Nemrég egy új sorozatot indítottunk útjára: ennek keretében a terveink szerint olyan helyeket fogunk bemutatni, amelyek valamilyen szempontból különlegesek, és ahol még egy finnyás burzsuj is jól érzi magát. A burzsujság részleges hiánya abban mutatkozik meg, hogy ezek a helyek nem feltétlenül méregdrágák, de ez talán senkinek nem fog nagy törést okozni. A szabadság téri Hütte Café, vagy a várban lévő Halászbástya Étterem után ezúttal az Origo Bisztróról írtunk posztot.
A hazai gasztroszakértők szerint Magyarországon kevés az igazán jó étterem, igaz számuk egyre növekszik. A felső kategória, a fine dining ugyan rendelkezik néhány képviselővel – nekünk is van ugye Michelin-csillagos éttermünk és a Gault Millau térképére is felkerült néhány hely -, de éppen az ezután következő kategória hiányzik. Az olyan hely, ahol bár nincs füstölt galambmell-carpaccio borókafagylalttal az étlapon, de mondjuk kemencében sült, vargányás szürkemarha bélszínt azért találunk. További fontos kritérium, hogy a hely ne legyen sznob, ellenben adjon valami különlegeset. Amennyiben megbékéltünk azzal a szomorú ténnyel, hogy nincs 828 méter magas Burj Khalifa tornyunk, aminek a 122. emeletén élvezhetnénk a grill éttermet - mondjuk ez lehet, hogy pont sznob -, akkor érdemes lenéznünk a Pasaréti térre. A Matteo helyén nyílt meg ugyanis nemrég az Origo Bisztró.
A Bauhaus épület mindig is emblematikus pontja volt Budának, az újranyitás ehhez pedig csak hozzátehet. Már maga koncepció is érdekes, ez a hely ugyanis lényegében két hely. A fenti térre néző rész olyan reggeliző-kávézó hely, ahol egy tejes banánturmix mellett – kipróbálva, ajánljuk – nyugodtan elüldögélhetünk akár egyedül is egy jó újság mellett. Ez utóbbi lehet mondjuk laptop is, az ablak mellett végig futó „egybeasztal” alatt ugyanis külön konnektorok vannak a vendégek részére. A napi menüknek köszönhetően ráadásul egy gyors és kedvező árú ebédet is tudunk abszolválni. Amennyiben viszont nem vágyunk a tér forgatagára, érdemes egy szinttel lejjebb menni, különösen annak, aki értékeli a designéttermeket. Ott ugyanis garantáltan el fog olvadni.
A koncepció a hazai szemnek kifejezetten rendhagyó. Nem is igazán a retró fehér csempére, a radiátorra vagy a designer lámpára gondolok, sokkal inkább az ültetésre. Itt ugyanis alig néhány asztal van, igaz egyhez tízen is odaférnek. Jobban belegondolva ez nem is zavaró, hiszen a székek között bőven van hely, és bár az asztal nem szeparált, az étkezés az. Ráadásul ismerjük a Bazilika környéki felkapott helyeket, ahol ugyan külön asztalnál ülünk, de a könyökünk rendre beleér a szomszéd levesébe. Az elszeparáltság azért megoldható, hiszen jó idő esetén a kinti terasz(ok)ra kikerülnek majd az asztalok.
Jövő héten mellesleg Valentin hét lesz. Az Origo Bistro Facebook bejegyzése szerint ez ott azt jelenti, hogy a heti menüben rózsaszin leves, rózsaszin főétel, szív alakú desszert lesz…
Néhány ügyes Burzsuj olvasót hamarosan vendégül is látunk az Origo Bisztróban. Csatlakozz Facebook-közösségünkhöz, hogy ne maradj le a baconos aszaltszilvával töltött sertéskarajról!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.