A közelmúltban hozzánk is megérkezett a Rémy Martin XO különleges kiadása, amelyet a ház a Cannes-i Filmfesztivál alkalmából dobott piacra. Itt bizony ér a mondás, minden cseppje aranyat ér, de legalábbis 700 ml közel 60 ezer forint.
A limitált darabszámhoz egyedi csomagolás is illik, így az XO üvege egy filmtekercset idéző fekete-arany díszdobozba került. A lényeg persze legbelül van, a sötét mahagóni színű "Cognac Fine Champagne" dobozait csak néhány kiemelt üzletben lehet beszerezni. A limitált itt tényleg igaz, hiszen a francia honban készülő 40 fokos párlat a Selfridges brit weboldalán is mindössze 3 üveggel érhető el.
(Sok) minden, amit tudni akartál a konyakról:
Minden konyak brandy, de nem minden brandy konyak.
A konyak tölgyfahordóban érlelt francia borpárlat, Nevét a franciaországi Cognac község borvidékéről kapta, amelyet fehérbora, majd a belőle készült párlat tett híressé, tehát nem minden szőlőfajta alkalmas alapanyagnak.
Az igazi konyak esetében a párlat 100 százaléka a galloktól származik. Azt a vidéket, amely jogosult konyakot előállítani, hat zónára osztják. A hat zóna egyfajta besorolás is, amely utal az onnan származó cognac élvezeti értékére. Ezek a Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies, Fins Bois, Bon Bois és Bois Ordinaire. (Az első a legjobb, aztán sorrendben a többi.).
A konyakot legjobb tulipán alakú pohárból kóstolni, és az ital mindig szobahőmérsékletű legyen. Az üveget soha ne tartsuk tovább nyitva, mint amennyi idő a pohár megtöltéséhez kell.
A lepárlás rézüstökben történik, egészen pontosan kétszer is megteszik. Az eredmény egy színtelen 70 százalékos alkohol tartalmú szesz, ezt követően azonban legalább 2 évig tölgyfa hordókban kell érlelni kell a párlatot, mielőtt palackba kerülhet. A végterméket persze előtte 40 százalék alkohol tartalmúra hígítják tiszta desztillált víz felhasználásával, és valójában nem is egy párlat kerül az üvegbe, hanem több, hiszen ezeket keverik.
A konyak korát a keverékben szereplő legfiatalabb alkotó kora határozza meg. Ez alapján:
VS (Very Special) avagy *** - a legfiatalabb összetevője is legalább 2 évig hordóban érlelt
VSOP (Very Superior Old Pale) - a legfiatalabb összetevője is legalább 4 évig hordóban érlelt
Napoléon, XO (Extra Old) - a legfiatalabb összetevő legalább 6 évig hordóban érleltA konyakmárkák legismertebb képviselői a Courvoisier, a Hennessy, a Martell (ez a legrégebbi márka) és a Rémy Martin.
A szivarozáshoz külön is készítenek konyakot, ilyen mondjuk a Martell Cognac Cohiba 188 ezer forintért.
A hazájában kifejezetten mostohán kezelik és alig fogyasztják, ellenben Ázsiában ez most a legburzsujabb ital az újgazdag kínaik körében.
A Rémy Martin Házat egyébként 1724-ben alapították, a konyakhoz felhasznált szőlő természetesen a fentebb említett eredettvédett terület közül a Grande és Petite Champagne régiókból származik, és amelyek kiválóan érlelhetőek. A Rémy Martin XO már több mint 30 éves, hiszen 1981-ben André Giraud pincemester készítette el az első üveget, amely tökéletesen kihozta a Cognac Fine Champagne komplexitását, nem véletlen, hogy több, mint 400 párlatból készült.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.