Burzsuj

A név kötelez? Ósdi jelszó. Inkább talán a pénz kötelez. Mégsem mindegy, hogy mire költesz, ha már egyszer szert tettél egy komolyabb vagyonra. A többség számára csupán alig ismert életvitelbe próbálunk meg bepillantást engedni, ami Magyarországon a mai napig tabu témának számít. Hisszük, hogy érdekes, kevéssé, vagy egyáltalán nem ismert hírekkel tudunk szolgálni, amik nem merülnek ki a Swarovski kristályban és az aranyozott sokmilliós iPhone-ban.

Blog.hu Premium Selection - Hirdetésre ajánlott blog

Kapcsolat

Lemaradtunk valamiről? Írd meg!

 

Hirdetés

Címkék

007 (6) abramovics (10) afrika (8) airbus (5) airfrance (11) ajándék (11) alkohol (9) amerika (93) andrássy (52) andrassy (5) anglia (39) angol (11) apple (10) arab (11) arany (6) armani (18) árverés (7) astonmartin (6) aukció (62) autó (94) auto (6) ázsia (14) balc (39) bank (6) befektetés (13) bentley (17) bicikli (5) bor (29) breitling (6) brit (16) buda (6) budapest (85) bugatti (13) burberry (15) burzsuj (156) bútor (9) carlosslim (5) cavalli (6) chanel (11) christies (13) design (12) dior (7) divat (79) dubai (14) dubaj (7) dupont (5) egyetem (5) ékszer (10) építészet (5) érdekesség (240) étterem (39) facebook (8) felmérés (54) felmeres (8) ferrari (39) film (5) florida (7) forbes (37) francia (53) fürdőszoba (5) gasztro (14) gasztronómia (32) gazdaság (8) golf (14) gucci (16) gyerek (7) hajó (54) hansgrohe (6) harrods (11) hazai (5) hermes (23) hongkong (5) hotel (90) ilbacio (5) ilbaciodistile (8) india (13) ingatlan (214) intel (5) ipad (5) ital (11) jacht (60) jaguar (5) jamesbond (6) jameslist (7) japán (8) játék (12) jófej (5) jóhely (12) jótékonyság (18) kalifornia (8) karácsony (23) kastély (5) kiállítás (6) kína (52) klub (5) konyak (6) könyv (13) közelkelet (6) kultúra (8) kutatás (11) kutya (8) lamborghini (16) laptop (5) lasvegas (5) legdrágább (17) leggazdagabb (9) lista (64) london (58) louis (11) louisvuitton (42) luxus (21) luxusipar (6) lv (12) lvmh (28) magángép (8) magánrepülő (9) magyar (125) magyarország (9) mercedes (7) mexikó (5) miami (8) michelin (5) milánó (6) milliárdos (21) milliomos (6) mobil (9) monaco (9) montblanc (5) moszkva (10) művészet (10) neimanmarcus (7) német (6) newyork (39) nyaralás (10) nyc (28) oktatás (7) olasz (56) olaszország (12) öltöny (6) óra (71) orosz (58) parfüm (10) párizs (19) pezsgő (10) politika (6) porsche (13) prada (11) privatejet (6) putyin (5) ralphlauren (5) rekord (9) repülés (18) repülő (33) repülőgép (16) repülőtér (6) riva (6) riviéra (6) rolex (7) rollsroyce (21) ruha (8) samsung (15) sothebys (20) spanyol (5) sport (9) statisztika (7) svájc (17) szálloda (62) sziget (21) szolgközl (5) szovjet (6) tagheuer (9) társadalom (10) tech (5) telefon (30) tenger (8) tengeralattjáró (5) tiffany (5) toplista (11) turizmus (77) tv (6) usa (53) utazas (6) utazás (98) üzlet (9) vagyon (6) vásárlás (6) versace (11) vertu (17) veterán (5) vonat (11) vuitton (10) wallstreet (5) wealthx (5) whisky (8) wsj (6) yacht (8) +

Mire számíthatsz egy magyar Michelin-csillagos étteremben?

2018.02.03. Warren Buffett

180203gasztro1.jpg

Az előzetes hírek szerint március végén kiderül, hogy továbbra is rajta vagyunk-e a régió gasztrotérképén! A Michelin Main Cities of Europe legfrissebb kiadványa ráadásul ezúttal nálunk mutatkozik be, ez pedig van, aki szerint azt jelenti, hogy valami nagyon komoly dologra készülhetünk. Talán lesz két Michelin-csillagos étterem Budapesten, esetleg lesz vidéki csillagunk?

A régióban nem állunk rosszul, persze Ausztria toronymagasan vezet - ott van bizony két csillag is -, de darabszám alapján a cseheket és a lengyeleket eddig bizony beelőztük. Jelenleg nekünk négy Michelin-csillagos éttermünk van. A Borkonyha mellett évek óta ott az Onyx és a Costes - ő volt az első, már 2010 óta a legjobbak között van -, vagy ez utóbbi kistestvére a Costes Downtown. (A Tanti sajnos tavaly elvesztette a csillagot.) Éppen ezért lehet, hogy nem árt sietni, hiszen ezeken a helyeken már most is komoly a várólista...

180203gasztro2.jpgCostes

A Costes esetében jelenleg legalább 2-3 héttel a tervezett időpont előtt érdemes asztalt foglalni, a nagyobb ünnepek, így mondjuk a Valentin-nap előtt pedig számolhatunk ennek a duplájával. Az utcáról beesve szabad asztalt találni nagyjából olyan, mint az ötös a lottón. Azért is, mert az egyszerre csupán 36 vendéget kiszolgáló étterem csak szerdától vasárnapig, 18:30-tól 24:00 óráig van nyitva. (A konyha egy órával hamarabb bezár.) A konyhai műveletek aprólékossága és a tökéletes kiszolgálás miatt fél óránként legfeljebb 6-8 vendéget fogadnak, így hiába látni mondjuk üres asztalt 19:30 órakor, az csak azt jelenti, hogy bizony ott már a 20:00 órai foglalásra készülnek.
A foglalást egyébként 48 órával az időpont előtt le lehet mondani, ezt követően viszont terhelik a foglalási előleget. Ezt akkor is elbukjuk, ha több mint 20 percet késünk, mert az asztalt csak ennyi ideig tartják fent. Az étlap fine dinning étterem lévén szűkebb, és elsősorban a menüt ajánlják. (Az a’la carte választási lehetőséget a konyha kapacitása miatt egyébként is csak 4 főig tudnak biztosítani.) Az árak a csillaghoz képest egész barátiak megfizethetőek, igaz, hogy az előétel és desszert is több mint 5 ezer forint, míg a legdrágább főétel borral együtt 13 ezer forint. Ez pedig átszámítva 50 euró alatti összeg, sok esetben ennyiért tőlünk nyugatra egy elegánsabb helyen csillag nélkül is simán kiszámláznak egy adagot. A legkeresettebb a 6 fogásos menüvacsora borpárosítással, amelynél a számla 53 ezer forint fejenként. Bor nélkül egy húszassal olcsóbb! Az is igaz persze, hogy csillagot egyáltalán nem csak az elegáns helyek kapnak, így bizony van olcsóbb két Michelin-csillagos hely is, mint a Costes.

180203gasztro3.jpgCostes Downtown 

A Costes Downtown esetében hasonló a helyzet, tehát célszerű asztalt foglalni, de hétfőtől csütörtökig azért van esélye a besétáló vendégeknek is - mondta kérdésünkre Lexa András, az étterem vezetője. Ez a hely ugye egy szállodához tartozik, így itt minden nap van reggeli és ebéd is a vacsora mellett. Az ebéd esetében kifejezetten jó esélyeink lehetnek az utcáról betérve, hiszen az előétel-főétel-desszert kombó viszonylag pörgősen halad. A három fogás egyben mindössze 6900 forint, ami persze egy menüért nem kevés, de a helyhez képest egyáltalán nem is sok.
Az egyes étkezések teljesen eltérő közönséget vonzanak - emelte ki a szakember. A büféválasztékot és az étlapos rendelést is lehetővé tevő reggelinél elsősorban a szálloda vendégei dominálnak. Az ebédnél az elérhetőbb ár miatt is sokkal több a magyar vendég, itt már fele-fele az arány, és egyértelműen a már említett üzleti menü a legkedveltebb.  A vacsora esetében elég sokszor van teltház, és a megoszlás is vegyes. Az étteremben összesen 68 ülőhely van, de 50-55 fő esetében már lényegében nincs szabad hely a közel két tucat asztalnál. Az a’la carte esténként alig 10 százalékát teszi ki a rendelésnek, és a leginkább az öt fogásos vacsorát keresik a borpárosítással. Ez utóbbi ára éppen 40 ezer forint, mondhatni "pénztárcabarát", hiszen a főételek is csak négy számjegyűek.

180203gasztro5.jpg

A Cotes és a Costes Downtown is ügyel arra, hogy különleges vacsoraestekkel lepjék meg a fogékony (nagy)közönséget. A február esetében ott van ugye a Valentin-nap, de ezt megelőzően a Costes Dowtown egy négykezes vacsorának is teret enged. Az étterem séfje, Tiago Sabarigo és a londoni Peninsula étterem vezetőséfje, a szintén Michelin-csillagos éttermekben főző Tomas Lidakevicius által kreált közös menü kerül az asztalra február 10.-én. Az amuse bouche posírozott fürjtojás, petrezselymes majonéz lesz, de terítékre kerül posírozott fésűkagyló, kínai articsóka, édes-savanyú dashi, valamint lángolt ördöghal, grillezett fürj és sült mangalica karaj is, miközben felszolgálnak répákat és citrusokat, sőt, lesz csokoládé, praliné, valamint paszternák.

komment

Címkék: budapest étterem michelin michelincsillag

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.