A hét burzsuja: Lázár János

A fene se gondolta volna Lázár Jánosról, a Fidesz frakcióvezetőjéről, ifjútörökéről, előre tolt ékéről és reménységéről, hogy nagy burzsujságában ilyen, szinte már nem is dühítő, hanem egyenesen szórakoztató ostobaságokkal fogja aláásni politikusi pályáját, mint a most napvilágra került hódmezővásárhelyi felszólalása. Mondatait valószínűleg már mindenki kívülről fújja, hadd írjak először arról, amiben egyetértek vele, hamar túlleszünk rajta, ígérem.

Mélységesen egyetértek ugyanis azzal, hogy Magyarországon igenis meg lehet gazdagodni, lehet jól élni, sok kiváló lehetőség van (igen, legális is) a vagyonszerzésre. Kimondottan utálom azokat a siránkozásokat, hogy ebben az országban csak megdögölni és éhezni lehet. Egy francokat, ez így egyszerűen nem igaz. A meggazdagodás elsősorban képességek és akarat kérdése, nem megkerülhetőek persze a körülmények alakulásai sem (tényleg nem mindegy, hogy ki, mikor és hova születik). Sokkal inkább a tisztes megélhetés az, ami keservesen nehéz itthon a fejlett Nyugat államaihoz képest. A legtöbb ember ugyanis nem Gordon Gekko akar lenni, hanem egyszerűen csak ki akar tanulni egy szakmát – legyen ez orvos, cipőfelsőrész-készítő vagy tudom is én mi -, szeretne napi 8 órát becsülettel végigdolgozni, ki akarja elégíteni szociális igényeit, majd a hobbijával szeretne foglalkozni. Ez az úgynevezett középosztály táncol most Magyarországon borotvaélen, küzd foggal-körömmel a felszínen maradásért. Aki meg akar gazdagodni, akinél tényleg ez van fókuszban, annak amúgy sem elég hozzá egy egyetemi diploma, kiemelkedően intelligensnek, nagyon tudatosnak, kockázatvállalónak, ravasznak kell lennie. Ez a típus New Yorkban, Budapesten, Skopjében és Nairobiban is burzsuj lesz. Vállalkozik, politizál, tőzsdézik és megszedi magát. Ha másoknak nem ártanak vele, egyáltalán nem lehet őket utálni ezért. Lázár Jánosnak - és most hagyjuk figyelmen kívül vitatható politikai lépéseit - minden jel szerint megvannak ezek a képességei. Tekintélyes vagyona, többszáz hektár földje van, a Fidesz egyik üstököse, persze ha nem cseszi el mérhetetlen gőgjével és ostoba kommunikációs gesztusaival idő előtt a karrierjét.

"Akinek nincs semmije, aki nem vitte semmire az életben, az annyit is ér" – mondta egy hódmezővásárhelyi közgyűlésen, hát te jó ég. A gond csak az, hogy számos olyan hivatás van ma Magyarországon, aminek még ha valaki a csúcsára is ér, akkor „sem viszi semmire” legalábbis Lázár János szerint, magyarul csóró, és nem ér semmit. Vajon mi lenne velünk, ha 10 millió Lázár János országa lennénk? Nem akarok olcsó populista fogásokkal élni, de ki tanítana, műtene, főzne és védené a polgárokat? A vicc az, hogy ezek az emberek még csak nem is lázárjánosi értelemben szeretnék sokra vinni, csak jók akarnak lenni abban, amit csinálnak, és szeretnének tisztességesen megélni, ami ma viszont legtöbbjüknek csak vágy. Nem tudnak "kockáról kockára építkezni", amit Lázár elvárna tőlük. Egyébként igazán támogatnám, ha fejlődne a magyarok pénzügyi kultúrája, én örülnék a legjobban, ha a tanárok a lyukasórában ügyelés helyett devizaswapolnának a laptopjukon, de azért ne nézzük már őket semmibe, ha helyette Lázár János fiára vigyáznak a menzasorban, aki majd „jó parti lesz húsz év múlva”. Hogy miért igyekezzenek a hódmezővásárhelyi anyák Lázár János Boldizsár kegyeit keresni? Ez a kedvencem: gyermekének is van szépen hízó svájci betétje. És ha a kamat és az árfolyam jól alakul a következő években, fia is igazi burzsuj lesz majd. Lehet ezt másképp érteni, mint hogy a Fidesz frakcióvezetője a forint romlásán gazdagodik meg és fia jövőjét is így biztosítaná? (Abba pedig már bele sem merek gondolni ennek kapcsán, hogy Lázár János annak idején mennyit kereshetett Kósáék fantasztikus forintbedöntő kijelentésein, de ez külön téma.) Micsoda hiba, micsoda fatális kommunikációs öngól, micsoda részvéttelen, érzéketlen, mondjuk ki, ostoba megnyilatkozás is ez. Bourbon-Condé herceg klasszikus bonmot-jával szólva: ez több, mint bűn, ez hiba. Lázár Úr, legyen csak büszke magára, és sürgősen vegyen vissza. Egy jófej burzsuj nem így viselkedik.

Update:

A poszt megírása óta nyilvánosságra került a teljes szövegkörnyezet is, amiben elhangzottak az említett mondatok. A képet némiképp árnyalja, mondandója egy részét tényleg arra akarta kihegyezni Lázár, hogy akinek nincs semmije, ne menjen képviselőnek. (Ez egyébként egy külön téma, ami vitát érdemelne.) Csakhogy. A kommunikáció így is szerencsétlen, a gőg változatlan, a poszt legnagyobb része így is megállja a helyét.

Fotó:fn.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://burzsuj.blog.hu/api/trackback/id/tr502755134

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Lázár újabb hazugsága 2011.03.20. 15:21:37

Blogunk fotósa buktatta le januárban Lázár Jánost, a lézerblokkolós Audi A8 luxuslimuzin fotója bejárta a teljes hazai médiát. Kóka János a botrány kirobbanása után egy ideig még pökhendi módon próbálta védeni a védhetetlent, majd lecserélte a verdát e...

Trackback: Kedves Lázár János! 2011.03.20. 15:19:24

Ha fele annyi alázat lenne magában, mint amekkora arca van, akkor nem kellene megszületnie ennek a blogbejegyzésnek. De sajnos meg kell, mert semennyi sincs.Ebben az országban a legtöbben tisztességesen dolgoznak, gürcölnek, kaparnak és tepernek. Éjjel...

Trackback: Lázár: "akinek nincs semmije, az annyit is ér" 2011.03.20. 11:26:26

Előkerült egy hangfelvétel Lázár Jánosról. A Fidesz frakcióvezetője a következőt találta mondani a hódmezővásárhelyi közgyűlés ülésén:"Én soha nem szégyelltem, hogy mim van, dolgozom keményen, abban a miliőben nőttem fel, hogy a munka nem szégyen...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

burzsuj_bw_logo-h240.png

A név kötelez? Ósdi jelszó. Inkább talán a pénz kötelez. Mégsem mindegy, hogy mire költesz, ha már egyszer szert tettél egy komolyabb vagyonra. A többség számára csupán alig ismert életvitelbe próbálunk meg bepillantást engedni, ami Magyarországon a mai napig tabu témának számít. Hisszük, hogy érdekes, kevéssé, vagy egyáltalán nem ismert hírekkel tudunk szolgálni, amik nem merülnek ki a Swarovski kristályban és az aranyozott sokmilliós iPhone-ban.
Lemaradtunk valamiről? Írd meg!

instapromo3.png

Címkék

abramovics (10) airfrance (11) ajándék (12) alkohol (10) amerika (101) andrássy (53) anglia (39) angol (11) apple (10) arab (12) armani (18) aukció (66) autó (99) ázsia (14) balc (39) befektetés (13) bentley (18) bor (31) brit (20) budapest (94) bugatti (15) burberry (15) burzsuj (167) bútor (10) chanel (11) christies (13) design (13) divat (79) dubai (14) ékszer (13) érdekesség (254) étterem (39) felmérés (55) ferrari (41) forbes (38) francia (53) gasztro (15) gasztronómia (33) golf (14) gucci (16) hajó (59) harrods (11) hermes (23) hotel (93) india (13) ingatlan (221) ital (13) jacht (61) játék (13) jóhely (12) jótékonyság (18) karácsony (24) kína (53) könyv (13) kutatás (11) kutya (10) lamborghini (16) legdrágább (17) leggazdagabb (10) lista (69) london (61) louis (11) louisvuitton (44) luxus (21) lv (14) lvmh (30) magánrepülő (10) magyar (141) magyarország (10) milliárdos (22) mobil (11) moszkva (11) művészet (11) newyork (39) nyaralás (10) nyc (28) olasz (57) olaszország (12) óra (78) orosz (59) parfüm (10) párizs (21) pezsgő (10) porsche (14) prada (11) rekord (11) repülés (20) repülő (34) repülőgép (17) rollsroyce (22) samsung (15) sothebys (20) svájc (17) szálloda (64) sziget (21) tagheuer (10) társadalom (10) telefon (32) toplista (11) turizmus (86) usa (56) utazás (109) versace (11) vertu (19) vonat (11) vuitton (10) yacht (10) +
süti beállítások módosítása