Természetesen igen burzsuj dolog naplementében a monaco-i apartman teraszán ülve egy pohár a 2008-as Chateau Lafite Rotschild mellett egy jó könyvet olvasni, de a néha a milliomosok is másra vágynak. Egy nehéz, üzletekkel terhelt nap után így akár ők is legurítanának egy pohár sört, de itt csak is a legjobb kézműves fajta jöhet szóba.
Így érdemes a kört Samuel Adams Utopias névre keresztelt söréből kikérni, amelyből egy üveg 190 dollárért, mintegy 42 ezer forintért kapható. Az amerikai márka több mint 30 fajtát tart a kínálatában, és ezek között számos díjnyertes "alkotás" található. A sörföző mester, Jim Koch persze nem először alkotott különlegeset, az Utopias idén lett éppen 10 éves ital. A folyékony kenyér egyébként nem is az ára miatt érdemel posztot, sokkal inkább a szakértők által dicsért komplex ízvilága okán.
Ez a sör ugyanis válogatott, bourbon hordóban érlelt sörök háziasítása, amelyek közül néhány összetevőt már 20 éve érlelnek. Ebből a fajtából egyébként 2002 óta összesen hat alkalommal dobtak piacra, az évfordulóra pedig egy 15 ezer darabos limitált sorozattal készültek. Itt egyébként már érdemes évjáratokról is beszélni, hiszen minden egyes kiadás más, mint az előző: folyamatosan változtatják az érlelő hordók típusát, az összetevőket,és az alkoholtartalom sem ugyanaz. Ez utóbbi most mintegy 29 százalék, tehát egy igen erős barna sör került az üvegbe.
Az íze inkább konyakra, mint sem sörre emlékeztet - nem meglepő módon a bourbon hordós érlelés miatt. A kóstoláskor mézet, karamellát, kakaót és vaníliát lehet érezni, amelyet melasz, mazsola, szilva és bogyós gyümölcsök íze követ. Az összhatás annak köszönhető, hogy az alkotóelemeket adó sörök között többek között van portói hordójában, vagy éppen rumoshordóban érlelt.
Az Utopias sört a pohárba töltve rögtön feltűnik valami, pontosabban annak a hiánya: buborék, vagyis hab ugyanis nem lesz. (Az első meglepetés egyébként valószínűleg az üveg lesz.) Így hiányozhat ugyan egy kicsit a hagyományos sör-feeling, de kárpótolhat a brandy-szerű ízvilág, főleg ha étkezés után, emésztést elősegítő italként fogyasztjuk.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.