Hét csillag? Vajon mit tud a világ (egyik) legjobb szállodája?

161229emiratesp1.jpg

Luxushotel bőven akad a világban, az öt csillagot kis túlzással úton-útfélen szórják. Egy burzsujnak viszont természetesen a legjobb kell. Igazodási pont  lehet a Burj Al Arab, erre a szállodára használta először egy újságíró a (nem hivatalos) hét csillagos jelzőt. Mostanra persze többek között Milánó, Peking és Shanghaj szállodái között is van olyan, amely saját állítása szerint büszkélkedhet hasonló besorolással, no és persze ott van Abu Dhabi is az Emirates Palace komplexumával...

A hét csillagot egyébként a szakma inkább marketing fogásnak tartja, igaz, tényleg vannak olyan szállodák, amelyek ki tudnak tűnni a luxusszállodák "tömegéből". Ezt a szintet persze hivatalosan még senki sem érdemelte ki (lásd keretes írásunk), de az biztos, hogy a legjobbak közül két dologgal lehet kiemelkedni: a legekkel és a szolgáltatás színvonalával.

Csillagozás

A szállodák kategorizálása nem teljesen egyértelmű dolog, hiszen a világon nincs egységes minősítési rendszer. A gyakorlatban leginkább öt csillagig megy az osztályzás, így van ez Európában is, ahol a legtöbb helyen a Hotelstars Union kategóriái a mérvadóak. (Az ötös osztályzást egyébként a nemzetközi szállodafoglalási rendszerek vezették be, onnan történt az átvételük.) Az egyes országokban általában valamilyen szakmai szervezet végzi a rangsorolást, de van ahol mindez önkéntes alapon történik, és olyan ország is akad, ahol nincs minősítési rendszer.

 

A Hotelstars szerint a legmagasabb szinten van 24 órás recepció, több nyelvet beszélő személyzettel, kocsirendező, ajtónálló, londiner, concierge szolgáltatás, étterem, minibár, 24 órás szobaszerviz, internet, a fürdőszobában egyedi kiszerelésű, márkás kozmetikai cikkek, szobai széf, vasalási és cipőtisztítási szolgáltatás, és esti ágyazás. Egyébként ők is megkülönböztetnek 5* és 5* Superior kategóriát, ahol a superior a kategórián belül is a kiemelkedő színvonalú, a kategória átlaga feletti szállodákat jelenti.

Az Egyesült Arab Emírségek az olaj után a turizmusra szeretné építeni a gazdaságát, így simán belefér egy-két presztízsberuházás, olyan, amelyre mindenki felkapja a fejét. Az országot alkotó 7 emirátus közül területileg a legnagyobbnak számító Abu Dhabi királyi családja, az Al Nahyan éppen ezért építette 2005-ben az Emirates Palace luxusszállodát. Többek között persze azért is, hogy legyen hol elszállásolni a hivatalos vendégeket, nem véletlenül az Elnöki Palota mellé tervezték. Az Emirates Palace legfelső emeletén ugyanis csak olyan lakosztályok vannak, amelyekben kormány- és államfők szoktak megfordulni, a további 302 szoba és 92 lakosztály viszont azokat várja, akik ki tudják fizetni a jellemzően 200 ezer forintról induló egyéjszakás árat. (A szerencse persze akár mellénk is állhat, hiszen 2 hónappal ezelőtt is volt olyan akció, amelynek keretében december elejére 100 ezer forint alatt is kínáltak egy éjszakát félpanziós ellátással. Ehhez azonban közel olyan szerencse kell, mint egy lottó ötöshöz...)

161229emiratesp3.jpg

A hírek szerint mintegy 3 milliárd dollárt költöttek el az arab stílusú, aranyszínű dizájnban úszó, 100 hektáros területen elhelyezkedő szállodára. Igen, talán ebből is látszik, hogy itt a monumentalizmus jelenti a legeket. A hotelnek saját lezárt magánstrandja van, amely 1,3 kilométer hosszú, de emellé befért még egy közepes jachtkikötő is. A tenger nem csak kristálytiszta, de mivel egy kis öbölben fekszik a partszakasz, így rendszerint elég csendes is a víz. A golfautó itt rendszeresített közlekedési eszköz a vendégek részére, hiszen a szálloda keleti és nyugati szárnya között 1 kilométer (!) a távolság.

A "mezei" szobák a két szárnyban helyezkednek el - a lakosztályok az épületegyüttes középső részén kaptak helyet -, de valójában mind a két részben megtalálható minden, ami a kényelemhez kell. A különbség csak az, hogy egyik részen inkább a párokra számítanak, hiszen itt vannak a késő estig nyitva tartó medencék és bárok, míg a másik oldalon mini vízi vidámpark és tevegelés várja a gyerekes családokat. A vidámpark itt nem túlzás, hiszen a medencék között van egy tisztességes méretű sodró folyó és két méretes csúszda is. A legeket folytatva felsorolásszerűen: 114 kupola, 1002 Swarovski kristálycsillár, 200 szökőkút, több mint 6 kilométeres futópálya, 14 étterem, de a konyhák száma több mint 100, vagy akár a legek között említhetnénk a palotát nappal és éjjel ábrázoló kézzel készített egytonnás fali szőnyegeket. Egyébként a szálloda komoly konferenciaközpont is, a számos konferenciaterem mellett található itt egy 1100 személyes auditórium és egy 2400 vendéget befogadó bálterem is.

Nem szabad megfeledkezni a szolgáltatásokról sem, hiszen az előbbiek mit sem érnek megfelelő "körítés" nélkül. A vendégekről több mint 1000 alkalmazott gondoskodik, ami ugye elég jó arány. Ebből csak a biztonsági szolgálat emberei kitesznek 150 főt, ami nem is csoda, hiszen a szálloda önmagában is turista látványosság: egy része nyitva van mindenki előtt, így óvni kell a vendégek nyugalmát és a külsősök számára lezárt, csak kártyával megközelíthető részeket. A bejelentkezéskor itt a recepciós személyesen kísér fel a szobába, nyitja az ajtókat a stílusosan aranyérme formájú kártyával, és mutat be az adott szobához rendelt inasnak, akinek tényleg az a dolga, hogy minden kívánságunkat teljesítse. (Sőt, hivatalosan az ő feladata az is, hogy kicsomagolja a bőröndjeinket.) A megérkezéskor egyébként az autentikusság jegyében arab nemzeti öltözetű úriemberek máris arab kávéval és helyi datolyával kínálnak, a hölgyek rózsacsokrot kapnak, a gyerekek pedig ajándékcsomagot plüssállattal - természetesen teve, mi más - és színezővel.

161229emiratesp7.jpg

Az üzemeltetésért a Kempinski szállodalánc felel, a színvonal azonban magasabb, mint a legtöbb, a nevüket viselő hotelben. (Ezt igazán akkor érezni, ha mondjuk néhány napot valamelyik dubaji Kempinski hotelben szállunk meg. Természetesen azok sem rosszak, de a különbséget zongorázni lehet.) Az Emirates Palace-ban tényleg egész nap gondoskodnak rólunk: délelőtt diszkréten érkezik egy kis gyümölcs a szobába, a napközbeni takarítás és szobarendezés mellett pedig este nem csak megágyaznak, de egy kis csokoládéval vagy ajakbalzsammal is kedveskednek. A fürdőszobai bekészítés itt Amouage, amit nem igazán kell egy parfümrajongónak sem bemutatni, a többieknek pedig legyen annyi elég, hogy több mint 30 éve az ománi királyi család egyik tagja alapította, mostanra pedig a niche parfümériák egyik kedvelt márkája.

161229emiratesp8.jpg

A gasztronómiai élvezetek sem merülnek ki a porcelán étkészletekben és az ezüst evőeszközökben, ami itt ugye alap. A többszörösen díjazott éttermek között Michelin csillagos ugyan nincs, de a hotel rendszeresen meghív ilyen séfeket, akiknek ételsorai ilyenkor elérhetőek néhány napon keresztül. A több mint egy tucat éttermet egy nyaralás alatt is igen nehéz végigenni, de amit bizton érdemes kipróbálni, az a szálloda specialitása, a teveburger, annak is az arannyal "fűszerezett" változata. Ez utóbbi van egyébként desszerten és kávén is, évente mintegy 5 kilogrammot használnak el az ételekhez.

A reggeli választék kifejezetten széles (és egzotikus), az arab ételek mellett természetesen van más is, mondjuk mézből rögtön 9 különböző fajta. A tojásételeket a pincértől tudjuk megrendelni, ő hozza az almalevet is gondosan rákérdezve, hogy zöld vagy piros színű almából szeretnénk-e? 

Az aranyat egyébként a Spa is használja. Itt a legdrágább kezelés az öt és fél órás kényeztetés, ami szerényen csak "A Day of Gold" néven szerepel az árlistában. A 280 ezer forintért kapunk egy 24 karátos aranyolajjal történő masszást, Hammam fürdőt, ebédet, és egy 24 karátos arckezelést, az egészet pedig pedikűr és manikűr zárja.

A szálloda autóparkja szintén elég impozáns, amennyiben lakosztályt foglalunk, úgy a reptéri transzfert is biztosítják. Ehhez hófehér BMW 7 limuzinok állnak rendelkezésre, de ha ez nem felelne meg, akkor a mélygarázsban akad 2 Rolls-Royce és 2 Maybach is. Az alap szobaár egyébként itt elég sok mindent tartalmaz, a minibárban és a medencék mellett nem csak a hűtött víz, de a szénsavas üdítők is az árban vannak, sőt, naponta többször kínálnak jégkrémet a tengerparton, ahol a szállóvendégeknek a tevegelés is ingyenes. A Nespresso kávé és a tea bekészítés a szobában nem újdonság ebben az árkategóriában, ahogy a napi újságbekészítés és a külön díj nélküli szélessávú internetelérés sem. A parkolásért sem kell fizetni, és ha azt szeretnénk, akkor bármikor kikérhetünk biciklit is.

161229emiratesp5.jpg

A szobák egyébként elég nagyok - a legkisebb 55 négyzetméter -, mindegyikhez van erkély, és 10 inches iPad is, amelyről akár a 164 centiméter képátmérőjű lcd televízió is vezérelhető. Az IPTV rendszer nem csak a 150 tévécsatorna és a több nyelven is elérhető filmek miatt érdekes, de számos információ van rajta a szálloda mellett a városról, az időjárásról és programokról is, és a szobaszervizt is tudjuk ezen keresztül bonyolítani. Ez utóbbi étlapja egyébként elég hosszú, még a gyerekmenüre is több oldalt szántak. A legburzsujabb azonban minden bizonnyal inget rendelni a szobából, ugyanis itt erre is van lehetőség: 48 óra alatt el is készítik a méretre szabott darabokat.

Egy rossz hír viszont akad a végére. Sajnos nincsenek már meg a híres aranyautomák a szállodában - igaz, már sehol sem az országban -, mivel az ötletgazda cég csődbe ment...

161229emiratesp6.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://burzsuj.blog.hu/api/trackback/id/tr2312079567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

burzsuj_bw_logo-h240.png

A név kötelez? Ósdi jelszó. Inkább talán a pénz kötelez. Mégsem mindegy, hogy mire költesz, ha már egyszer szert tettél egy komolyabb vagyonra. A többség számára csupán alig ismert életvitelbe próbálunk meg bepillantást engedni, ami Magyarországon a mai napig tabu témának számít. Hisszük, hogy érdekes, kevéssé, vagy egyáltalán nem ismert hírekkel tudunk szolgálni, amik nem merülnek ki a Swarovski kristályban és az aranyozott sokmilliós iPhone-ban.
Lemaradtunk valamiről? Írd meg!

instapromo3.png

Címkék

abramovics (10) airfrance (11) ajándék (12) alkohol (10) amerika (101) andrássy (53) anglia (39) angol (11) apple (10) arab (12) armani (18) aukció (66) autó (99) ázsia (14) balc (39) befektetés (13) bentley (18) bor (31) brit (20) budapest (94) bugatti (15) burberry (15) burzsuj (167) bútor (10) chanel (11) christies (13) design (13) divat (79) dubai (14) ékszer (13) érdekesség (254) étterem (39) felmérés (55) ferrari (41) forbes (38) francia (53) gasztro (15) gasztronómia (33) golf (14) gucci (16) hajó (59) harrods (11) hermes (23) hotel (93) india (13) ingatlan (221) ital (13) jacht (61) játék (13) jóhely (12) jótékonyság (18) karácsony (24) kína (53) könyv (13) kutatás (11) kutya (10) lamborghini (16) legdrágább (17) leggazdagabb (10) lista (69) london (61) louis (11) louisvuitton (44) luxus (21) lv (14) lvmh (30) magánrepülő (10) magyar (141) magyarország (10) milliárdos (22) mobil (11) moszkva (11) művészet (11) newyork (39) nyaralás (10) nyc (28) olasz (57) olaszország (12) óra (78) orosz (59) parfüm (10) párizs (21) pezsgő (10) porsche (14) prada (11) rekord (11) repülés (20) repülő (34) repülőgép (17) rollsroyce (22) samsung (15) sothebys (20) svájc (17) szálloda (64) sziget (21) tagheuer (10) társadalom (10) telefon (32) toplista (11) turizmus (86) usa (56) utazás (109) versace (11) vertu (19) vonat (11) vuitton (10) yacht (10) +
süti beállítások módosítása