Luxusmárkák nélkül nyit a Váci1, a régió legszebb luxusáruháza

Szó sincs plázáról, ez egészen más nívó

Minden valamirevaló világvárosnak van egy rendes luxusáruháza, nekünk meg csak plázák és hipermarketek jutottak. Berlinben ott az elképesztő KaDeWe, Párizsnak van Lafayette-e, Londonban a Harrods, New Yorkban a Saks Fifth Avenue (és még egy rakás másik hasonló áruház). Pesten viszont az egykori Luxus áruháznak annyi, a Divatcsarnok pedig elbaltázott lehetőség volt, hiába terpeszkedik méltóságteljesen az Andrássy út egyik legjobb helyén ez a gyönyörűen helyreállított épület. A fele nincs rendesen kihasználva, így „csak” könyvet lehet ott venni, illetve croissant-t lehet enni freskók alatt, bőrfotelben terpeszkedve. Mikor az Orco meghívott a Váci1 bejárására, szkeptikus voltam: hallottam hírét, hogy terveztek egy egész szintet a magyar divattervezőknek, aminek vita lett a vége, majd olvastam az eddigi bérlők listáját, melyben egyelőre nyoma sincs igazi burzsuj márkának. És különben is, a Váci utca/Vörösmarty tér végérvényesen alulmaradt az Andrássy úttal szemben - már ami a luxust illeti -, miért érdemes ott még próbálkozni?

Éppen ezért döbbentett meg a végeredmény. Az ilyen minőségű felújítás egészen ritka Budapesten, de szerintem egész Kelet-Közép Európában is. Már az ötlet is nagyon izgalmas: a volt tőzsde épülete, felépülésekor a Pesti Hazai Első Takarékpénztár székháza soha nem volt áruház. Úgy kellett megtartani az értékes műemléki részeket, hogy közben alkalmassá tegyék az épületet az új funkciójára, közben pedig meg kellett felelniük a lehető legszigorúbb biztonsági és tűzvédelmi szabályoknak, mivel az üzlettér nettó mérete meghaladja a 10 ezer négyzetmétert (11 ezer körül van). Az egész projektben ráadásul ott van a csavar, hogy az I. világháború előtt épült, a boldog békeidők hangulatát sugárzó historizáló Alpár Ignác-féle ház átalakítását a nem éppen konzervativizmusáról híres világhírű építészre, Christian Biecherre bízták (és egy magyar társirodára, a Kőnig és Wagner Építészirodára).

Ebben a képletben borítékolva vannak a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal folytatott harcok, amit nem is titkoltak a felek. Az 5 éve húzódó projekttel azonban végül a KÖH is elégedett, sőt, Tamási Judit, a KÖH elnöke szolidan még Csipak Péternek is üzent, aki a szomszédba a Foster iroda által tervezett Zeppelint álmodna: „Itt vagyunk a Bécsi utca mellett, nem kell feltétlenül lebontani egy épületet, hogy megfeleljen a 21. század kihívásainak.” Van benne valami, de azért ez az Alpár Ignác épület talán mégsem említhető egy lapon a Chemolimpex-házzal, zárójel bezárva.

Az épület bejárásakor az egyik érdekes rész, a pincében található trezorrendszer ugyan kimaradt, de a többi látvány mindenért kárpótolt. Az építészetileg extrém bevállalós „piros udvar”, ahol a panorámalift működik, olyan finoman csatlakozik a műemlék részekhez, melyhez egészen kivételes építészeti ízlés szükséges. A régit – mint például a Róth Miksa-féle csodaszép üvegablakokat - az újjal olyan gesztusok kapcsolják össze, mint az összesen 1600 négyzetméternyi hipermodern aranycsipke vagy a központi átriumos tér padlója, mely az épület régi csempéjének felnagyított mintáját viszi tovább. A leendő üzletek nevét pedig egységes fekete sávba írják, ami sokkal elegánsabbá teszi a körfolyosót.

A 60 millió euróból, a válság miatt csak 5 év alatt megvalósuló Váci1 építészetileg tehát tökéletesen alkalmas arra, hogy luxusáruház legyen, a többi már a bérlőkön múlik. Kalapács Kornél, az Orco magyarországi vezetője a Szamos Cukrászdát, a Hard Rock Cafét és a Jam Pubot emelte ki, de úgy tudjuk, hogy ott lesz az épületben korábban is helyiséget bérlő Tatuum, és jön a Guess is. Igazi luxusmárka kezdetben nem várható, de az Orco vezetője szerint legalább 5 év, mire a Váci1 megtalálja a helyét a piacon. Ők pedig hosszútávon is üzemeltetők szeretnének maradni, nem eladás céljából újították fel az épületet. Kérdésünkre Kalapács Kornél azt is kifejtette, hogy örülne a Zeppelinnek, mert az ilyen beruházások egymást erősítik.

De mi lesz a magyar divattervezők szintjével? Nem kapják meg a negyedik emeletet, ez már biztos, ott egy egészen másfajta meglepetés lesz. Viszont kisebb területen, kevesebb designerrel, de úgy tűnik, hogy talán mégis összejön egy magyar multibrand, ami nagyon sokat jelenthetne a hazai tervezőknek. Persze várjuk még ki az október 13-i nyitást, hiszem, ha látom. Addig marad az elképesztő körpanorámát nyújtó faborítású tetőterasz, ami kiált azért, hogy oda divatbemutatót szervezzenek. Kíváncsi leszek, ki lesz az első.

Fotók: Neményi Márton

A bejegyzés trackback címe:

https://burzsuj.blog.hu/api/trackback/id/tr423021732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

burzsuj_bw_logo-h240.png

A név kötelez? Ósdi jelszó. Inkább talán a pénz kötelez. Mégsem mindegy, hogy mire költesz, ha már egyszer szert tettél egy komolyabb vagyonra. A többség számára csupán alig ismert életvitelbe próbálunk meg bepillantást engedni, ami Magyarországon a mai napig tabu témának számít. Hisszük, hogy érdekes, kevéssé, vagy egyáltalán nem ismert hírekkel tudunk szolgálni, amik nem merülnek ki a Swarovski kristályban és az aranyozott sokmilliós iPhone-ban.
Lemaradtunk valamiről? Írd meg!

instapromo3.png

Címkék

abramovics (10) airfrance (11) ajándék (12) alkohol (10) amerika (101) andrássy (53) anglia (39) angol (11) apple (10) arab (12) armani (18) aukció (66) autó (99) ázsia (14) balc (39) befektetés (13) bentley (18) bor (31) brit (20) budapest (94) bugatti (15) burberry (15) burzsuj (167) bútor (10) chanel (11) christies (13) design (13) divat (79) dubai (14) ékszer (13) érdekesség (254) étterem (39) felmérés (55) ferrari (41) forbes (38) francia (53) gasztro (15) gasztronómia (33) golf (14) gucci (16) hajó (59) harrods (11) hermes (23) hotel (93) india (13) ingatlan (221) ital (13) jacht (61) játék (13) jóhely (12) jótékonyság (18) karácsony (24) kína (53) könyv (13) kutatás (11) kutya (10) lamborghini (16) legdrágább (17) leggazdagabb (10) lista (69) london (61) louis (11) louisvuitton (44) luxus (21) lv (14) lvmh (30) magánrepülő (10) magyar (141) magyarország (10) milliárdos (22) mobil (11) moszkva (11) művészet (11) newyork (39) nyaralás (10) nyc (28) olasz (57) olaszország (12) óra (78) orosz (59) parfüm (10) párizs (21) pezsgő (10) porsche (14) prada (11) rekord (11) repülés (20) repülő (34) repülőgép (17) rollsroyce (22) samsung (15) sothebys (20) svájc (17) szálloda (64) sziget (21) tagheuer (10) társadalom (10) telefon (32) toplista (11) turizmus (86) usa (56) utazás (109) versace (11) vertu (19) vonat (11) vuitton (10) yacht (10) +
süti beállítások módosítása