Mennyibe is kerül a golf?

120726golfnagy1.jpg

A golfot játszhatjuk egyedül, de ketten, hárman, vagy akár négyen is 

Azt már megírtuk, hogy a közvélekedéssel ellentétben a golf egyáltalán nem drága, sőt, a kommentekből az is kiderült, hogy nem kell egy autó árát kifizetni azért, hogy egy évig klubtagok lehessünk – és így korlátlan alkalommal játszhassunk - valamelyik pályán. Nézzük meg egy kicsit pontosabban, mennyibe is kerül lejátszani 6, 9, vagy akár 18 lyukat!

A felszerelés ára - itt is, mint mindenhol - igen tág határok között mozog. Természetesen sok százezer forintot is el lehet költeni úgy, hogy még ki sem tettük a lábunkat a gyepre, de egy kezdő esetében szó sincs arról, hogy komolyan meg kellene terhelni a családi kasszát.

Vásárlás

A (gyakorló)pályákon a klubházakban jellemzően van shop, de itthon talán a legszélesebb választék a Golf USA szaküzletében található (weboldal igazán nincs, inkább a Facebook mellett tették le a voksukat). Az ár/érték alapján a legjobb választás a Decathlon: a sportáruháznak saját márkája is van Inesis néven, ráadásul ennek a minősége is elfogadható. (A legtöbb forintos árat innen vettük) Természetesen külföldön és a neten ennél jóval szélesebb a kínálat, a megfelelő helyeken keresgélve pedig akár kedvezőbb áron is beszerezhetjük a kiszemelt golfholmikat.

Ruházat

A golfruházat nem számít igazán különlegesnek, persze színre és mintára lehet találni egy-két „extra” darabot, meg persze az anyaguk is olyan, amely megfelel az aktív testmozgásnak. Alapvetően jó bármilyen sportolásra, szabadidős tevékenységre alkalmas nadrág és póló. (Atlétatrikó és tréning kizárva.)A cipő esetében már egy picit más a helyzet, hiszen a pályán nem árt, ha megfelelően stabilan állunk a füves talajon - főleg ha az vizes - az ütés pillanatában. A kifejezetten golfozásra szánt lábbeliknél éppen ezért egyedi a talpak kialakítása, utcai használatra nem alkalmasak, de van átmeneti megoldás is: ezek formázott gumitalpa a pályán is jól tart, de megfelel arra is, hogy játék előtt/után használjuk. Kezdetben akár bármilyen gumitalpú sportcipő is tökéletesen elegendő. A golfkesztyű viszont hasznos beruházás lehet, ha hosszabb távon gondolkodunk a sportról.
Nadrág, póló, sapka: bármilyen sport(os)ruházat
Cipő: bármilyen sportcipő, golfcipő 12990 forinttól
Golfkesztyű: 2390 forinttól

120726golfnagy2.jpg

Ütőkészlet és labda

A játék lényege ugye, hogy minél kevesebb ütéssel jutassuk el a labdát a lyukba. Ehhez pedig kell labda és kell ütő is. Az előbbi mindössze néhány száz  – profi labda esetében ezerszáz - forint, de a golfpályákon a gyakorláshoz adnak is. Az ütők ára és minősége viszont igencsak tág határok között mozog: az ütőfejek alapján megkülönböztetünk fa- és vasütőket, amik számozva vannak, így jelezve az ütőfelület dőlésszögének növekedését. (Az alacsony sorszámú és így alacsony dőlésszögű ütő esetén laposabb a labda repülési íve és hosszabb a repülési távolsága.) Ezek mellett ott van még a minigolfból talán ismerős putter, amit a lyuk közelében a rövid, néhány méteres ütéseknél használunk. A legtöbb golftanfolyamnál egy putter és egy hetes vas benne van az árban. Abban az esetben, ha mégis sajátot szeretnénk, vagy már előre fel akarunk készülni a pályavizsga utánra, szintén több lehetőség közül választhatunk: a korábbi posztban már említett négydarabos készlet mellett vannak fél és teljes szettek is, ahol a legtöbb esetben a „minél drágább, annál jobb” elv érvényesül. Az elején viszont bőven megfelel a néhány tízezer forintos szett, sőt, a pályákon bérelni is lehet ilyet. 
Ütőkészlet táskával: 4 darabos alkalmi golfosoknak 23 990 forinttól, 1/2 szett 41 990 forinttól, teljes golfkészlet 94 990 forinttól
Labda: néhány száz forinttól

(Gyakorló)Pályák

Itthon közel két tucat helyen vehetünk ütőt a kezünkbe, ezek egy részénél azonban nincs golfpálya, csupán elütőhely, ahol gyakorolni lehet, illetve tanfolyam keretében lehet megismerkedni az alapokkal. A hazai golflétesítmények egyébként nemzetközileg igen magas színvonalat képviselnek. A legszebbek között van a máriavölgyi Pannonia Golf & Country Club, valamint a balatonudvari Royal Balaton Golf & Yacht Club, a bükfürdői Greenfield Hotel Golf & Spa - tavaly egyébként ők nyerték el az Év golfpályája díjat is - pedig azért érdemel említést, mert a 18 lyuk mellett itt wellness szálloda is van. Így, ha nem golfozó partnerrel megyünk, akkor ő sem fog unatkozni, ráadásul értelmesen és kényelmesen el lehet tölteni több napot is a pályán és a medencében. A hévízi Lotus Therme Hotel & Spa mellett ugyancsak van pálya, de ez egyelőre csak 6 lyukú, igaz a balatoni régióban még két további helyen is van lehetőség játékra.

24golf4.jpg

A legjobb helyzetben természetesen a budapestiek vannak, hiszen számos golfpálya egy órán belül autóval könnyedén elérhető a fővárosból. A közigazgatási határon belül maradva három pálya és két gyakorlópálya található. A pályák közül a soroksári St. Lőrinc Golf Club és a budafoki Highland Golf Club mellett a legújabb a két éve átadott óbudai Academy Golf Budapest. Ez utóbbi megközelíthetősége talán a legjobb, ráadásul ez egy igazi 9 szakaszos city golf pálya az Árpád híd budai hídfőjétől néhány percre, amely még arra is alkalmas, hogy munka előtt vagy után gyakoroljunk/játszunk. A gyakorlásra a több mint 2500 négyzetméteres putting és chipping green, valamint a 27 állásos részben fedett driving range szolgál. A mintegy 15 hektáron egy par 30-as pálya található, ami 1,5-2 óra alatt le is játszható - a par 30 egyébként azt jelenti, hogy 30 ütésből lehet teljesíteni a 9 lyukat.

Tanfolyam

Ez az a sport, amit egyedül nem lehet, és nem is érdemes elkezdeni. Az oktató nagyon fontos, mert a tőle tanult alapokon múlik majd a későbbi fejlődés. A legtöbb golfpályán van lehetőség bemutató órára, ahol ízelítőt kaphatunk a játékból, de egymásra épülő tanfolyamokat is kínálnak, ahol a végén, akár néhány hét intenzív tanulás után sikeres vizsgát tehetünk. Az is fontos, hogy a különböző tanfolyamokon megtanuljuk ugyan a gyakorlatot, de van egy elméleti vizsgarész, az un. Szabályvizsga is, amit egységesen a Magyar Golf Szövetség felügyel. 
A tanfolyamokra nincs egységes menetrend, jellemzően egymásra épülő kezdő, középhaladó, haladó tanfolyamot ajánlanak, de természetesen egyhuzamban is el lehet jutni a szükséges tudásszintre. A különböző helyeken kínálnak 10 órás, de 48 órás tanfolyamot is – az órák szinte mindenhol 50 percesek -, az igazság talán inkább az alsó értékhez van közelebb, persze csak akkor, ha a tanórákon kívül is gyakorlunk. Itt sincs ugyanis másként: sokat kell gyakorolni. Erre persze bőven van lehetőség, hiszen annyi kosár labdát ütögethetünk el, amennyit akarunk.
A könnyebbség kedvéért - és azért, mivel mi is itt tanulunk – az Academy Golf Budapest klubján keresztül mutatnánk be a lehetőségeket. Nekünk fontos volt a gyors elérhetőség, a rugalmas – 8 és 20 óra közötti - nyitvatartás, de az sem mellékes, hogy az árfekvése az egyik, ha nem a legkedvezőbb a hazai viszonylatban. Az egyéni oktatás keretében itt egy 10 órás tanfolyam 75 000 forint, ami tartalmazza a tanfolyam alatt a pálya- és ütőhasználatot, ezen felül érdemes számolni mintegy 5 kosár labda árával is, de ezzel még mindig 80 ezer forinton belül vagyunk. Ez igen kedvező ár ahhoz képest, hogy egyedül vagyunk az órán, tehát az oktatónak nem kell 3-4-5 emberre figyelni, és csak velünk tud foglalkozni. A klubok többségénél van csoportos oktatás valamivel olcsóbban, de itt nem csak a megosztott figyelem a gond, hanem az is, hogy nem a saját időbeosztásunkhoz alkalmazkodik a tanfolyam.
Tanfolyam: pályavizsgáig 10 alkalom 75 ezer forint
Kosár: 1 kosár (56 labda) 990 forint

A Magyar Golf Szövetség „példatanfolyamának” főbb egységei:

- A golf története, etikett, öltözködés és felszerelés, hogyan közlekedjünk a pályán, alapbeállás, ütőfogás, célzás, szabályok, gurítás.

- Chipping, pitching és a bunkerütések, bemelegítő gyakorlatok, hogyan vigyázzunk a pályára, a többi golfozóra, játéktempóra.

- Megismerkedünk a vas ütővel, speciális golfos nyújtó gyakorlatokkal, a golflabdákkal, és megtanuljuk az alapvető szabályokat.

- Ha már tudjuk, hogyan kell játszani a greenen, a fairwayen, a bunkerben és a rough-ban, akkor itt az ideje, hogy odaálljunk az elütőhöz és elkezdjük a játékot. Megtanuljuk, hogyan üssünk faütővel, milyen elütők vannak és mikor, kinek, melyiket kell használni, hol parkoljuk le a golf kocsinkat a pályán, hol vagyunk biztonságban a pályán.

- Miként vezessük az ütéseink számát, de meg kell tanulnunk tájékozódni a pályán, eljutni az elütőről a greenre, majd a greenről a következő elütő helyre, hogyan tudunk olvasni a pályán lévő jelekből, és végül a legfontosabb, milyen lehetőségeink vannak a folytatásra, mikor lesz a következő játék.

Klubtagság és green fee

Ahhoz, hogy kimehessünk a golfpályára – nem csak itthon, de bárhol a világban – szükséges a már említett pálya-érettségi vizsga. Ennek letétele után a Magyar Golf Szövetség kiállítja az ezt igazoló kártyát. A Pályaengedély kártya igazolja a sikeres vizsgát, és engedi, hogy pályára lépjünk, de ez azt is jelenti, hogy nem vagyunk még egyetlen golfklubnak sem a tagjai. (Figyelem, van olyan pálya, ahol ezt a fajta kártyát csak korlátozásokkal fogadják el! Előfordulhat, hogy korlátozzák a játékszámot.) A klubtagság ugyanis nem kötelező a játékhoz - ahhoz viszont igen, hogy versenyen is induljunk -, persze igencsak javasolt, hiszen ebben az esetben ugyanis már igényelhetjük a Szövetségi, más néven EGA kártyát, amivel lényegében a golftársadalom teljes jogú tagjává válunk. 

120726golfnagy3.jpg

A klubtagság már csak azért is fontos, mert ez az éves bérletünk a pályára. Az Academy Golf esetében a díja mindössze 99 ezer forint egy évre. (Itt lehetőség van pályahasználati bérletet is venni klubtagság nélkül 90 ezer forintért, ami ugye akkor éri meg, ha máshol van tagságunk, de sokat játszanánk ezen a pályán is.) A klubtagság egyébként a többi fővárosi pályán sem kerül sokkal többe, igaz, vidéken van olyan hely, ahol ennek összege a 600 ezer forintot súrolja. Sok esetben van korkedvezmény és akad, ahol létezik csak a hétköznapra vonatkozó tagság is. Sőt, vehetünk „kombinált bérletet” is, hiszen az Academy, a Greenfield és Lotus Therme Hotel & Spa éves pályahasználata és klubtagsága együttesen is csak 225 000 forint, ezért pedig kapunk 6, 9 és 18 lyukon is játéklehetőséget.
Abban az esetben, ha Pályaengedély kártyával, vagy nem a saját klubunkban szeretnék játszani, napijegyet, azaz green feet vehetünk. Itt alapesetben két kategória van (hétfő-csütörtök/péntek, péntek/szombat-vasárnap), illetve esetleg délelőtt és délutáni felosztás. Természetesen a hétköznap és a délelőtt az olcsóbb, Óbudán ez 4900 forinttól indul per fő, de a 9 lyuk esetében a hétvégén is megáll 6500 forintból, a 18 lyuk (oda és vissza a 9) pedig csupán 8900 forint. A green fee egyébként a nagyobb és drágább pályákon is megáll 15-25 ezer forint között, ami azért évente egyszer-kétszer tényleg bevállalható.
Klubtagság: 99 000 forinttól
Green fee: 4900 forinttól
EGA kártya: 10 000 forint/év/fő
Pályaengedély: 5000 forint/év/fő

A bejegyzés trackback címe:

https://burzsuj.blog.hu/api/trackback/id/tr404679595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

burzsuj_bw_logo-h240.png

A név kötelez? Ósdi jelszó. Inkább talán a pénz kötelez. Mégsem mindegy, hogy mire költesz, ha már egyszer szert tettél egy komolyabb vagyonra. A többség számára csupán alig ismert életvitelbe próbálunk meg bepillantást engedni, ami Magyarországon a mai napig tabu témának számít. Hisszük, hogy érdekes, kevéssé, vagy egyáltalán nem ismert hírekkel tudunk szolgálni, amik nem merülnek ki a Swarovski kristályban és az aranyozott sokmilliós iPhone-ban.
Lemaradtunk valamiről? Írd meg!

instapromo3.png

Címkék

abramovics (10) airfrance (11) ajándék (12) alkohol (10) amerika (101) andrássy (53) anglia (39) angol (11) apple (10) arab (12) armani (18) aukció (66) autó (99) ázsia (14) balc (39) befektetés (13) bentley (18) bor (31) brit (20) budapest (94) bugatti (15) burberry (15) burzsuj (167) bútor (10) chanel (11) christies (13) design (13) divat (79) dubai (14) ékszer (13) érdekesség (254) étterem (39) felmérés (55) ferrari (41) forbes (38) francia (53) gasztro (15) gasztronómia (33) golf (14) gucci (16) hajó (59) harrods (11) hermes (23) hotel (93) india (13) ingatlan (221) ital (13) jacht (61) játék (13) jóhely (12) jótékonyság (18) karácsony (24) kína (53) könyv (13) kutatás (11) kutya (10) lamborghini (16) legdrágább (17) leggazdagabb (10) lista (69) london (61) louis (11) louisvuitton (44) luxus (21) lv (14) lvmh (30) magánrepülő (10) magyar (141) magyarország (10) milliárdos (22) mobil (11) moszkva (11) művészet (11) newyork (39) nyaralás (10) nyc (28) olasz (57) olaszország (12) óra (78) orosz (59) parfüm (10) párizs (21) pezsgő (10) porsche (14) prada (11) rekord (11) repülés (20) repülő (34) repülőgép (17) rollsroyce (22) samsung (15) sothebys (20) svájc (17) szálloda (64) sziget (21) tagheuer (10) társadalom (10) telefon (32) toplista (11) turizmus (86) usa (56) utazás (109) versace (11) vertu (19) vonat (11) vuitton (10) yacht (10) +
süti beállítások módosítása