Amíg enni muszáj, addig jót enni inkább csak erősen ajánlott. Ezt mostanra megtehetjük Pesten/Budán is, ahol - az esetleges látszattal ellentétben - nem nyílik minden héten egy újabb jó hely, de tény, hogy egyre több éttermet kell számításba venni egy vacsora előtt. Aki persze kicsit is komolyan gondolja a gasztronómiát, mint olyat, az megjárta már a dél-francia régiót, azon belül is leginkább Lyon-t és környékét, illetve a Rhône-Alpes régiót, aminek mellékhatásaként a hazai vendéglátóhelyek 95 százalékát a moslékos vályú kategóriába sorolja. A gasztrosznobizmus lassan és alattomosan kúszik be az emberek tudatába, akit pedig egyszer megragad, azt nem ereszti és gasztrobloggerré neveli.
A folyamat akár a Budapest-Doha repülőjáraton is bevégeztethet. Tavaly november óta már hivatalosan is új fedélzeti menüje van a Qatar Airways-nek, ami a legkevésbé sem emlékeztet a tízezer méteres magasságban felszolgált fogásokhoz. Ez persze nem a véletlen műve, a világ legjobb légitársaságának választott Qatar ugyanis négy séflegendát kért fel a business és az első osztály étlapjának megújításához. A gasztrokulturális nagykövetek között akad, akinek a közel-keleti konyha a szíve csücske (Ramzi Choueiri), de a csapatban találjuk az első két Michelin-csillagos indiai séfet (Vineet Bhatia), egy londoni francia konyhát vivő egycsillagost (Tom Aikens) és az itthon a leginkább ismert Nobu Matsuhisát is. Mindehhez persze új italok is dukálnak, így a közel-keletiek egy sommelier-csapatot is felfogadtak a harmonizációhoz. A repülőgépen felszolgált fogásokkal kapcsolatban nyilván megannyi szakmai érdekesség és nehézség van, kívülállóként azonban az volt a legmeglepőbb, hogy a magasság miatt az ízlelőbimbók is másképp érzékelik az ízeket, mint a tengerszinten, amire szintén oda kellett figyelnie a sztárséf-csapatnak.
Francia sztárséfek egymás közt
Míg a Budapesten immár két éve jelen lévő Quatar Airways a keleti utazáshoz tökéletes választás, addig az Air France - mások mellett - a dél-francia régió felfedezését könnyíti meg a Budapest-Lyon járattal. Valószínűleg nincs még a világon egy olyan régió, ahol ennyire jókat lehet enni, mint Rhône-Alpes-ban, aminek bizonyítékaként legyen elég annyi, hogy jelenleg 73 Michelin-csillagos étterem működik itt, melyek közül 5 három, 18 két, 50 pedig egycsillagos hely. Akad azonban olyan helyzet, amikor csak a Gresham-ig kell menni ahhoz, hogy megegyük a francia konyha színe-javát. Többek között a légitársaság és a francia idegenforgalmi hivatal meghívására adott vacsorát Budapesten egy olyan gasztrocsapat, akiket sokáig fog emlegetni mindenki, akinek volt szerencséje ott lenni. Az ország dél-keleti részén fekvő régió legjavát a kétcsillagos Mathieu Viannay és Joseph Viola séfek hozták el Budapestre, de hasonlóan fontos tagja volt a csapatnak a sztárcukrász Sebastien Bouillet, az abszolút hiteles és elképesztő darabokat kóstoltató sajtmester Bernard Mure Ravaud, no meg persze a magyar borokat is egyre jobban kedvelő sommelier Georges Dos Santos.
Ez volt a leves:
Ez a főétel:
Ez pedig a desszert:
Bármi kérdés? Ó, igen: a Budapest-Lyon oda-vissza repülőjegy egy hónapra előre foglalva bő 70 ezer forintból megvan. A vacsoraszámlák mondjuk már nem feltétlenül.
De hol együnk akkor, amihez nem kell repülőre szállni és külföldre menni? A pesti gasztro-közbeszéd alapján egyértelmű: a Zónában! A bisztró és borbárként titulált hely a vendéglátásban hagyományosan gyengébb budai oldalt, azon belül is a Lánchíd melletti remek kis helyek sorát erősíti. Nem csak a helyválasztása tökéletes a Baldaszti-csoport legújabb tagjának, de a berendezése, a borválasztéka és nem utolsósorban a konyhája is. Előbbi a POS1T1ON és Kiss Heni érdeme, borból pedig több mint 200 különféle palack közül választhatjuk ki a legszimpatikusabbat, míg a konyhát a Mák Bisztró korábbi főszakácsa viszi. A 2011-ben az év séfjének választott Huszár Krisztián mellett a tavaly az év cukrászának Balatoni Brigittát is a konyhában találjuk, a végeredményt így bátran megmutathatjuk lyoni barátainknak is.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.