A Fabergé megújulásának záróakkordjaként tejes átalakuláson megy keresztül a genfi üzlet. Az eredetileg orosz márka történelmében könnyű elveszíteni a fonalat, mostanra azonban úgy tűnik révre érhet a márka.
Egy kis gyorstalpaló: a legelső Fabergé tojást 1842-ben készítette el Gustav Fabergé. Az orosz ékszerész műtárgyai eredetileg az orosz cárok húsvéti ajándékai voltak, később azonban világszerte divatba jöttek az arisztokrácia körében. A szentpétervári manufaktúra a századforduló környékén élte fénykorát, amikor mintegy 700 ember dolgozott ott. Az utolsó, eredetinek számító Fabergé tojás az orosz forradalom előtt készült el, különlegessége, hogy a nyersnyaghiány miatt acélból. A második világháborút követően egy amerikai üzletember árult a családi név alatt parfümöt, akit perbe is fogott Gustav Fabergé unokája. Időközben azonban kifutott a pénzből, így végül 1951-ben 25 ezer dollár ellenében átengedte a jogokat az amerikaiaknak. Itt több tulajdonost is megjárt a márkanév, míg végül 1989-ben 1,55 milliárd dollárért megvette az Unilever. Tőlük vette át 2007-ben a márkanevet a Pallinghurst csoport, az érte fizetett összeget a mai napig nem hozták nyilvánosságra. A század második felében amúgy egy forzheimi ékszermanufaktúra készítette a műtárgyakat, melyet a szentpétervári műhely vezetője alapított.
A megújulás tehát nagyon is ráfér a még mindig jó hírnévnek örvendő márkára. Ennek első jele a tavaly szeptemberben bemutatott új kollekció volt, melyből egyértelműen kiderült, hogy az új tulajdonos sem kíván lejjebb adni a színvonalból. A százdarabos kollekció legolcsóbb darabjáért is körülbelül ötmillió forintot kérnek, az átlagár pedig 40 millió körül mozog. A meglehetősen exkluzív ékszereknek teremtett most elegáns hangulatot Jaime Hayton, aki a genfi üzlet teljes tervezéséért volt felelős. A képek mindent elmondanak helyettünk, az biztos, hogy legalább ilyen környezetet képzelünk el a sokmilliós ékszereknek.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.