Az Indiai-Óceán számos kincset rejt a Maldív-szigetek, Mauritius vagy éppen a Seychelle-szigetek mellett. Az itthon talán kevésbé felkapott desztinációk közé tartozik Sri Lanka, a kereskedelmi szempontból immár kétezer éve fontos sziget pedig egy burzsujnak nemcsak a kókuszpálmás tengerpartok miatt lehet fontos. A fürdőruha mellé érdemes azért pulóvert is berakni a bőröndbe.
Az egykori Ceylon ismert lehet a teáról és az itt található valóban rengeteg fajta drágakőről is. Talán a kék zafír – az egyik legismertebb példány a közel 400 karátos Blue Belle of Asia, sőt, a tévesen India Csillaga névre keresztelt ennél is nagyobb darabot is itt bányászták - a legfontosabb, de a rubin, topáz vagy aquamarin választék is kifejezetten bőséges. Egy burzsujnak már csak ezek alapján is kötelező egy ilyen kirándulás, hiszen a világ legnagyobb köveinek a többsége erről a szigetről kerül ki!
A sziget legnagyobb városa - egészen 1982-ig fővárosa - Colombo, amely mind a gazdasági, mind a kulturális élet központja. A felhőkarcolók mellett látni itt látni igazán a gazdagság ellentétét is, de a több száz éves város buddhista és hindu templomok között jól megférnek a holland, majd az ezt követő brit fennhatóság emlékei. Az országnak két nemzetközi repülőtere van, de ez a frekventeltább, így ide érdemes utazni. A KLM hetente kétszer indít járatot, Amszterdamon keresztül (itt is tudunk programot ajánlani) kényelmesen repülhetünk a szigetországba, a hosszabbik távot akár a hollandoknak hadrendbe állított Boeing 787 repülőgépek új business osztályán.
Izgalmas élményeket kínálnak a lagúnákkal szabdalt partszakaszok, a sziget belsejében található trópusi esőerdők, vagy éppen a fennsíkokon található látványos vízesések, de a nemzeti parkok és a botanikus kertek is kellemes kikapcsolódást nyújtanak a tengerparti üdülés mellett. Itt akár gyöngyhalászokkal is lehet találkozni, ami ugye nem könnyű mesterség, de érdemes tudni, hogy a szigeten a halakért is másképpen kell "megküzdeni". A kultúra oltárán az ókori városok és templomok romjainál áldozhatunk, van itt minden hinduizmus, buddhizmus, vagy kereszténység.
Ezeket akár "természetjárással" is össze lehet kötni. A kúp alakú Adam's Peak, szingaléz nevén Siripada igazi zarándokhely a több mint 2200 méter magas csúcson lévő sziklamélyedésével. Itt mindenki spirituális élményben részesülhet, hiszen ez a buddhisták szerint Buddha, míg a hinduk szerint Síva lábnyoma, de még keresztények is szent helyként tekintenek rá, mert állítólag Ádám a paradicsomból való kiűzetése után itt lépett először a földre. A zarándokút ugyan csak 7 kilométer hosszú, de a szintkülönbség több mint ezer méter, ami alatt mintegy 7000 különböző magasságú lépcsőfokot kell leküzdeni.
A napfelkeltét/naplementét egyszer mindenképpen a Sigiriya Lion Rock-ról kell abszolválni, a világ nyolcadik csodájának mondott 180 méter magas sziklafennsíkról lenyűgöző a panoráma. Innen nincs messze valamelyik elefánt park, ahol bébi etetést vagy a csorda fürdőzését is megnézhetjük. (Érdemes lehet benevezni egy dzsipes szafari túrára, láthatunk krokodilt, leopárdot, bivalyt és még rengeteg más állatfajt.) A tengerparton ellenben majd teknősöket kell keresni, és a korallzátonyoknál érdemes merülni is.
Tea tudomány
A tea (ital) a teacserje szárított leveleiből/rügyeiből készül - persze vannak más szárított növényeket, gyümölcsöket is tartalmazó kevert változatok -, és alapvetően két termesztett változatával, a kínai vagy az asszám teával találkozhatunk. Nem is olyan nehéz őket megkülönböztetni, hiszen az előbbi levelei kisebbek, de vastagabbak, utóbbié a nagyobbak, de vékonyabbak. A teacserje ugyan 8-10 méter magasra is megnő, de az ültetvényeken lapos kialakítással 1-1,5 méteresre vágják vissza őket.
A minőséget alapvetően meghatározza, milyen magasságban termesztik a cserjét (minél magasabban van a termőterület, annál jobb), a növénynek milyen részéről szedték le (a talajtól való távolság adja itt is a jobb minőséget), a cserje milyen idős (az első néhány évben nem is szedik le a levelet, a legjobb évjárat pedig a 7-8 éves) de leginkább az, milyen módon szárítják és fermentálják a leveleket. Ez utóbbi alapján megkülönböztetünk fekete teát (teljesen erjesztett), oolong teát (részlegesen erjesztett), zöld teát (nem erjesztett) és fehér teát (csak szárított).
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.