Egy burzsuj business lunch menüje a pesti bank- és kormányzati negyedben: Calvisius fehér tokhal kaviár előételnek, amit a Milliárdosok burgere követ, hogy zárásként egy pekándiótorta zárja az étkezést. Az ebéd mellé kinyittatunk egy üveg Chateau Haut-Briont, természetesen az igen jónak számító 1995-ös évjáratból. A végén a fekete Amex átadása közben szólunk a pincérnek, hogy felfele kerekítsen, így valamivel több, mint kétszázezer forintot húznak le a kártyáról. Az étteremből kifele menet pedig még szólunk, hogy estére mindenképpen hozzanak fel a pincéből egy üveggel a borlapon látott Chateau Lafite Rotschildból, az ebéd alatt ugyanis egy határidős ügylettel kerestünk közel egymillió forintot, aminek a felét arra szánjuk, hogy megkóstoljuk ezt a bort is...
Igen, a KNRDY hat oldalas (!) itallapján ilyen bort is találni - 470 ezer forintért egy üveggel a 2008-as évjáratból. ...és a néhány hete nyílt steakhouse nem csak azért burzsuj hely, mert a legjobb amerikai és francia borok mellett mondjuk a Dom Perignon, a Roederer mellett szép számmal sorakoznak az Armand de Brignac - ebből a legdrágább üveg 260 ezer forint - pezsgői is.
Na, de akkor nézzük akkor miért is jó hely a KNRDY? A minőséget a név garantálja, amely ismerős lehet a MOM Parkban található Konrády üzletből, ahol valóban kivételes minőségű (elsősorban) húsárut találunk. A wagyu persze nem olcsó, de a választék az árak alapján is széles, így mi is szívesen járunk oda olasz vagy spanyol sonkáért, amely nem igazán kerül többe, mint a szomszédos szupermarketben, ellenben az asztalnál a különbség óriási.
Az étterem ötlete így talán érthető, és bár ilyen jellegű hely akad a városban, azért ez egy picit más, mint a többi. A legfontosabb, hogy mivel reggel 8 és éjfél között (igény szerint tovább) van nyitva, így ez egy reggeliző hely, bár, és étterem kombó, sőt, mivel saját pékárut készítenek, így elvitelre is van szendvics (és saláta) is. A korai nyitás már csak azért is fontos, mert jó reggeliző hely azért nem sok akad a városban.
A reggeli választék persze önmagában még nem érdemelne posztot, de az étlap komoly örömöt okoz a húsimádóknak. Az alapanyagok között, amelynek porcióit külön pultban lehet megtekinteni, megtalálható az USDA Prime Black Angus, az ausztrál wagyu vagy éppen az argentin marha is. Ezeket - pontosan lemérve az adagot - elkészítés előtt ki is hozzák a vendégnek, és ekkor át is lehet beszélni, hogyan is szeretné a vendég azt majd a tányérján látni. A négylábúak mellett természetesen vannak halételek, és szárnyasok, de jól hangzik a velős csont francia pirítóssal is.
Az árak persze tükrözik a minőséget. A kínálat csúcsát jelentő ausztrál wagyu bms 9+ fillet mignon 11 300 forint/ 100 gramm mellett azonban van a pénztárcát kevésbé terhelő kategória is, az USDA Prime esetében 100 grammhoz már háromezer forint alatti áron is hozzá lehet jutni. Persze a legtöbb esetben 600-700 grammtól rendelhetőek a húsok.
A jó hír, hogy húst a pultból otthonra is lehet venni, így nem feltétlenül kell átmenni Budára, ha a vasárnapi steaket a ház kertjében szeretnék elkészíteni...
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.