Telefonos külföldi licitáló, budapesti Michelin-csillagos étterem, neves borboltok. Csak néhányan azok közül, akik mintegy 20 millió forint értékben vásároltak az első – jövő év tavaszán is terveznek újabbat -, hordós tételeket kínáló Tokaji Borárverésen. Összesen 22 tétel került kalapács alá, és volt olyan, amelyik végül 4,2 millió forintért kelt el.
Az árverését a hétvégén tartották a Tokaji Borlovagrend Egyesület szervezésében. A legnevesebb termelők 22 egyedi tétele került kalapács alá, jellemzően egy gönci hordónyi, tehát 136 liternyi mennyiségben. A borok olyan, ez alkalomra kiválasztott csúcstételek voltak, amelyek javarészt még hordóban érnek, kereskedelmi forgalomban nem kaphatóak, kizárólag az árverésen voltak hozzáférhetőek.
Az aukció kifejezetten sikeresnek bizonyult, hiszen a felkínált tételek 60 százaléka elkelt. A legtöbbet a Tokaj Hétszőlő 2010-ben hordóba került 6 puttonyos aszújáért adtak, ami 2,8 millió forintról indult, de a kalapács 4,2 millió forintért ütötte le a tételt. Ez több mint 15 400 forintos palackárat jelent, hiszen a megvásárolt borokat termelőik lepalackozzák és ki is szállítják újdonsült tulajdonosaiknak. Ebben az esetben egészen pontosan 272 darab 0,5 literes palackot.
A legmagasabb áron kikiáltott hordó egyébként messze nem ez a tétel volt, két esszencia esetében is 81 és 96 ezer forintról indult (volna) a licit, de ezek sajnos nem találtak új gazdára. Egészen pontosan a legdrágább 96 296 forint/palack áron Samuel Tinon által beadott 27 darab 0,375 literes palack eszenciát végül a Tokaji Borlovagrend javára ajánlották fel.
A hírek szerint az Onyx étterem vásárolta meg a Demetervin Furmintját és a Kikelet Hárslevelűjét, borboltokhoz kerültek a Szent Benedek, a Royal és a Szepsy pincészetek kifejezetten erre az eseményre tartogatott borkülönlegességei, de vásároltak hazai és külföldi gyűjtők is, állítólag utóbbi volt a legdrágább tétel vevője is.
A siker tényleg jó hír, talán valami elindulhat. Sajnos a magyar borok nem igazán vannak jelen a nemzetközi piacon - a tokajit is csak egy szűkebb értő kör ismeri és issza -, ennek több oka is van, egyrészt mennyiséget nem igazán tudunk egy tételből kínálni - a chilei vagy az új-zélandi borokkal így lehetne felvenni a versenyt -, másrészt nincs igazán jól "megmarketingelt" borfajtánk se. A szakértők szerint talán a furmint ilyen lehet, elég csak arra gondolni, hogy az osztrákok mit hoztak ki több mint 25 év alatt mondjuk a kékfrankosból...
Az első Tokaji Borárverésen szereplő tokaji pincészetek: Barta, Budaházy, Degenfeld, Demetervin, Dereszla, Disznókő, Füleky, Hétszőlő, Holdvölgy, Kikelet, Nobilis, Orosz Gábor, Pajzos, Patricius, Royal, Samuel Tinon, Szent Benedek, Szent Tamás, illetve Szepsy István (a képen).
Az elkelt tételek:
Fotók: Tokaji Borlovagrend Egyesület
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.