Sachertorta a Harry'snél Triesztben

Eddigi életem legjobb Sacher tortájához Olaszországig kellett utaznom

Már nyaralok, félretettem a munkát, mégis úgy rohantam az autópályán, hogy mihamarabb elkezdhessem a szabadságomat, mintha üldöznének. Így ebédre csak egy gyors szendvicset ettem valami pálya melletti restinél, gépsonka, gépikóla. A száraz, íztelen szendvics elfogyasztása során viszont rájöttem, hogy voltaképpen milyen szarul is csináltam eddig. Elfelejtve a rohanás kényszerét, még az útközbeni ebédet is maradéktalanul ki kéne élveznem, ahelyett, hogy valamelyik Landzeitban/Autogrillben/Rosenbergerben benyomnék valami egyszerűt és gyorsat. Erre persze már a valóban vacak, Trieszt környéki ebéd után jöttem rá, de mivel a kávé és a desszert még menthető volt, így elkanyarodtam barátnőmmel az egykori k. u. k. kikötőváros központja felé és adtam egyet a minőségnek. Nagyon jó döntés volt.

Trieszt nekem tipikus átutazós hely, de most nem rohanunk, lenyugszunk, jó kávét akarunk, piszok jó süteménnyel, mosolygós pincérnővel. Lejöttem az autópályáról, leparkoltam a tengerparton a Piazza Unità d'Italia előtt, oda, ahol az irdatlan óceánjárók szoktak kikötni. A tér elképesztő méretű, több gőzös is elférne rajta, és a belvárosban talán ez az egyetlen hely, aminek olasz hangulata van. A többi kis utca a temérdek robogót leszámítva inkább olyan, mintha Linznek tengerpartja lenne, jellegzetes monarchiabeli Mitteleuropa atmoszféra, Opera, keringő, neobarokk és minimális szecesszió, ehhez viszont nálam automatikusan, pavlovi reflexként kapcsolódik a Sacher torta utáni vágy – sós tengeri levegő ide vagy oda.

Rövid séta után a Harry’s Grill étteremnél kötök ki, a kinti étlap szerint van Sacher, és ez a hely néz ki a legjobban. Rögtön eszembe jut a pompás velencei Harry’s Bar pár száz kilométerrel arrébb, ha ennek köze van hozzá, az biztató. És persze köze van hozzá. Már akkor tudom, mikor körbenézek a teraszon és a benti rész berendezésén, ugyanaz a '20-as, ’30-as éveket idéző stílus. A trieszti éttermet Arrigo Cipriani nyitotta meg 1972-ben, az ő apja, Giuseppe futtatta fel a velencei Harry’st, mely később Hemingway, Chaplin, Peggy Guggenheim, Capote, Rotschild báró, Onassis és Hitchcock kedvence lett. A trieszti étterem majdnem ugyanilyen jól néz ki, az étterem felett ráadásul a város egyik legkellemesebb szállodája van, a Duchi d’Aosta Hotel, lent egy kellemes terasz, előttem pedig egy Monarchia címerével (már ha ez valóban az) ellátott porcelántányérban megérkezik végre a sütemény.

A Harry's teraszán

A Sacher mennyei. Jól ismert ízek kicsit újragondolva, olaszosítva, a tortaszelet szinte habosan könnyű, több benne a lekvár és talán a rum is a megszokottnál, és nemcsak barackot, hanem más gyümölcsízt is érzek mellette, sajnos nem tudnám megmondani, hogy pontosan mit (málna? eper?), mert leköt a tökéletes összhatás. Ezt ki kell élvezni. Nem olyan tömény, mint a bécsi változat, ilyen, amikor a Mitteleuropa ízvilág keveredik az olasz édességkultúrával, harmonikusan, könnyedén, csuklóból.

Címer és Sacher

Persze, a Harry’s nem olcsó hely. Egy édességhez és kávéhoz persze nem kell bankot rabolni, de egy kicsit extrább bruschetta annyiba kerül, mint 20 kilométerrel délebbre a pirani Sarajevo 84 nevű bosnyák tengerparti étteremben egy komplett kétszemélyes Csevapcsicsa-vacsora sok hagymával, bosnyák házikenyérrel, limonádéval - ami egyébként a maga nemében szintén első osztályú volt. De a Burzsuj blog éppen arról szól, hogy ne kelljen nézni az árat, csak azt, hogy valami jó-e vagy sem. A Harry’s pedig átkozottul jó. Triesztre ugyan csak egy röpke pillantás jutott, de a kora délutáni kávé és a sütemény megérte a háromnegyedórás kitérőt. Ez nem sznobság vagy konzumidiotizmus, utazni így jó igazán, legalábbis nekem biztosan, ezután még a monoton autópályázás is sokkal jobban esett.

A bejegyzés trackback címe:

https://burzsuj.blog.hu/api/trackback/id/tr603137358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

burzsuj_bw_logo-h240.png

A név kötelez? Ósdi jelszó. Inkább talán a pénz kötelez. Mégsem mindegy, hogy mire költesz, ha már egyszer szert tettél egy komolyabb vagyonra. A többség számára csupán alig ismert életvitelbe próbálunk meg bepillantást engedni, ami Magyarországon a mai napig tabu témának számít. Hisszük, hogy érdekes, kevéssé, vagy egyáltalán nem ismert hírekkel tudunk szolgálni, amik nem merülnek ki a Swarovski kristályban és az aranyozott sokmilliós iPhone-ban.
Lemaradtunk valamiről? Írd meg!

instapromo3.png

Címkék

abramovics (10) airfrance (11) ajándék (12) alkohol (10) amerika (101) andrássy (53) anglia (39) angol (11) apple (10) arab (12) armani (18) aukció (66) autó (99) ázsia (14) balc (39) befektetés (13) bentley (18) bor (31) brit (20) budapest (94) bugatti (15) burberry (15) burzsuj (167) bútor (10) chanel (11) christies (13) design (13) divat (79) dubai (14) ékszer (13) érdekesség (254) étterem (39) felmérés (55) ferrari (41) forbes (38) francia (53) gasztro (15) gasztronómia (33) golf (14) gucci (16) hajó (59) harrods (11) hermes (23) hotel (93) india (13) ingatlan (221) ital (13) jacht (61) játék (13) jóhely (12) jótékonyság (18) karácsony (24) kína (53) könyv (13) kutatás (11) kutya (10) lamborghini (16) legdrágább (17) leggazdagabb (10) lista (69) london (61) louis (11) louisvuitton (44) luxus (21) lv (14) lvmh (30) magánrepülő (10) magyar (141) magyarország (10) milliárdos (22) mobil (11) moszkva (11) művészet (11) newyork (39) nyaralás (10) nyc (28) olasz (57) olaszország (12) óra (78) orosz (59) parfüm (10) párizs (21) pezsgő (10) porsche (14) prada (11) rekord (11) repülés (20) repülő (34) repülőgép (17) rollsroyce (22) samsung (15) sothebys (20) svájc (17) szálloda (64) sziget (21) tagheuer (10) társadalom (10) telefon (32) toplista (11) turizmus (86) usa (56) utazás (109) versace (11) vertu (19) vonat (11) vuitton (10) yacht (10) +
süti beállítások módosítása