Mire számíthat egy burzsuj a Nokiától? Itt az N9.

Ez nem egy szokványos burzsuj poszt, nem is reklám, csupán kaptunk egy Nokia telefont tesztelésre. Azért sikerült olyat választani, amely egy burzsujnak is megfelelő lehetne.
 
Tudjuk, a kommentekben rendesen lesz osztva a Nokia (és persze mi is). Az egykor szebb napokat megélt céget azonban talán még nem szabad leírni. Tegye fel a kezét az, akinek nem volt még soha Nokia telefonja! Ugye, hogy a többség mégiscsak használt ilyet. Ez persze még talán kevés a boldoguláshoz, sokkal fontosabb lenne az, hogy legyenek jó mobiljaik. Ilyen pedig van, legalábbis szerintünk egy biztosan.
A cégnek elég sokáig tartott belátni, hogy csupán Symbian operációs rendszerrel telefont csinálni ma már zsákutca. Na, persze az is kérdés, hogy a Windows Phone mennyire megváltás. Ehhez képest most itt van teszten egy olyan rendszer, amiről már most tudni, hogy nem lesz igazán elterjedt. A Linux alapú, nyílt forráskódú szabad mobil operációs rendszer, a MeeGo mellett ugyanis a mobilgyártók közül eddig igazán csak a Nokia tette csak le a voksát. Az N9 mindenesetre jelenleg a termékpaletta csúcsán áll, minden tud, amit a Nokia mérnökei tudnak, így inkább azt mutatja, mi is várható majd a cégtől. Csak éppen más platformokon.
Pedig a MeeGo kellemes csalódást okozott. Elsőre ugyan kissé szokatlan mind az Android, mind az iOS rendszerhez szokott felhasználó számára, de meglepően logikus felépítésének köszönhetően könnyen megtanulható, sőt megszerethető. A legérdekesebb, hogy nincs visszagomb, sőt semmilyen gomb sincs leszámítva az oldalán lévő három gombot. Ezek viszont a nem a navigálásban segítenek, csupán a bekapcsolásért, a kijelző lezárásáért/feloldásáért és hangerőért felelnek.
A „menürendszer” mindössze három képernyőre korlátozódik, amely folyamatosan körbejár, tehát három egy irányba tett ujjmozdulattal ismét a kiindulási képernyőn vagyunk. Egy-két nap alatt egyébként bebizonyosodik, hogy nem is kell ennél több. Az első vagy középső (ha lehet ilyet mondani) az alkalmazásokat mutatja, amelyek között le-fel gördítve válogathatunk, ezek sorrendjét pedig magunk is megszabhatjuk, feljebb vagy lejjebb helyezve a programokat. Az persze kérdés, milyen hosszú képernyő az, ami még áttekinthető, ugyanis minden csak ezen az egy lapon tud megjelenni. Így például a kedvenc weboldalak is, hiszen hagyományos értelembe vett könyvjelző nincsen a böngészőben.
Az alkalmazásokból viszont talán van elég, természetesen a választék nem olyan hatalmas, mint a konkurenseknél, de az eltelt néhány hét alatt nem igazán volt hiányérzet. Email, Facebook és Twitter pipa, dokumentumkezelés és navigáció - ráadásul ez utóbbi ingyenes, és offline is jól működik – pipa, sőt nem hardcore gamer számára a játékválaszték is rendben, hiszen az Angry Birds és a Real Golf 2011 sokáig elég. Az Ovi Store ugyan jóval kisebb, amit az Android Market vagy az Apple Store, de a legfontosabb programok ezen a platformon is elérhetőek (vagy hamarosan azok lesznek).
Egy további mozdulat oldalra is máris a nyitott alkalmazásokat mutató képernyőn vagyunk, ahol megnézhetjük és be is zárhatjuk őket, vagy egy újabb mozdulat a másik oldalra vagy kettő további ugyanerre, és máris a leveleinket, a Facebook bejegyzéseket, az időjárást, és egyéb értesítéseket láthatunk. Egyébként nem csak oldalra lehet mozgatni az ujjunkat, alulról felfelé mozdulattal a háttérbe küldhetjük az alkalmazásokat, míg az ellenkező iránnyal bezárhatjuk őket. Talán egy kicsit nehéz elképzelni, de a valóságban nem az. A tapasztalat az volt, hogy nem lenne baj, ha mások is beállnának a MeeGo mögé, hiszen ha a telefon teszi a dolgát, teljesen mindegy milyen rendszer is fut rajta, csak legyen elég program hozzá. Itt pedig egészen jól tette. 
Az is jó hír, hogy a mobiltelefon gyors (1 GB RAM és 1 GHz-es processzor), a képernyő szép és jól olvasható, a design pedig nagyon ott van. Ez utóbbiról már írtunk röviden egy korábbi posztban, így most csak címszavakban: letisztult forma, megfelelő színválaszték (már van fehér is), egyetlen darab polikarbonátból készült ház, amely egybeolvad a hajlított üveggel. Tehát az összkép igencsak tetszetős, ebből a szempontból nem lehet rá rosszat mondani, hiszen ki is tűnik a konkurensek közül. Említést érdemel - és nagyon tetszett -, a gumi védőtok is, ami a gyári csomagban jár. A készülék kialakítása miatt microSIM való a telefonba, és így persze az akkut sem lehet cserélni. Sőt, nem is lehet bővíteni a belső memóriát, tehát már az elején el kell dönteni 16 vagy 64 GB belső memóriát szeretnénk. A „design mindenek felett” csupán egy – ha a memória bővíthetőségének elmaradását is vesszük, akkor kettő - hátránnyal jár, a töltő csatlakozója is rejtett, ami persze nem lenne baj, de egy kicsit nehézkes felpattintani.
A hardver többi része természetesen felsőkategóriás mobilhoz méltó, nem vagyunk techblog így ezt is letudnánk néhány címszóban: GPS, Wi-Fi - lehet megosztásra is használni -, 8 megapixeles, Carl Zeiss optikás digitális kamera, NFC technológia –könnyű rádiófrekvenciás kommunikáció más eszközökkel -, 3,9 colos méretű kapacitív érintőkijelző. Ezek mind jó dolgok, és a hétköznapi használatot igazán megkönnyítette az akku, amely igencsak kellemes meglepetés volt, hiszen a mobil egészen sokáig bírta, és nem kellett minden este töltőre rakni.
 

A Nokia N9 a finn cég jövőjét mutatja, legalábbis abból a szempontból, hogy az N9-ben felvonultatott (egészen jó) megoldásokat minden bizonnyal még látni fogjuk. Nem, persze nem vagyunk jósok, csak már bejelentették a legújabb Windows Phone készülékeiket. Mi pedig addig is kaptunk egy kezelhető méretű készüléket, amelyekkel szép fotókat készíthetünk, sőt munkára és levelezésre pedig tökéletes. 

A bejegyzés trackback címe:

https://burzsuj.blog.hu/api/trackback/id/tr593474460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

burzsuj_bw_logo-h240.png

A név kötelez? Ósdi jelszó. Inkább talán a pénz kötelez. Mégsem mindegy, hogy mire költesz, ha már egyszer szert tettél egy komolyabb vagyonra. A többség számára csupán alig ismert életvitelbe próbálunk meg bepillantást engedni, ami Magyarországon a mai napig tabu témának számít. Hisszük, hogy érdekes, kevéssé, vagy egyáltalán nem ismert hírekkel tudunk szolgálni, amik nem merülnek ki a Swarovski kristályban és az aranyozott sokmilliós iPhone-ban.
Lemaradtunk valamiről? Írd meg!

instapromo3.png

Címkék

abramovics (10) airfrance (11) ajándék (12) alkohol (10) amerika (101) andrássy (53) anglia (39) angol (11) apple (10) arab (12) armani (18) aukció (66) autó (99) ázsia (14) balc (39) befektetés (13) bentley (18) bor (31) brit (20) budapest (94) bugatti (15) burberry (15) burzsuj (167) bútor (10) chanel (11) christies (13) design (13) divat (79) dubai (14) ékszer (13) érdekesség (254) étterem (39) felmérés (55) ferrari (41) forbes (38) francia (53) gasztro (15) gasztronómia (33) golf (14) gucci (16) hajó (59) harrods (11) hermes (23) hotel (93) india (13) ingatlan (221) ital (13) jacht (61) játék (13) jóhely (12) jótékonyság (18) karácsony (24) kína (53) könyv (13) kutatás (11) kutya (10) lamborghini (16) legdrágább (17) leggazdagabb (10) lista (69) london (61) louis (11) louisvuitton (44) luxus (21) lv (14) lvmh (30) magánrepülő (10) magyar (141) magyarország (10) milliárdos (22) mobil (11) moszkva (11) művészet (11) newyork (39) nyaralás (10) nyc (28) olasz (57) olaszország (12) óra (78) orosz (59) parfüm (10) párizs (21) pezsgő (10) porsche (14) prada (11) rekord (11) repülés (20) repülő (34) repülőgép (17) rollsroyce (22) samsung (15) sothebys (20) svájc (17) szálloda (64) sziget (21) tagheuer (10) társadalom (10) telefon (32) toplista (11) turizmus (86) usa (56) utazás (109) versace (11) vertu (19) vonat (11) vuitton (10) yacht (10) +
süti beállítások módosítása