Francis Ford Coppola tökéletes olasz szállója

Muránói csillár, festett falak, újság, ristretto

Bírom az olyan életutakat, mint Francis Ford Coppoláé. Miután beírta magát a filmtörténetbe olyan mozikkal, mint a Keresztapa sorozat vagy az Apokalipszis most, manapság leginkább fantasztikus borokat csinál Kaliforniában illetve gyönyörű szállodákat nyit meg, ahol együtt lehet a családjával és a barátaival. Szinte nem is hotelek ezek, hanem szép családi házak vendégszobákkal, ahonnan egyetlen ott lakónak sem akaródzik egyhamar hazamenni. A legújabb gyöngyszem, a Palazzo Margherita sorban az ötödik szállodája, de azok szerint, akik jártak már ott, felülmúlja az eddigieket, a Wall Street Journal is áradozott róla cikkében.

A helyszín a dél-olasz Bernalda, a hely, ahonnan Coppola nagyapja 1904-ben nagy reményekkel kivándorolt Amerikába. A reményeket ha ő nem is, az unoka mindenképpen beváltotta, idősebb korára pedig úgy tűnik, visszatért gyökereihez. 5 évig foglalkozott Coppola a 19. századi bernaldai palota helyreállításával, a legapróbb részletekig felügyelte a munkát. A házat még 1870-ben építette egy olivaolajból meggazdagodott mágnás, Coppola véletlenek sorozata útján jutott hozzá a nagyvállalkozó 84 éves unokájától a csodás palotához. A felújítás saját bevallása szerint is őrült munka volt, de annyira magával ragadta a hely szépsége, hogy semmi sem tudta eltántorítani a befejezéstől. Persze az ötödik hotelénél Coppolának már volt tapasztalata a felújításban, így pontosan tudta, hogy a munka azzal kezdődik, hogy a legjobb embereket kell maga mellé rendelnie. A francia belsőépítészt, Jacques Grange-ot bízta meg a munkával.

A város főterén van a szálló, mégis rejtve a szemek elől

A Belle Époque hangulatát átmentő nagyvonalú hotel egyáltalán nem lett rideg, talán azért, mert Coppola az otthonának érzi. Az egyik lakosztályban például tunéziai stílusú a mennyezet, nagyanyja tiszteletére, aki tunéziai származású volt, fia kérésére design ikonok is vannak a hotelben, lánya, Sofia Coppola pedig saját maga rendezte be szobáját, mely igazi női lakosztály lett. A palota összes fala festett, néhol egészen kockázatosan egyensúlyoz a jó ízlés és az giccs között, de mindenestől jellegzetesen olasz.

A házban 9 vendégszoba van, ezek nagy része a második emeleten található, ahol egy nagy szalon is van, itt rendezi moziestjeit Coppola. Ő választja ki a filmet, meghívja a barátait és a vendégeket, megkínálja őket a saját borával, aztán beszélgetnek. Ez utóbbi már a Cinecitta Bárban zajlik, az épület központi helyiségében, mely Coppola kedvenc helye, itt fogyasztja el a lefekvés előtti italát, és itt szokott reggelizni is. A mozi amúgy is fontos szerepet játszik a lakók életében. Minden szobában van egy Apple tévé, egy válogatással a valaha készült legjobb olasz filmekkel (Coppola saját kezűleg szelektált), de már csak azért is úgy érezhetik a vendégek, mintha egy ’50-es ’60-as években készült film szereplői lennének, mert maga a Bernalda is úgy néz ki, mintha megállt volna ott az idő. Coppola rá is játszik a hangulatra, a földszinti Cinecitta Bár fekete-fehér fotói is a kor nagy olasz színészeit és rendezőit ábrázolják, neorealisták bámulnak a falról zabpehely-kanalazgatás közben, Mastroianni nézi a napszemüvege mögül állhatatosan a hölgyvendégeket.

Az udvart és a kertet, ahol a medence is van, kőfal választja el egymástól

A legjobban az tetszik a Palazzóban, hogy olyan lehet, mintha a szállóvendég Coppola barátja, meghívottja lenne, nem csak egy egyszerű turista. A WSJ beszámolója szerint minden együtt van a tökéletes naphoz: lusta ébredés Sofia szobájában - magas fehér ajtók, hosszú fehér függönyök, hatalmas ágy -, családi reggeli a teraszon vagy a konyhában, másfél óra újságolvasás az ékszerdoboz fürdőben. A nap a medenceparton folytatódik jéghideg Limonata mellett egészen ebédig. Ebéd után szieszta, majd este séta a városban, be lehet ülni egy aperitifre valahová vacsora előtt. Az utca túloldalán ráadásul van egy remek étterem is, a Fifina. Sofia Coppola is imád itt lenni, saját bevallása szerint egész nap csak úszik és sétál az utcákon, beszélget, olvas és persze nagyokat eszik.

Az ételekért Filomena felel, a konyha úrnője. Nyugodt, precíz és katonás rendet tartó asszony, a szálló szíve, ahogy az egy szakácsnőtől elvárható. Csak helyi alapanyagokból főz, a közeli Jón-tenger partjáról hozza a halakat és a kagylókat, a húsok és a szalámik calabriaiak, a zöldségeket pedig a sorrentói piacról szerzi be. Az étkezések a Margherithában külön szeánsznak számítanak. A vendégek nem külön étkeznek, hanem egyetlen hosszú asztalnál ülnek bent, vagy a kerti lugas alatt, esetleg a bár teraszán, ami egyébként az utca felé nyitott. A szálloda a város főterén van, mégis ezen az egy ponton érintekezik csak az utca forgatagával, amúgy rejtve van a bámészkodók elől.

Nem csodálom, hogy ezen a helyen Coppola úgy érzi, hazaérkezett, annak ellenére, hogy csak 22 évesen járt először Bernaldában. Szállodája a családról és a barátokról szól, együtt esznek, isznak, úsznak és beszélgetnek, az érdekes vendégeket pedig hamar befogadják. Természetesen itt tartották Sofia Coppola esküvőjét is, mikor hozzáment a Phonex együttes frontemberéhez, Thomas Marshoz. A esküvő menüjét Filomena készítette, a család rozéját és proseccoját itták, a hangulat a vendégek szerint fantasztikus volt. Pedig Bernalda nem egy flancos hely, nem is túl gazdag település, viszont gyönyörű, nagyon rusztikus és mindenki ismer mindenkit. Este az utcán sétál az egész város, a családok gyerekekkel együtt, a fiatal és az idősebb párok is. Sofia Coppola szerint ez maga a valódi Olaszország.

Via WSJ

 

Sofia Coppola saját maga rendezte be szobáját

A bejegyzés trackback címe:

https://burzsuj.blog.hu/api/trackback/id/tr844098192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

burzsuj_bw_logo-h240.png

A név kötelez? Ósdi jelszó. Inkább talán a pénz kötelez. Mégsem mindegy, hogy mire költesz, ha már egyszer szert tettél egy komolyabb vagyonra. A többség számára csupán alig ismert életvitelbe próbálunk meg bepillantást engedni, ami Magyarországon a mai napig tabu témának számít. Hisszük, hogy érdekes, kevéssé, vagy egyáltalán nem ismert hírekkel tudunk szolgálni, amik nem merülnek ki a Swarovski kristályban és az aranyozott sokmilliós iPhone-ban.
Lemaradtunk valamiről? Írd meg!

instapromo3.png

Címkék

abramovics (10) airfrance (11) ajándék (12) alkohol (10) amerika (101) andrássy (53) anglia (39) angol (11) apple (10) arab (12) armani (18) aukció (66) autó (99) ázsia (14) balc (39) befektetés (13) bentley (18) bor (31) brit (20) budapest (94) bugatti (15) burberry (15) burzsuj (167) bútor (10) chanel (11) christies (13) design (13) divat (79) dubai (14) ékszer (13) érdekesség (254) étterem (39) felmérés (55) ferrari (41) forbes (38) francia (53) gasztro (15) gasztronómia (33) golf (14) gucci (16) hajó (59) harrods (11) hermes (23) hotel (93) india (13) ingatlan (221) ital (13) jacht (61) játék (13) jóhely (12) jótékonyság (18) karácsony (24) kína (53) könyv (13) kutatás (11) kutya (10) lamborghini (16) legdrágább (17) leggazdagabb (10) lista (69) london (61) louis (11) louisvuitton (44) luxus (21) lv (14) lvmh (30) magánrepülő (10) magyar (141) magyarország (10) milliárdos (22) mobil (11) moszkva (11) művészet (11) newyork (39) nyaralás (10) nyc (28) olasz (57) olaszország (12) óra (78) orosz (59) parfüm (10) párizs (21) pezsgő (10) porsche (14) prada (11) rekord (11) repülés (20) repülő (34) repülőgép (17) rollsroyce (22) samsung (15) sothebys (20) svájc (17) szálloda (64) sziget (21) tagheuer (10) társadalom (10) telefon (32) toplista (11) turizmus (86) usa (56) utazás (109) versace (11) vertu (19) vonat (11) vuitton (10) yacht (10) +
süti beállítások módosítása