Unod a kaviárt pezsgővel? Torkig vagy a zöldmangó salátával tálalt tengeri sügérpehellyel? Minden nap csigát eszel és már a füleden jön ki? Ha valami merőben új gasztronómiai élményre vágysz, hát megkaphatod, persze lehet, hogy úgy fogod gondolni, hogy bár inkább ne vágytál volna. A francia gasztronómia nem tud nyugton maradni a fenekén, ezért piacra dobták a csigatojást, mint fenséges és méregdrága ínyencséget.
A csigatojás inkább emlékeztet a japánok által nagyon kedvelt lazacikrára, mint a hagyományos kaviárra, az íze pedig a világon semmihez sem fogható a különböző gasztronómia fórumok szerint – bármit is jelentsen ez. Az érdeklődés mindenesetre megvan a különleges termék iránt, főleg a japán, a francia és az amerikai piacra számítanak, és persze főleg a mindig újra vágyó burzsujokra. A bizarr csigatojás ugyanis egyáltalán nem olcsó, 1 kiló 1200 euró (úgy 330 ezer Ft). Azért ilyen drága, mert egyrészt évekig tartó kutatással hozta össze a gyártó De Jaeger („csigaszobájukban” 60 ezer példány gondoskodik a világ csigatojással való ellátásáról), másrészt mert egy ilyen nyálkás állatka legfeljebb csupán 4 grammnyi tojást hoz össze évente. Az egykilós csomag tehát kb. 260 csiga éves összteljesítményét jelenti. Jó hír, hogy aki csak épphogy megízlelné a különlegességet, annak szerencsére nem kell megvenni egy egész kiló gusztusos csigapetét: az 50 grammos, rendkívül elegáns kiszerelést már 80 euróért (kb. 22 ezer Ft) is haza lehet vinni.
„Engedd, hogy a szád megtapasztalja az eső utáni erdő, a gombák és a tölgyfalevelek ízeit, a nyirkos moha és tőzeg illatával keverve” - szól a De Jaeger ajánlója, de mielőtt rohannátok a boltba csemegézni, jó ha tudjátok, hogy Párizsba, Londonba, Genfbe, Hollandiába vagy az Egyesült Államokba kell utaznotok, hogy olyat egyetek, amivel aztán mindenki tiszteletét kivívjátok. Kipróbálnátok?
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.