costes is joggal számíthat az elismerésre, habár ez utóbbi neves portugál séfje már nem dolgozik az étteremben, helyét egy argentin szakács vette át. Donatella Zamponi, a szintén csillaggal elismert szakács is távozott már a New York Palota étterméből. Az amúgy remek Fausto's-zal az a baj, hogy olasz, az első magyar csillagot pedig csak egy magyar étterem kapja már, valljuk be, fura lenne, ha Budapest fő gasztronómiai attrakciójának a spagetti számítana.

Ha a főváros legjobb vendéglőiről esik szó, nem szokták kihagyni a Csalogány 26 éttermet sem, amely az Alexandra Étterem- és borkalauz toplistáján 2008-ban és 2009-ben is az élmezőnyben szerepelt – kár, hogy az a szakács, akinek leginkább köszönheti a hely a hírét, már nem dolgozik ott. Az Alabárdos jó, de kissé turistás, a Tigris, az Aranyszarvas pedig pompás helyek, de a Michelin-csillaghoz talán közelebb állnak a fentebb említettek. Mi is maradt még ki? A fertőrákosi Ráspi nemrég nyitotta meg budapesti éttermét is, de az még túl fiatal hely az elismeréshez (mikor az angol kóstolók itt jártak, még nyitva sem volt). A berencspusztai Chateau Visz pedig hiába a Michelin-csillagos séf, a német Erik Schröter tulajdona, ha kap most Magyarország csillagot, akkor azt biztosan fővárosi étterem kapja.

A pletykák szerint egyébként Magyarország a vitathatatlan fejlődés ellenére is határeset, ami a Michelin-csillagot illeti, sokak szerint leginkább „gasztropolitikai okokból” kapnánk, ha kapunk. Hlatky Schlichter Hubert, a Babel Delicate tulajdonosa szerint egyébként a magyar vendégeknek még meg kell tanulniuk különbséget tenni a kategóriák között és meg kell tanulniuk értékelni azt, amit a tányéron látnak, különben nem értik, hogy miért kerül annyiba a vacsorájuk, amennyit a számla mutat. Ez pedig megmérgezi az élményt. Holnap, azaz március 16-án feketén-fehéren kiderül viszont, hogy lesz-e Magyarországnak Michelin-csillagos étterme, akkor jelenik meg ugyanis a Main Cities of Europe kiadvány. Hátha ezúttal a volt szocialista országok fővárosai közül közül Prága után másodikként Budapest is felkerül majd a világ gasztronómiai térképére! Mit tippelnek: kapunk csillagot vagy sem? És ha igen, vajon melyik hely kapja majd?

Fotók: babeldelicate.hu és onyxrestaurant.hu


A bejegyzés trackback címe:

https://burzsuj.blog.hu/api/trackback/id/tr591840096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

burzsuj_bw_logo-h240.png

A név kötelez? Ósdi jelszó. Inkább talán a pénz kötelez. Mégsem mindegy, hogy mire költesz, ha már egyszer szert tettél egy komolyabb vagyonra. A többség számára csupán alig ismert életvitelbe próbálunk meg bepillantást engedni, ami Magyarországon a mai napig tabu témának számít. Hisszük, hogy érdekes, kevéssé, vagy egyáltalán nem ismert hírekkel tudunk szolgálni, amik nem merülnek ki a Swarovski kristályban és az aranyozott sokmilliós iPhone-ban.
Lemaradtunk valamiről? Írd meg!

instapromo3.png

Címkék

abramovics (10) airfrance (11) ajándék (12) alkohol (10) amerika (101) andrássy (53) anglia (39) angol (11) apple (10) arab (12) armani (18) aukció (66) autó (99) ázsia (14) balc (39) befektetés (13) bentley (18) bor (31) brit (20) budapest (94) bugatti (15) burberry (15) burzsuj (167) bútor (10) chanel (11) christies (13) design (13) divat (79) dubai (14) ékszer (13) érdekesség (254) étterem (39) felmérés (55) ferrari (41) forbes (38) francia (53) gasztro (15) gasztronómia (33) golf (14) gucci (16) hajó (59) harrods (11) hermes (23) hotel (93) india (13) ingatlan (221) ital (13) jacht (61) játék (13) jóhely (12) jótékonyság (18) karácsony (24) kína (53) könyv (13) kutatás (11) kutya (10) lamborghini (16) legdrágább (17) leggazdagabb (10) lista (69) london (61) louis (11) louisvuitton (44) luxus (21) lv (14) lvmh (30) magánrepülő (10) magyar (141) magyarország (10) milliárdos (22) mobil (11) moszkva (11) művészet (11) newyork (39) nyaralás (10) nyc (28) olasz (57) olaszország (12) óra (78) orosz (59) parfüm (10) párizs (21) pezsgő (10) porsche (14) prada (11) rekord (11) repülés (20) repülő (34) repülőgép (17) rollsroyce (22) samsung (15) sothebys (20) svájc (17) szálloda (64) sziget (21) tagheuer (10) társadalom (10) telefon (32) toplista (11) turizmus (86) usa (56) utazás (109) versace (11) vertu (19) vonat (11) vuitton (10) yacht (10) +
süti beállítások módosítása