A kávészakértő, mint mesterség renoméja finoman szólva sem ért fel ahhoz, ha valaki sommelier-ként dolgozik, pláne egy menő pincészetben, vagy étteremben, legalábbis az én szememben. Ez akkor változott meg, amikor egy Nespresso előadáson két egyetemi tanár levezette, hogy a kávéban - ha jól emlékszem - közel háromszor annyi aroma lehet fizikailag, mint a borban. Ez önmagában is elég meggyőző érv, de a Beverly Hills Drink Company tervei után csak azt szeretném megkérdezni: vajon a tiszta víznek mennyi íze lehet, ami miatt érdemes sommelier-rel készíttetni?
Aligha a véletlen műve, hogy a burzsujvíz éppen Kalifornia hagyományosan gazdag részén bukkant fel. A Beverly Hills 9OH2O nevű vízhez Martin Riese, a világ - állítólag - első számú víz-sommelier-je is nevét adja, bár ez önmagában még nem feltétlenül jelent garanciát semmire. Maga a víz az észak-kaliforniai hegyekből származik, melyeket természetes ásványokkal dúsítottak, így alkotva meg a - legalábbis szerintük - tökéletes vizet, amit minden palackozás előtt megkóstol egy szakértő.
Egy burzsujvíz esetében persze legalább olyan fontos a csomagolás és az exkluzivitás, mint a tartalom. A Beverly Hills 9OH2O minden palackja sorszámozott, összesen pedig tízezer példány készül belőle. A készletből elsősorban az ötcsillagos szállodák és a fine dining éttermek kapnak, de persze vásárolni is lehet belőle. Némi nyomozás után sikerült árat is találni hozzá: egy 12-palackos, darabonként egyliteres kiszerelésért 164 dollárt (37 ezer forintot) kérnek, vagyis egy üveg burzsujvízért bő háromezer forintot kell fizetni. Rosszabbra számítottam.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.