Válság idején fektessetek szőlőbe!

Ami szép, az szép

Annyi jó bort ittam az ünnepek alatt, hogy tegnap este egy shirazt lötyögtetve szenvedélyes röpirat fogalmazódott meg bennem a szőlővásárlás, mint befektetés mellett. Ráadásul még az alkoholra sem lehet fogni a lelkesedést, hiszen ma reggel sem gondolom másként.

Lehetne ezen vitatkozni, de ma gyakorlatilag nincs menekülő eszköz, nincs olyan tuti tipp, amibe érdemes befektetnie annak, aki tökéletes biztonságra és mellé némi szerény hozamra vágyik. Vagyis egy dolog azért mégiscsak akad, a föld. A föld ára Magyarországon nem csapong annyira, mint a lakóingatlanoké (inkább tartósan alacsony), viszont van benne hosszabb távon növekedési potenciál. Egy belvárosi burzsuj azonban mit is kezdhetne pár hektár legelővel, amit ráadásul évente parlagfűmentesíteni kell, hacsak nem ingatlanspekuláns? Semmit, kivéve, ha szőlője van.

Szőlőt birtokolni határozottan kellemes dolog. Oké, sokakat taszít a bort körülvevő sznobizmus, a modoros gesztusok, a néha egészen lehetetlen nyelvezet és a hozzácsapott ködös filozófia. De amikor egy jó társaságban túl vagyunk már néhány deci kiváló boron, mindig rájövök, hogy ezek a fintorgók alapvetően teljesen hülyék. Abban viszont igazuk van, hogy a bor, illetve a borhoz értés divat, a burzsujok körében meg aztán pláne. A dolog ráadásul nem is tűnik olyan komplikáltnak. Míg egy golfpályán elég hamar lejön, ha valaki totál amatőr, a borral kapcsolatban elég pár borászzsargont bebiflázni, kell egy jó pince meg némi szőlő, és még a legnyápicabb, körúton kívül szédülő juppi is azonnal egy természethez közel álló, szőlőt metsző, talpig férfiként mutatkozhat be a légkondicionált belvárosi borbárban. Ez a rusztikus férfiideál ráadásul mostanság mintha még menőbb is lenne az Yves Saint Laurent cipős kozmopolita piperkőcénél, egy pár hektár szőlő meg egy pince pedig sokkal olcsóbb, mint egy párizsi penthouse, vagy akár egy horvátországi nyaraló.

Oké, az utóbbi pár sor a felületes hülyékről szól, de szőlőt birtokolni akkor is utánozhatatlanul laza dolog, miközben biztonságos befektetés is egyben. Magyarországon ráadásul most piszok olcsón lehet vásárolni: egészen jó pincék vannak 10 millióért, 20-30 millióból pedig már olyat lehet venni, amitől mindenkinek leesik az álla. (Na jó, a pince azért kevésbé jó befektetés, mint maga szőlő, ez igaz.) Aki hobbiból venne szőlőt, annak 2-3 hektár bőven elég. Ez 6-10 ezer palack bort jelent évente, ha pedig valaki alig akar vele foglalkozni és kiadja haszonbérletbe, az évi 5 százalékos hozama simán bejön a bérleti díjból, miközben a tőke bolondbiztos. Igaz, a bérlet egy része valószínűleg borban érkezik, de hát éppen ettől különb az egész, mint egy vacak bankbetét. Nem ez a leglikvidebb eszköz, és nem is a hozamvadászok kedvence, de biztonságos, és talán ez most a legfontosabb. Hosszútávon pedig aztán egészen biztosan jól lehet keresni rajta.

Persze van az egésznek egy mellékterméke: én még olyan hobbiborásszal nem találkoztam, aki idővel ne szerette volna meg rajongásig a befektetését, innentől pedig már nem befektetésről beszélünk, hanem hobbiról vagy akár életformáról. Aki aranyat vesz, annál ez biztosan nem így van, kivéve, ha Dagobert bácsi leszármazottjáról van szó.

Sok ismert ember ruházott be a közelmúltban saját szőlőterületbe. David és Victoria Beckham például akkor jött rá, hogy mennyire jó borászkodni, mikor Beckham Spanyolországban játszott, így vettek is szőlőt nemrég a kaliforniai Napa völgyben, több mint 1 millió dollárért. Így aztán most már van bor, aminek a címkéjén Victoria Beckham neve olvasható, egészen idáig nem tudta a borászvilág mi hiányzott neki. Dél-Franciaország egyébként a legnépszerűbb hely, itt vásárolt birtokot többek között Kate Moss, Bono és Brad Pitt is, de náluk sokkal nagyobb borszakértő Johnny Depp, aki most már tényleg klasszis borokat csinál. És persze Antonio Banderas is, csak ő már nagyban utazik. Ribera del Dueróban olyan pincészetnek birtokolja az 50 százalékát, mely éppen mostanában kezd exportra is termelni. Nem óriásborászatra kell gondolni, az évi 1,5 millió palack még magyar mércével mérve sem óriás, nemhogy Spanyolországban, viszont csúcsminőségű termékről van szó. Annyira, hogy 2005-ben a Decanter magazinnál 5 csillagos minősítést kapott. Magyarországon igazán burzsuj celebek híján maradt a pénzügyi-gazdasági elit, mint a szőlőterületek felvásárlói, és persze nem csak Csányira és Demjánra kell gondolni.

A bejegyzés trackback címe:

https://burzsuj.blog.hu/api/trackback/id/tr103504319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

burzsuj_bw_logo-h240.png

A név kötelez? Ósdi jelszó. Inkább talán a pénz kötelez. Mégsem mindegy, hogy mire költesz, ha már egyszer szert tettél egy komolyabb vagyonra. A többség számára csupán alig ismert életvitelbe próbálunk meg bepillantást engedni, ami Magyarországon a mai napig tabu témának számít. Hisszük, hogy érdekes, kevéssé, vagy egyáltalán nem ismert hírekkel tudunk szolgálni, amik nem merülnek ki a Swarovski kristályban és az aranyozott sokmilliós iPhone-ban.
Lemaradtunk valamiről? Írd meg!

instapromo3.png

Címkék

abramovics (10) airfrance (11) ajándék (12) alkohol (10) amerika (101) andrássy (53) anglia (39) angol (11) apple (10) arab (12) armani (18) aukció (66) autó (99) ázsia (14) balc (39) befektetés (13) bentley (18) bor (31) brit (20) budapest (94) bugatti (15) burberry (15) burzsuj (167) bútor (10) chanel (11) christies (13) design (13) divat (79) dubai (14) ékszer (13) érdekesség (254) étterem (39) felmérés (55) ferrari (41) forbes (38) francia (53) gasztro (15) gasztronómia (33) golf (14) gucci (16) hajó (59) harrods (11) hermes (23) hotel (93) india (13) ingatlan (221) ital (13) jacht (61) játék (13) jóhely (12) jótékonyság (18) karácsony (24) kína (53) könyv (13) kutatás (11) kutya (10) lamborghini (16) legdrágább (17) leggazdagabb (10) lista (69) london (61) louis (11) louisvuitton (44) luxus (21) lv (14) lvmh (30) magánrepülő (10) magyar (141) magyarország (10) milliárdos (22) mobil (11) moszkva (11) művészet (11) newyork (39) nyaralás (10) nyc (28) olasz (57) olaszország (12) óra (78) orosz (59) parfüm (10) párizs (21) pezsgő (10) porsche (14) prada (11) rekord (11) repülés (20) repülő (34) repülőgép (17) rollsroyce (22) samsung (15) sothebys (20) svájc (17) szálloda (64) sziget (21) tagheuer (10) társadalom (10) telefon (32) toplista (11) turizmus (86) usa (56) utazás (109) versace (11) vertu (19) vonat (11) vuitton (10) yacht (10) +
süti beállítások módosítása