Hirdetés

Hirdetés

Burzsuj

A név kötelez? Ósdi jelszó. Inkább talán a pénz kötelez. Mégsem mindegy, hogy mire költesz, ha már egyszer szert tettél egy komolyabb vagyonra. A többség számára csupán alig ismert életvitelbe próbálunk meg bepillantást engedni, ami Magyarországon a mai napig tabu témának számít. Hisszük, hogy érdekes, kevéssé, vagy egyáltalán nem ismert hírekkel tudunk szolgálni, amik nem merülnek ki a Swarovski kristályban és az aranyozott sokmilliós iPhone-ban.

Blog.hu Premium Selection - Hirdetésre ajánlott blog

Kapcsolat

Lemaradtunk valamiről? Írd meg!

 

Címkék

007 (6) abramovics (10) afrika (8) airbus (5) airfrance (11) ajándék (11) alkohol (10) amerika (101) andrássy (53) andrassy (5) anglia (39) angol (11) apple (10) arab (12) arany (6) armani (18) árverés (7) astonmartin (6) aukció (66) autó (99) auto (6) ázsia (14) balc (39) bank (8) befektetés (13) bentley (18) bicikli (5) bor (31) breitling (6) brit (20) buda (6) budapest (94) bugatti (14) burberry (15) burzsuj (167) bútor (10) carlosslim (5) cavalli (6) chanel (11) christies (13) design (13) dior (7) divat (79) dubai (14) dubaj (7) dupont (5) egyetem (5) ékszer (12) építészet (5) érdekesség (254) étterem (39) facebook (8) felmeres (8) felmérés (55) ferrari (40) film (6) florida (7) forbes (38) francia (53) fürdőszoba (5) gasztro (15) gasztronómia (33) gazdaság (8) golf (14) gucci (16) gyerek (7) hajó (59) hansgrohe (6) harrods (11) hazai (5) hermes (23) hongkong (5) hotel (93) ilbacio (5) ilbaciodistile (8) india (13) ingatlan (221) intel (5) ipad (5) ital (13) jacht (61) jaguar (5) jamesbond (6) jameslist (7) japán (8) játék (13) jófej (5) jóhely (12) jótékonyság (18) kalifornia (8) karácsony (23) kastély (6) kávé (5) kiállítás (8) kína (53) klm (5) klub (5) konyak (6) könyv (13) közelkelet (6) kultúra (8) kutatás (11) kutya (10) lamborghini (16) laptop (5) lasvegas (6) legdrágább (17) leggazdagabb (9) lista (69) london (61) louis (11) louisvuitton (44) luxus (21) luxusipar (6) lv (14) lvmh (29) magángép (9) magánrepülő (10) magyar (141) magyarország (10) mercedes (8) mexikó (5) miami (9) michelin (5) milánó (7) milliárdos (22) milliomos (6) mobil (11) monaco (9) montblanc (5) moszkva (11) művészet (11) múzeum (6) neimanmarcus (7) német (7) newyork (39) nyaralás (10) nyc (28) oktatás (8) olasz (57) olaszország (12) öltöny (6) óra (78) orosz (59) parfüm (10) párizs (21) pezsgő (10) politika (6) porsche (14) prada (11) privatejet (7) putyin (5) ralphlauren (5) rekord (10) repülés (20) repülő (34) repülőgép (17) repülőtér (7) riva (6) riviéra (6) rolex (8) rollsroyce (22) róma (5) ruha (8) samsung (15) sothebys (20) spanyol (5) sport (9) statisztika (7) svájc (17) szálloda (64) sziget (21) szolgközl (5) szovjet (6) tagheuer (10) társadalom (10) tech (5) telefon (31) tenger (8) tengeralattjáró (5) tiffany (5) toplista (11) turizmus (86) tv (6) usa (56) utazas (7) utazás (109) üzlet (9) vagyon (6) vásárlás (6) versace (11) vertu (19) veterán (5) vonat (11) vuitton (10) wallstreet (5) wealthx (5) whisky (9) wsj (6) yacht (9) +

Gasztrosznob kalandok Budapesten és a világ körül

2013.01.20. JD Rockefeller

20gasztro2.jpg

Amíg enni muszáj, addig jót enni inkább csak erősen ajánlott. Ezt mostanra megtehetjük Pesten/Budán is, ahol - az esetleges látszattal ellentétben - nem nyílik minden héten egy újabb jó hely, de tény, hogy egyre több éttermet kell számításba venni egy vacsora előtt. Aki persze kicsit is komolyan gondolja a gasztronómiát, mint olyat, az megjárta már a dél-francia régiót, azon belül is leginkább Lyon-t és környékét, illetve a Rhône-Alpes régiót, aminek mellékhatásaként a hazai vendéglátóhelyek 95 százalékát a moslékos vályú kategóriába sorolja. A gasztrosznobizmus lassan és alattomosan kúszik be az emberek tudatába, akit pedig egyszer megragad, azt nem ereszti és gasztrobloggerré neveli.

20gasztro1.jpg

A folyamat akár a Budapest-Doha repülőjáraton is bevégeztethet. Tavaly november óta már hivatalosan is új fedélzeti menüje van a Qatar Airways-nek, ami a legkevésbé sem emlékeztet a tízezer méteres magasságban felszolgált fogásokhoz. Ez persze nem a véletlen műve, a világ legjobb légitársaságának választott Qatar ugyanis négy séflegendát kért fel a business és az első osztály étlapjának megújításához. A gasztrokulturális nagykövetek között akad, akinek a közel-keleti konyha a szíve csücske (Ramzi Choueiri), de a csapatban találjuk az első két Michelin-csillagos indiai séfet (Vineet Bhatia), egy londoni francia konyhát vivő egycsillagost (Tom Aikens) és az itthon a leginkább ismert Nobu Matsuhisát is. Mindehhez persze új italok is dukálnak, így a közel-keletiek egy sommelier-csapatot is felfogadtak a harmonizációhoz. A repülőgépen felszolgált fogásokkal kapcsolatban nyilván megannyi szakmai érdekesség és nehézség van, kívülállóként azonban az volt a legmeglepőbb, hogy a magasság miatt az ízlelőbimbók is másképp érzékelik az ízeket, mint a tengerszinten, amire szintén oda kellett figyelnie a sztárséf-csapatnak.

20gasztro6.jpgFrancia sztárséfek egymás közt

Míg a Budapesten immár két éve jelen lévő Quatar Airways a keleti utazáshoz tökéletes választás, addig az Air France - mások mellett - a dél-francia régió felfedezését könnyíti meg a Budapest-Lyon járattal. Valószínűleg nincs még a világon egy olyan régió, ahol ennyire jókat lehet enni, mint Rhône-Alpes-ban, aminek bizonyítékaként legyen elég annyi, hogy jelenleg 73 Michelin-csillagos étterem működik itt, melyek közül 5 három, 18 két, 50 pedig egycsillagos hely. Akad azonban olyan helyzet, amikor csak a Gresham-ig kell menni ahhoz, hogy megegyük a francia konyha színe-javát. Többek között a légitársaság és a francia idegenforgalmi hivatal meghívására adott vacsorát Budapesten egy olyan gasztrocsapat, akiket sokáig fog emlegetni mindenki, akinek volt szerencséje ott lenni. Az ország dél-keleti részén fekvő régió legjavát a kétcsillagos Mathieu Viannay és Joseph Viola séfek hozták el Budapestre, de hasonlóan fontos tagja volt a csapatnak a sztárcukrász Sebastien Bouillet, az abszolút hiteles és elképesztő darabokat kóstoltató sajtmester Bernard Mure Ravaud, no meg persze a magyar borokat is egyre jobban kedvelő sommelier Georges Dos Santos.

Ez volt a leves:

20gasztro3.jpg

Ez a főétel:

20gasztro4.jpg

Ez pedig a desszert:

20gasztro5.jpg

Bármi kérdés? Ó, igen: a Budapest-Lyon oda-vissza repülőjegy egy hónapra előre foglalva bő 70 ezer forintból megvan. A vacsoraszámlák mondjuk már nem feltétlenül.

20gasztro8.jpg

De hol együnk akkor, amihez nem kell repülőre szállni és külföldre menni? A pesti gasztro-közbeszéd alapján egyértelmű: a Zónában! A bisztró és borbárként titulált hely a vendéglátásban hagyományosan gyengébb budai oldalt, azon belül is a Lánchíd melletti remek kis helyek sorát erősíti. Nem csak a helyválasztása tökéletes a Baldaszti-csoport legújabb tagjának, de a berendezése, a borválasztéka és nem utolsósorban a konyhája is. Előbbi a POS1T1ON és Kiss Heni érdeme, borból pedig több mint 200 különféle palack közül választhatjuk ki a legszimpatikusabbat, míg a konyhát a Mák Bisztró korábbi főszakácsa viszi. A 2011-ben az év séfjének választott Huszár Krisztián mellett a tavaly az év cukrászának Balatoni Brigittát is a konyhában találjuk, a végeredményt így bátran megmutathatjuk lyoni barátainknak is.

20gasztro7.jpg

komment

Címkék: francia gasztro repülő airfrance zona qatar baldaszti

A bejegyzés trackback címe:

https://burzsuj.blog.hu/api/trackback/id/tr555028493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.