Gondoltad volna, hogy a Metaxa alig több mint 100 éves? Bizony, a görög Sypross Metaxa 1888-ban töltötte meg vele az első palackot. A "borpárlat" itthon sem ismeretlen, hiszen az átkosban is hozzá lehetett jutni. Az előállítása valóban különbözik a megszokott módszerektől, borpárlatot és bort elegyítenek, ezt fűszerezik, de szerep jut az elkészítés során a rózsaszirmoknak és gyógynövényeknek is.
Egészen pontosan a görög szigeteken termő szőlőfajtákból (Savatiano, Sultania és Black Cornith) készül az a különleges bor, amelyet lepárolnak a Metaxa gyártásához. Az így nyert párlatot kézzel készített tölgyfa hordókban érlelik, majd koros muskotályborokkal, kevés természetes karamellel és desztillált vízzel elegyítik. Ezt a keveréket gyógynövényeken és rózsaszirmon szűrik át, majd legalább további hat hónapig érlelik, és a palackozás előtt 48 órán keresztül -6 Celsius-fokos hőmérsékleten hűtik.
A Metaxa esetében a csillagok a hordóban (legalább) eltöltött évek számát mutatják. Az üvegeken van ugye 3 és 5 (38 % alkoholtartalom), valamint 7 és 12 csillag (40 %). A sor elején a gyümölcsös ízvilág hasonló, de az ötcsillagos szárazabb, a hétcsillagos markánsabb és összetettebb ízű, itt már felismerhető az érleléshez használt hordó, a sor végén pedig már erőteljesen dominál a fás jellegű íz, de akad némi csokoládés krémesség is. A csillagokat azonban el is hagyják, a Grande Fine név alatt 8-15 éves párlatok keverékéből készült ital kerül forgalomba, míg a Private Reserve esetében 20-30 éves párlatokról beszélhetünk. A Metaxát hagyományosan tisztán, esetleg jégre töltve fogyasztják 18-20 Celsius-fokos állapotban.
A legburzsujabb minden bizonnyal az AEN (45,3 %). A különleges kiadást a márka 120. születésnapjára készítették el, és az 1888 darab kristálypalackban kizárólag az 1. számú hordóban érlelt italt tartalmazza. Az ebben a hordóban lévő Metaxa több, mint 200 különböző borpárlat 80 évig tartó érlelésének eredménye. A palackot magát egy különleges formájú, 20 karátos aranyfestékkel, kézzel díszített kupak zárja, és mindegyik sorszámozott és tartalmaz egy Mesterkeverő által kézzel aláírt eredetigazolást is. Fogyasztani csak tisztán érdemes!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.