A sajt jó, a sajt szép, a sajt finom, de sajt és sajt között óriási különbség van. Éppen ezért nem árt, ha van némi iránymutatás. Ez a lámpás lenne a sötétségben az International Cheese Awards, amelyet július végén immár a 116. alkalommal adtak át. A mezőny ezúttal is igen erős volt, hiszen 27 ország mintegy 4300 terméke versengett az elsőségért.
A sajtverseny igen komoly megmérettetés, a termelők készülnek is rá rendesen. Így tett Long Clawson Dairy, akinek sajtüzeme Leicestershire-ben állította elő az idei legjobbat, amely ezúttal egy kéksajt lett. A Supreme Champion díj birtokosa a tehéntejből készülő, közepesen erős Claxstone Smooth Blue ízvilága a szakértők szerint kiegyensúlyozott, krémes és lágy. Itt ugyan második hely nem volt, de említést érdemel még a Reserve Supreme Champion kategória, ahol az Arrigoni sajtüzemből kikerülő Extra Creamy Gorgonzola lett a legjobb a szakértő zsűri szerint.
Egyébként 283 kategóriában hirdettek győztest, egészen pontosan osztottak ki arany, ezüst és bronz elismerést. Nem véletlen, hogy 190 bírálónak kellett végig kóstolni a teljes palettát. A legtöbb aranyat a brit Belton Cheese nyerte, így ha ilyen terméket választunk biztosan nem nyúlunk mellé.
Ne feledjük, a jó sajt lényegében olyan, mint a pénz. Egy-egy tömb parmezánt Olaszországban pedig még a bankok is simán befogadnak fedezetként...
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.