A tudósok szerint a boldogsághormon dolog kamu, mert a csokoládé az ezért felelős vegyületből viszonylag kis mennyiséget tartalmaz. Több mint 10 kilogrammot kellene ahhoz elfogyasztani, hogy érezzük a hatását. Ettől függetlenül a csokoládé finom, és persze vannak a még a finomabbak, sőt, a legfinomabbak. Na, állítólag a lenti a világ legjobb tíz csokoládé manufaktúrája!
A tengerentúli National Geographic’s Intelligent Travel által összeállított lista érdekessége, hogy számos elismert név hiányzik róla, így a belga Neuhaus vagy az olasz Amadei is. (A rossz nyelvek szerint nem az amerikaikra kellett volna bízni az összeállítást.) Az élen mindenesetre egy svájci, a Teuscher márka áll, amely egyébként viszonylag fiatal. A gyárát alig több mint 70 éve alapította Dolf Teuscher, aki a fél világot bejárta, hogy ráleljen a létező legfinomabb kakaóra, marcipánra, gyümölcsre és diófélékre.
A Teuscher neve alatt több mint 100-féle csokoládé készül az eredeti, apáról fiúra öröklődő receptek alapján, amely a legdrágább alapanyagok mellé sem adalékanyagot, sem tartósítószert nem tartalmaz. A ház specialitása egyébként a pezsgős trüffel, amely friss tejszínnel, vajjal, csokoládéval és pezsgős krém töltelékkel készül, hogy végül cukorral koronázzák meg az édességet. A cég számos üzlettel bír a világban, ezekbe frissesség érdekében minden héten repülővel szállítanak a csokoládékból. Állítólag erre szükség is van, mert jól fogynak a termékeik. A dobogóra rajta kívül feljutott még a Vosges Haut-Chocolat, amely elsősorban az egyedi alapanyagokról (ritka fűszerek és virágok) híres, és az étcsokoládé specialista Scharffen Berger is.
Egy igazi csoki gourmet minden bizonnyal értékelni fogja a Richart ajándékdobozát. A „humidor” figyeli a hőmérsékletet és a páratartalmat, és alig 200 ezer forintba kerül a 7 doboz bonbonnal
A listán szereplő márkák az olyanok mellett mint a levendula, a banán, vagy a gyömbér, valóban különleges alapanyagokat is felhasználnak a csokoládé készítéshez, így náluk a málnapüré, a chipotle fűszer (fafüstön szárított jalapeno paprika), és a tealevél is belefér, ha az tényleg valami egyedit ad a csokoládéval egyetemben. A felsoroltak között olyan is akad, aki minőség érdekében mindössze napi 20 kilogramm csokoládét készít (Donnelly), és olyan is, akinek a termékei csak a saját boltjában kaphatóak, mert állítása szerint csak így tudja garantálni a megfelelő minőséget (Puccini Bomboni).
A végére pedig jöjjön a teljes lista:
1. | Teuscher (Svájc) |
2. | Vosges Haut-Chocolat (USA) |
3. | Scharffen Berger Chocolate Maker (USA) |
4. | Jacques Torres Chocolate (USA) |
5. | Norman Love Confections (USA) |
6. | Valrhona (Franciaország) |
7. | Godiva Chocolatier (Belgium) |
8. | Richard Donnelly Fine Chocolates (USA) |
9. | Richart (Franciaország) |
10. | Puccini Bomboni (Hollandia) |
Forrás: National Geographic’s Intelligent Travel
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.