A víz után a tea a legnépszerűbb ital, egyedül csak Nagy-Britanniában fogy belőle naponta 165 millió csésze. Nem is értem miért kellett a hiánypótló tea humidorra mostanáig várni? A termék így komoly sikernek ígérkezik, egyedül talán csak a legalább 2,5 millió forintos ára okozhat némi problémát.
Az eredetileg orvosságként használt teát a legenda szerint Buddha/Sen Nung kínai császár "fedezte fel", amikor véletlenül tealevél hullott csészéjébe. Az biztos, hogy időszámításunk előtt közel 3000 évvel már használták a kínai orvoslásban. Az európai kontinensre azonban csak 1610-ben érkezett meg az első tea szállítmány Holland Kelet-indiai Társaság hajóival, néhány évtized alatt aztán az is elterjed, hogyan kell használni, hiszen először volt, hogy még magát a levelet fogyasztották...
Tea tudomány
A tea (ital) a teacserje szárított leveleiből/rügyeiből készül - persze vannak más szárított növényeket, gyümölcsöket is tartalmazó kevert változatok -, és alapvetően két termesztett változatával, a kínai vagy az asszám teával találkozhatunk. Nem is olyan nehéz őket megkülönböztetni, hiszen az előbbi levelei kisebbek, de vastagabbak, utóbbié a nagyobbak, de vékonyabbak. A teacserje ugyan 8-10 méter magasra is megnő, de az ültetvényeken lapos kialakítással 1-1,5 méteresre vágják vissza őket.
A minőséget alapvetően meghatározza, milyen magasságban termesztik a cserjét (minél magasabban van a termőterület, annál jobb), a növénynek milyen részéről szedték le (a talajtól való távolság adja itt is a jobb minőséget), a cserje milyen idős (az első néhány évben nem is szedik le a levelet, a legjobb évjárat pedig a 7-8 éves) de leginkább az, milyen módon szárítják és fermentálják a leveleket. Ez utóbbi alapján megkülönböztetünk fekete teát (teljesen erjesztett), oolong teát (részlegesen erjesztett), zöld teát (nem erjesztett) és fehér teát (csak szárított).
Az első tea humidor egyébként 2011-ben készült még saját használatra, miután komoly problémát okozott a svéd Asa Eriksson-Ahuja számára, hol is tárolja férje tea leveleit. Több év kutatás és finomhangolás, no meg a kínai teaszakrétő Yu Hui Tseng együttműködésének hála a londoni székhelyű Lotusier piacra dobta az első példányokat. Egészen pontosan rögtön 5 különböző mintázatú modellt, amelyből rögtön kétféle is akad.
A kézzel készült darabok platánfából készülnek - bizony a szivaroknak szánt cédrus itt nem jó -, mert ez védi legjobban a leveleket a fénytől, melegtől és nedvességtől. A tea így a javasolt 55-70 százalékos páratartalom mellett nagyon hosszú ideig megőrzi a minőségét. A humidorban 4 vagy 6 kristály tároló kapott helyett ezek őrzik meg az ízeket, így ennyiféle tea tárolható biztonságosan.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.