A legjobbak még mindig a legjobbak. Akár ez is lehetne a sommás megállapítása a brit Restaurant Magazine legfrissebb éttermi listájának, hiszen a dobogón nincs változás az előző évhez képest. A legjobb hely továbbra is a koppenhágai Noma, ahol még a pézsmatulok is az asztalra kerülhet.
Vannak kötelező körök, így a Burzsuj blog sem hagyhatja ki, hogy ne emlékezzen meg a hétfőn közzétett
The World’ 50 Best Restaurants listáról. A Michelin és a Gault&Millau mellett a leghitelesebb rangsor minden bizonnyal a Restaurant Magazine által összeállított ötvenes, egészen pontosan százas lajstrom. (A teljes lista valójában 100 éttermet tartalmaz.)
Az idén 11. alkalommal megjelenő összeállítás több mint 800 étterem-tulajdonos, kritikus, újságírók, séfek és más gasztronómiában tevékenykedő szakemberek véleménye alapján született. Természetesen saját étteremre nem lehet szavazna, az „étkezés” nem lehet 18 hónapnál régebben történt, és egy bíró legfeljebb hét éttermet értékelhet.
A világ legjobb éttermei |
Helyezés |
Étterem |
Város |
Ország |
1. |
Noma |
Koppenhága |
Dánia |
2. |
El Celler de Can Roca |
Girona |
Spanyolország |
3. |
Mugaritz |
San Sebastian |
Spanyolország |
4. |
DOM |
Sao Paulo |
Brazília |
5. |
Osteria Francescana |
Modena |
Olaszország |
6. |
Per Se |
New York |
USA |
7. |
Alinea |
Chicago |
USA |
8. |
Arzak |
San Sebastian |
Spanyolország |
9. |
Dinner by Heston Blumenthal |
London |
Nagy-Britannia |
10. |
Eleven Madison Park |
New York |
USA |
A Fat Duck most hátrébb csúszott
A változatlan hármas mellett azért feltűnik néhány érdekesség. Például az, hogy a spanyolok igen jelentős számban képviseltetik magukat a legjobbak között: az első tízbe hárman is bekerültek, igaz, ide három egyesült államokbeli étterem is befért. A briteknél gond van, a méltán híres Fat Duck jelentősen visszaesett, miután nyolc helyet visszacsúszva már csak a 13. lett. A rossznyelvek szerint a hely sztárszakácsa, Heston Blumenthal figyelmét az új éttermére köti le a londoni Mandarin Oriental Hotelben, amely azért rögtön a 9. helyen nyitott - persze az első százban jó néhány szigetországi hely van. A mi régiónkból sajnos nem igazán fértek fel a listára, a legközelebbi Ausztriában mindössze két étterem van rajta, igaz közülük az egyik a 11. helyen áll.
A szakértők szerint egyébként a Noma és vezetője René Redzepi esélyes, hogy tartósan is megtörje az El Bulli korábbi uralmát. A spanyolok már ötször nyerték el a címet, és mielőtt Ferran Adria bejelentette volna a „pihenőt”, a hely 2010-ben egy második helyezéssel - éppen a Noma előzte meg - búcsúzott. Az El bulli séfje étteremét azért zárta be, hogy új inspirációkat gyűjtsön, majd a megszerzett tapasztalatokkal felvértezve 2014-ben újranyissa a helyet új koncepcióval, gasztronómiai magánalapítványként működtetve.
A díj egyébként nem csak szakmai elismerés, de természetesen a foglaltságban is megmutatkozik. Az El Bulli többéves várólistája után a Noma mostanra ott tart, hogy a lista közzététele előtti szombaton több mint 1200 név szerepelt a várólistán, két évvel korábban napra pontosan viszont alig több mint egy tucat vendég tért be ide a kosztért.
Jó hír, hogy a múlt héten megjelent a magyar Gault&Millau, a könyvben 323 étterem, 400 szálloda és 110 borászat van megemlítve, jelentős részük pedig le is tesztelve. Meglepetés itt nincs. A legtöbb pontot, a húszból tizenhetet, és így 2 séfsapkát a Costes és az Onyx kapott. Észak-Magyarország legjobbak között pedig ott volt az Andrássy Rezidencia étterme is, ahol már mi is jártunk.