Az ország jó helyei - Hévíz

Feltűnt már valakinek, hogy a Balatonnál nincs ötcsillagos szálloda? Sőt, ami ennél is érdekesebb, hogy nem is hallani ilyen tervekről. Az előző Széchényi-terv ugyan ontotta magából az új szállodákat, de igazi luxushotel annak keretében sem épült. A parthoz legközelebbi ötcsillagos a hévízi Lotus Therme Hotel & Spa, amely egyben a legrégebbi vidéki ilyen szálloda. Új sorozatunkban a burzsuj vagy legalábbis burzsuj-kompatibilis hazai szállodákat szeretnénk felkutatni.

A legrégebbi versenyző a magyarországi vidéki ötcsillagos szállodák között a Lotus Therme. Az idő vasfoga meg is látszik rajta, bár a felújítás folyamatos, de azért egy újonnan épült négycsillagos hotel elsőre minden bizonnyal veri. Az igazi burzsuj viszont tudja, a két kategória között csupán a szolgáltatás adja a különbséget, így ha túltette magát a kisebb vizuális megrázkódtatáson, inkább wellnesst és az egyéb körítést keresi. (A szálloda egyébként építészetileg nem rossz ahhoz képest, hogy már benne van a tinédzser korban, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a német és osztrák nyugdíjasoknak épült.)

A Hévízi Gyógytó egyébként a világ legnagyobb biológiailag is aktív természetes termáltava. A magas vízhozamnak köszönhetően a tó vize néhány nap alatt kicserélődik, míg a víz hőmérséklete nyáron eléri a 37 Celsius-fokot, de télen sem csökken 24 fok alá, tehát még a leghidegebb hónapokban is alkalmas fürdőzésre. A víz komplex fizioterápiás kezelésekkel együtt igen hatásos a reumatikus és mozgásszervi betegségek kezelésére. "Közfürdősége" dacára ráadásul egészen jól néz ki, ami viszonylag kevés helyről mondható el kis hazánkban.

A 232 szobás szállodából azonban nem is kell kimozdulni, ha nem akarunk, hiszen a hotel épülete egy 17 hektáros parkban fekszik. Természetesen nemcsak sétálni lehet ekkora helyen, de a mivel van egy Pitch & putt golfpálya, így a játékkal is meg lehet ismerkedni. Tapasztalatból tudjuk mondani, hogy már az ismerkedés is igen fárasztó – igaz ugyanennyire kellemes is.

A kimozdulás ellen szólhat az is, hogy a Lotus Therme gyógymedencéi a tó forrásvizével vannak feltöltve és a wellness elég komoly. (Sajnos számos vidéki új szálloda esetében elkövették azt a hibát, hogy a két medence mellé raknak 3 kezelőszobát, és rámondják, kész a wellness hotel.) Az egyik itteni kedvenc a jordániai, Holt-tengeri sóból épült barlang, ahol az eltöltött háromnegyed óra (állítólag) olyan hatással van a szervezetedre, mintha 3 teljes napig a Holt-tengernél pihentél volna. A szauna sem a megszokott, számos felöntés - sörös (!), vitaminos, mézes vagy sós - különleges élményét nyújt, akárcsak az, hogy ez a ruhátlan kivitel, és mint említettük, sok a német és osztrák nyugdíjas. A szaunarészleg erénye egyébként, hogy van egy kinti szauna is, illetve egy intim, csendes pihenőrészleg mögötte, ahol a szabad ég alatt lehet pihenni a masszív felöntések után, és még a légy zümmögését is hallani. Kellemes.



Közel két tucat masszázs és mintegy húsz egészségügy kezelés kérhető, így többek között van tradicionális thai masszázs, a shiatsu, a yumeiho, a Lomi Lomi vagy a különleges Ayurveda mellett van mágneses kezelés, kénfürdő és kénpakolás is, az arc-és testkezelések pedig a Germaine de Capuccini márka termékeivel történik. Az utóbbi luxuskozmetikai -és spa termékeket gyártó spanyol cég egyébként mintegy 50 éve kizárólag növényi kivonattal dolgozik, így azok teljes mértékben mentesek a vegyszermaradványoktól és az állati eredetű összetevőktől.

Egy kellemes hosszú hétvégén azonban mindenképpen szánjunk időt a környék felfedezésére is. A főbb látnivalók, mint a Festetics kastély (Keszthely), a Margit-kilátó és arborétum (Cserszegtomaj), a Rezi és Sümegi vár vagy Szigliget mellett. Érdemes arra is figyelni, hogy a borkészítés egészen a római korig nyúlik vissza, így olyan nedűk készülnek itt, mint a cserszegi fűszeres. Az ételek közül pedig az olyan hagyományos zalai specialitásokat érdemes kipróbálni, mint a krumpliprósza, a dödölle, a gombuca, vagy a plutyka, míg a kevésbé merészeknek ott van a babos káposzta vagy a tökös-mákos rétes.

Update: A Lothus Therme nemrég a régió borait magukkal a borászok vezetésével bemutató borvacsora-sorozatot indít útjára. Az első bemutatkozó most hétvégén Dr. Bussay László csörnyeföldi „borvos” volt. A civilben 5 falu háziorvosként dolgozó borász több mint 20 éve foglalkozik a szőlővel és készít egyedi kézműves borokat.
A pincészetéből évente mintegy 25-30 ezer palack kerül ki, szőlőfajtái a régióban hagyományosnak számító az olasz és a rajnai rizling, a szürkebarát, a sárga muskotály vagy éppen a tramini, illetve néhány éve Pinot Nior is telepítésre került. A legismertebb bora a Bussay Esküvé, a magas cukorfokkal szüretelt fahordóban érlelt, testes száraz fehérbor 60/40 százalékos arányban olaszrizling és rajnai rizling háziasításának eredménye. Piszok jó tétel.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://burzsuj.blog.hu/api/trackback/id/tr713015776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

burzsuj_bw_logo-h240.png

A név kötelez? Ósdi jelszó. Inkább talán a pénz kötelez. Mégsem mindegy, hogy mire költesz, ha már egyszer szert tettél egy komolyabb vagyonra. A többség számára csupán alig ismert életvitelbe próbálunk meg bepillantást engedni, ami Magyarországon a mai napig tabu témának számít. Hisszük, hogy érdekes, kevéssé, vagy egyáltalán nem ismert hírekkel tudunk szolgálni, amik nem merülnek ki a Swarovski kristályban és az aranyozott sokmilliós iPhone-ban.
Lemaradtunk valamiről? Írd meg!

instapromo3.png

Címkék

abramovics (10) airfrance (11) ajándék (12) alkohol (10) amerika (101) andrássy (53) anglia (39) angol (11) apple (10) arab (12) armani (18) aukció (66) autó (99) ázsia (14) balc (39) befektetés (13) bentley (18) bor (31) brit (20) budapest (94) bugatti (15) burberry (15) burzsuj (167) bútor (10) chanel (11) christies (13) design (13) divat (79) dubai (14) ékszer (13) érdekesség (254) étterem (39) felmérés (55) ferrari (41) forbes (38) francia (53) gasztro (15) gasztronómia (33) golf (14) gucci (16) hajó (59) harrods (11) hermes (23) hotel (93) india (13) ingatlan (221) ital (13) jacht (61) játék (13) jóhely (12) jótékonyság (18) karácsony (24) kína (53) könyv (13) kutatás (11) kutya (10) lamborghini (16) legdrágább (17) leggazdagabb (10) lista (69) london (61) louis (11) louisvuitton (44) luxus (21) lv (14) lvmh (30) magánrepülő (10) magyar (141) magyarország (10) milliárdos (22) mobil (11) moszkva (11) művészet (11) newyork (39) nyaralás (10) nyc (28) olasz (57) olaszország (12) óra (78) orosz (59) parfüm (10) párizs (21) pezsgő (10) porsche (14) prada (11) rekord (11) repülés (20) repülő (34) repülőgép (17) rollsroyce (22) samsung (15) sothebys (20) svájc (17) szálloda (64) sziget (21) tagheuer (10) társadalom (10) telefon (32) toplista (11) turizmus (86) usa (56) utazás (109) versace (11) vertu (19) vonat (11) vuitton (10) yacht (10) +
süti beállítások módosítása