Ebből a luxuslakásból irányította Nagy-Britanniát Churchill

5,5 milliárd forintért eladó az 5 szintes épület

Milyen lehet egy olyan bárpultnál csokis müzlit reggelizni, ahol pár évtizeddel korábban egy kabinetülés előtt Sir Winston Churchill alaposan felvizezett whiskyt készített magának? Ki lehet próbálni, az a Fitzhardinge Streeti hat hálószobás luxuslakás ugyanis, ahol a világ egyik legismertebb politikusa élete jó részét töltötte, most eladó.

Tényleg nem túlzás azt mondani, hogy ez a Bond Streethez közeli lakás egy történelmi emlék. Aki ugyanis ismeri egy kicsit Churchill munkastílusát, sejtheti, hogy a politikus nem csak aludni járt haza, hanem nagyrészt innen irányította az életét - így aztán Nagy-Britanniáét is. Churchill életfilozófiája ugyanis ugyanaz volt, mint a 20. század elejének szexbombájáé, Mae Westé: „soha ne állj fel, ha ülhetsz is, és soha ne ülj, ha le is fekhetnél.” Churchill szeretett takarékoskodni az energiájával, így az ágyban töltött délelőttjein elolvasta a postáját, leveleket diktált, végigfutotta a napilapokat, látogatókat fogadott és rengeteg telefonbeszélgetést intézett. Igen, mindezt ebből a házból.

A Brit Szívbetegek Alapítványa irodaként használta az épületet - a kandallókba pedig irattartókat épített

Azt sajnos nem írja a hirdetés, hogy pontosan mikor lakott itt, de valójában tökmindegy, hogy védelmi miniszterként, a flotta főparancsnokaként, hadügyminiszterként, gyarmatügyi miniszterként, pénzügyminiszterként, vagy olyan Nobel-díjas íróként, aki kb. 5 millió szónyi írást adott ki – a tény, hogy Churchillé volt, egy percig sem teszi kétségessé, hogy el fogják adni a házat a meghirdetett 24,6 millió dolláros (kb. 5,5 milliárd forint) áron. A György korabeli barnatéglás luxusotthon a Bond Street közelében található – ez az a része Londonnak, ahol több a sofőrös Range Rover, mint a Ford Focus – és a közelmúltig a British Heart Foundationé volt. Csakhogy nem volt túl alkalmas a lakás az irodai munkára, így egy ingatlanfejlesztő vette meg, aki felújította és minden igényt kielégítő lakást formált belőle.

Mennyit ivott valójában Churchill?

A brit konzervatív történész, Paul Johnson szerint nem is olyan sokat. (...) "A brandyt apró kortyonként, a whiskyt pedig erősen felvizezve itta Churchill - soha életében nem vedelt. 1949-ben Arisztotelesz Onasszisz jachtján, a Christiná-n azzal kérkedve, hogy milyen sokat iszik, kijelentette: "Ha minden whiskyt és brandyt, amit életemben megittam, összeöntenénk, ez a hatalmas kabin is kicsordulna." Tudományos tanácsadója, Lindemann professzor is jelen volt, és kétségbe vonta Churchill állítását, úgyhogy tudomására hozták főnökének napi italfogyasztását, a helyiség méretét (hatalmas volt, mint a Christiná-n minden), és megkérték, hogy kapja elő a logarlécét. Lindemann kiszámította, hogy a Churchill által addigi életében elfogyasztott ital mindössze 13 centiméter magasságig töltené meg a hajó szalonját. Churchill porig volt sújtva." (részlet Paul Johnson: Hősök című kötetéből)

Onasszisz hajója, a Christina

Volt dolga rendesen, legelőször például a kandallókba épített irattartókat távolította el. Azért szerencsére maradtak eredeti részletek is: a gyönyörű szárnyas ajtókhoz, a csillárokhoz és a kandallók díszítéséhez senki sem nyúlt Churchill óta. Az ingatlanfejlesztőnek egyébként a lift beépítése okozta a legnagyobb problémát. A ház 5 emeletes, úgyhogy mindenképpen szükség volt rá, mégis úgy kellett megoldani, hogy ne veszítse el a műemlék besorolást. A felújítás során csinos medencét, szaunát, gőzfürdőt és mozitermet is kapott a ház, és egy külön vendégapartmant, elszeparálva a háziaktól. A kedvencem a diófa könyvespolcokkal beépített könyvtárszoba az első emeleten, ezt nagyon szépen meg lehet csinálni.

A „kert” márvánnyal borított, fogadásokra, kellemes reggelire, napozásra kiválóan alkalmas, sétákat azonban a közeli Hyde parkban és Regents parkban kell tenni, itt csak léhán elfeküdni lehet. Nem kétlem, hogy a ház hamar elkel majd, az ingatlanfejlesztő mindenesetre nem bízta a véletlenre: feltette a Aylesfordra, a Beauchamp Estates-re és a Prime Portfolióra is.

Churchill-féle humor: "Egy üres taxi állt meg az Alsóház épületénél és Clement Attlee szállt ki belőle."

 

A bejegyzés trackback címe:

https://burzsuj.blog.hu/api/trackback/id/tr483342142

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Dizájnbunkók Budapesten 2011.11.03. 15:09:42

Sokba került, sosem működik rendesen és igazi bunkóság a vakok számára – mi az? Az ötödik kerület egyik turistalátványosságának kikiáltott, Szabadság téri interaktív szökőkút. Nagyot álmodott a belvárosi píárpolgármester és csapata, csicsás ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

burzsuj_bw_logo-h240.png

A név kötelez? Ósdi jelszó. Inkább talán a pénz kötelez. Mégsem mindegy, hogy mire költesz, ha már egyszer szert tettél egy komolyabb vagyonra. A többség számára csupán alig ismert életvitelbe próbálunk meg bepillantást engedni, ami Magyarországon a mai napig tabu témának számít. Hisszük, hogy érdekes, kevéssé, vagy egyáltalán nem ismert hírekkel tudunk szolgálni, amik nem merülnek ki a Swarovski kristályban és az aranyozott sokmilliós iPhone-ban.
Lemaradtunk valamiről? Írd meg!

instapromo3.png

Címkék

abramovics (10) airfrance (11) ajándék (12) alkohol (10) amerika (101) andrássy (53) anglia (39) angol (11) apple (10) arab (12) armani (18) aukció (66) autó (99) ázsia (14) balc (39) befektetés (13) bentley (18) bor (31) brit (20) budapest (94) bugatti (15) burberry (15) burzsuj (167) bútor (10) chanel (11) christies (13) design (13) divat (79) dubai (14) ékszer (13) érdekesség (254) étterem (39) felmérés (55) ferrari (41) forbes (38) francia (53) gasztro (15) gasztronómia (33) golf (14) gucci (16) hajó (59) harrods (11) hermes (23) hotel (93) india (13) ingatlan (221) ital (13) jacht (61) játék (13) jóhely (12) jótékonyság (18) karácsony (24) kína (53) könyv (13) kutatás (11) kutya (10) lamborghini (16) legdrágább (17) leggazdagabb (10) lista (69) london (61) louis (11) louisvuitton (44) luxus (21) lv (14) lvmh (30) magánrepülő (10) magyar (141) magyarország (10) milliárdos (22) mobil (11) moszkva (11) művészet (11) newyork (39) nyaralás (10) nyc (28) olasz (57) olaszország (12) óra (78) orosz (59) parfüm (10) párizs (21) pezsgő (10) porsche (14) prada (11) rekord (11) repülés (20) repülő (34) repülőgép (17) rollsroyce (22) samsung (15) sothebys (20) svájc (17) szálloda (64) sziget (21) tagheuer (10) társadalom (10) telefon (32) toplista (11) turizmus (86) usa (56) utazás (109) versace (11) vertu (19) vonat (11) vuitton (10) yacht (10) +
süti beállítások módosítása