Tényleg megérhet egy négy személyre szóló karácsonyi gourmet menü 125 ezer fontot? A válasz igen, ha az a legjobb és egyben a legdrágább alapanyagokból készül - legalábbis Ben Spalding így gondolja. A feltörekvő londoni séf több Michelin-csillagos étteremben dolgozott – többek között a híres Fat Duck-ban, vagy éppen Gordon Ramsay keze alatt -, és neve pedig leginkább a fine dining enyhén szólva alternatív megközelítéséről ismert. Tehát valamit azért tényleg tudhat...
A mostani, mindössze 4 fogásos menüje is igen "bátor", különösen, ami az árát illeti. A 125 ezer fontos, átszámítva 44 millió forintos étel- és italsor igazán burzsuj kompatibilis alapanyagokból készül. Ezek között találunk kaviárt, szarvasgombát, 150 éves balzsamecetet, vagy éppen Wagyu marha filét és annak a szívét(!). Persze a különlegességek közül is csak a legdrágább jöhet szóba: az Almas Caviar és az Akbari pisztácia egyenként 5 ezer font, de ott van a híres Yubari King sárgadinnye 2,5 ezer fontért, vagy akár egy egész fehér szarvasgomba 3,5 ezer fontért. A legdrágább tétel egyébként egy üveg Piper Heidsieck pezsgő még 1907-ből, ami önmagában 37 ezer font, legértelmetlenebb pedig talán az 50 karátos ehető aranylapocskák 6 ezer fontért.
Az élvezeti értéke mindentől függetlenül azért elég komoly lehet, így a kulináris élvezet garantált. Sőt, Ben Spalding becsületére legyen mondva, hogy tiszteletdíjának 80 százalékát a rákkutatásra és más jótékony célokra fogja felajánlani. Ez pedig még az alapanyagárakat nézve is szép summa lehet.
Italok:
Diva Vodka: £2,000
Piper Heidsieck 1907 Champagne: £37,000
1949 Cheval Blanc: £4,680
1988 Corton-Charlemagne, Coche-Dury: £1,390
1959 La Tache: £5,400
1976 Chateau d'Yquem: £990
Alapanyagok a menühöz (a teljesség igénye nélkül):
Pata Negra Iberico sonka: £600
Almas Caviar: £5,000
150 éves balzsamecet: £1,030
Fehér szarvasgomba: £3,500
Periogord szarvasgomba: £900
Pullet de bresse's: £2,500
Yubari King sárgadinnye: £2,500
Wagyu hús: £4,500
Akbari pisztácia: £5,000
Kopi Luwak kávé: £3,000
Densuke görögdinnye: £2,600
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.