Luxus Mongóliában

Új irodaház Ulánbátorban: tisztára olyan, mint a W Hotel Barcelonában

Ha azt hiszitek, hogy Magyarországon nagyok a különbségek gazdag és szegény között, mindig érdemes megnézni egy fejlődő országot (gyorsabban fejlődőbbet, ugyanakkor visszamaradottabbat, mint Magyarország). Mongólia például rettentő izgalmas hely. Korábban már ajánlottam nektek ingatlanbefektetést Ulánbátorban, továbbra is tartom, hogy ez kiváló befektetés, sőt, jobban, mint eddig. Az utóbbi néhány hétben ugyanis több cikket is olvastam a mongol lehetőségekről, illetve a luxus és Mongólia kapcsolatáról, egyik érdekesebb volt, mint a másik.

Mintha a Nyugat csak most kezdené felfedezni magának ezt az óriási országot, és először - mint ahogy az lenni szokott - a luxusmárkák fogtak szagot, hogy itt történik valami. Egy ideje megjelent ugyanis egy réteg, mely egészen elképesztően kezdett költekezni, bevonzva a luxusmárkák színe javát. Egészen érdekes, hogy mennyire sok méregdrága sportkocsit vesznek például, noha gyakorlatilag alig vannak utak, ahol tudnának vele közlekedni. Mivel a pénzügyi infrastruktúra csak mostanság kezd kiépülni, mindent készpénzzel fizetnek, bőröndnyi bankjeggyel érkeznek meg a helyi burzsujok a Sukhbaatar tér környéki luxusáruházba. Pontos címet, ha akarnék sem tudnék írni, mert az irányítószámokat csak nemrég vezették be, neve pedig csupán néhány utcának és sugárútnak van.

A helyi Burberry üzlet megnyitója

2009 októbere óta van Louis Vuitton Ulánbátorban, a Wall Street Journal Magazine beszámolója szerint pár száz méterrel arrébb viszont jurtában laknak azok az állandó tüntetők, akik a jobb életminőségért demonstrálnak, érdekes kontrasztot alkotva a bolt felé grasszáló burzsujokkal. Az LV egyébként egészen figyelemreméltó áruházba költözött: Zegna, Emporio Armani, Hugo Boss és Burberry üzlet is akad a bevásárlóközpontban, sőt, a Burberrynek annyira jól megy, hogy hamarosan megnyitja második üzletét a Shangri-La hotelben, a Ferragamo és a Dunhill pedig éppen üzlethelyiséget keres. Nem rossz kínálat egy félmilliós várostól, ahol egyébként tizenhatszor annyi lábasjószág lakik, mint ember. Persze nyilván nem az állattenyésztők a célcsoport. Nagyjából 1000-2000 ember él az országban, akik a világon mindent megengedhetnek maguknak - nyilatkozta a Wall Street Journalnek az LV vezetője, Yves Carcelle. Vásárolnak is rendesen.

A hirtelen beáramló pénz egyik titka, hogy az ország nagyon gazdag ásványkincsekben. Két éve a világ legnagyobb feltáratlan arany és réz tartalékát adta ki koncesszióba a kormány egy kanadai és egy ausztrál társaságnak potom 4 milliárd dollárért (az éves GDP jelenleg 7 milliárd dollár), becslések szerint 2012-től 40 millió tonna rezet és 46 millió aranyat fejtenek majd itt ki. De itt van a világ legnagyobb szénbányája is, valahol a sivatag közepén, ahová ember önszántából az életben nem megy. Na ide terveznek egy 60 ezres bányászvárost felhúzni a semmiből.

Kh. Battulga, a helyi főburzsuj. Bentley-t hajt (ha nem sofőr viszi), és zsebből kifizette a Dzsingisz kán szobor 10 millió dolláros költségét. Volt nemzeti dzsúdóbajnok, ma üzletember, mellesleg közlekedési, építési és fejlesztési miniszter.

A helyi burzsujok vagyonának másik forrása, hogy az elmúlt 20 évben a Nyugat gyakorlatilag észre sem vette, hogy van egy Mongólia nevű ország valahol Oroszország és Kína között, amíg rá nem jöttek, hogy mekkora, szén, arany, réz és urán készletük van, rájuk sem bagóztak. Így aztán szinte ellenőrizetlenül ment a privatizáció, egy szűk réteget rettenetesen gazdaggá téve. Persze még a felső ezer sem tudott osztállyá válni, ahhoz arrafelé túl gyors a társadalmi mobilitás felfelé és lefelé is. Olyan gyorsan jön be olyan sok pénz (a Világbank jóslata szerint következő évtizedben évente 20 százalékot fog nőni a GDP), hogy sokan nagyon hirtelen meggazdagodnak, ugyanennyien pedig villámgyorsan elszegényednek.

Az egész kicsit a XVI. századi portugál és spanyol gyarmatosítás hatásaira emlékeztet. Történészek ahhoz hasonlítják a gyarmatok kifosztását, mintha egy gyors, termékeny zápor hullott volna le az égből: pár évtizedig arany, nyersanyag, pénz dögivel, de nem tudták kihasználni a hirtelen pénzesőt, a gazdaságnak ezt a stimulálását. Mongólia simán járhat így, csak nem a gyarmatokból, hanem a nem megújuló ásványkincsekből ömlik a pénz. Hiába a gyors gazdasági fejlődés, gond lehet, ha a burzsujok nem tudnak osztállyá fejlődni és normálisan működő gazdaságot építeni - amihez egyébként az elemzők szerint elvileg minden lehetőség adott. Főleg, hogy ott van mellettük a nyersanyagéhes Kína. Igaz, ők nem csak lehetőséget, hanem veszélyt is jelentenek: a kínaiak ugyanis legtöbbször pénzzel teletömött aktatáskákkal jönnek Ulánbátorba, és vásárolnak, amit csak érnek.

Fotók: WSJ Magazine és saját gyűjtés

Tavaly nyitott az Emporio Armani és ott is nagyon megy

A helyi Louis Vuitton

A már említett Dzsingisz kán szobor

 

A bejegyzés trackback címe:

https://burzsuj.blog.hu/api/trackback/id/tr103074204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

burzsuj_bw_logo-h240.png

A név kötelez? Ósdi jelszó. Inkább talán a pénz kötelez. Mégsem mindegy, hogy mire költesz, ha már egyszer szert tettél egy komolyabb vagyonra. A többség számára csupán alig ismert életvitelbe próbálunk meg bepillantást engedni, ami Magyarországon a mai napig tabu témának számít. Hisszük, hogy érdekes, kevéssé, vagy egyáltalán nem ismert hírekkel tudunk szolgálni, amik nem merülnek ki a Swarovski kristályban és az aranyozott sokmilliós iPhone-ban.
Lemaradtunk valamiről? Írd meg!

instapromo3.png

Címkék

abramovics (10) airfrance (11) ajándék (12) alkohol (10) amerika (101) andrássy (53) anglia (39) angol (11) apple (10) arab (12) armani (18) aukció (66) autó (99) ázsia (14) balc (39) befektetés (13) bentley (18) bor (31) brit (20) budapest (94) bugatti (15) burberry (15) burzsuj (167) bútor (10) chanel (11) christies (13) design (13) divat (79) dubai (14) ékszer (13) érdekesség (254) étterem (39) felmérés (55) ferrari (41) forbes (38) francia (53) gasztro (15) gasztronómia (33) golf (14) gucci (16) hajó (59) harrods (11) hermes (23) hotel (93) india (13) ingatlan (221) ital (13) jacht (61) játék (13) jóhely (12) jótékonyság (18) karácsony (24) kína (53) könyv (13) kutatás (11) kutya (10) lamborghini (16) legdrágább (17) leggazdagabb (10) lista (69) london (61) louis (11) louisvuitton (44) luxus (21) lv (14) lvmh (30) magánrepülő (10) magyar (141) magyarország (10) milliárdos (22) mobil (11) moszkva (11) művészet (11) newyork (39) nyaralás (10) nyc (28) olasz (57) olaszország (12) óra (78) orosz (59) parfüm (10) párizs (21) pezsgő (10) porsche (14) prada (11) rekord (11) repülés (20) repülő (34) repülőgép (17) rollsroyce (22) samsung (15) sothebys (20) svájc (17) szálloda (64) sziget (21) tagheuer (10) társadalom (10) telefon (32) toplista (11) turizmus (86) usa (56) utazás (109) versace (11) vertu (19) vonat (11) vuitton (10) yacht (10) +
süti beállítások módosítása