Nem csak a világ legdrágább tévéje okos

03samsung1.jpg

A világ legburzsujabb tévéje jelenleg minden bizonnyal a Samsung S9 sorozata. Nem kizárólag azért, mert az UN85S9 modell 85 inch, azaz 216 centiméter képátlóval bír, de azért is, mivel ez a cég első UHD televíziója. A 3820 × 2160 pixel felbontású burzsujtévé ára persze most még 34 999 font, azaz valamivel több mint 12,2 millió forint, ráadásul már készül a 95 és 110 inches változat is. A hatalmas felbontás előnyeit persze még nem igazán élvezhetjük – lévén csak a kísérleti adás indult el -, de addig is nagyon jól el lehet lenni bármelyik kisebb testvérével, amely méretben igen, tudásban ellenben nem sokkal nyújt kevesebbet.

03samsung7.jpg

Valljuk be, a 3D nem az az újítás volt, amiért érdemes lett volna lecserélni a már bevált televíziót. Mozizni persze otthon is lehet, de azért igen nehéz versenyezni egy nagyméretű vászonnal, a 2D-ről való "felkonvertálás" ráadásul egyelőre nehézkesen működik. Ezzel szemben az okostévé (Smart TV) már tud olyat mutatni, aminek láttán igencsak elgondolkodunk a váltáson: a tévébe épített alkalmazások és internet ugyanis nem csak elméleti síkon hangzik jól, de a gyakorlatban is jól működik. Tapasztaltuk.

Nagyon leegyszerűsítve arról van szó, hogy Smart TV az okostelefon, okosfényképezőgép és a tablet képernyőjének megnövelése, aminek hála például a kanapéról böngészhetjük az internetet. Ez így leírva nem hangzik igazán komoly dolognak, de a valóságban azt jelenti, hogy jelen sorok szerzője maga is az új funkciók rabja lett annyira, hogy - rá egyáltalán nem jellemző módon - hosszabbítást kért a tesztkészülék tévé-hangfal szett–táblagép kombinációra.

03samsung9_2.jpg

A műszaki paraméterek ismertetésétől most eltekintünk, legyen annyi elég, hogy a trió egy Samsung UE55F8000 televízióból, egy HW-F 550 airtrack hangprojektorból - merthogy ilyen is létezik -, valamint egy Galaxy Note 10.1-ből állt össze. A dizájnra ezúttal csak azért nem vesztegetnénk sok szót – persze azért a Series 8 ívelt fémtalpa és az ultravékony panel mindenképpen említést érdemel -, mert ma már ennyi pénzért tényleg mindegyik a nappali dísze is lehet, és simán elmegy lakberendezési kiegészítőnek is.

A trióból elsőre talán a hangrendszer nem egyértelmű. A HW-F 550 airtrack egy olyan hangszóró és vezeték nélküli mélynyomó, amely bluetooth kapcsolaton keresztül kommunikál a televízióval. Észlelni így csak annyit fogunk, hogy iszonyúan jól szól a zene a mobiltelefonról – erről majd kicsit később -, és mindent egyetlen távirányítóról kezelhetünk. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ehhez is van külön egység, de valóban egy is elég a két készülékhez.

03samsung3.jpg

A 138 centiméteres képátló ellenére észre sem lehetett venni, hogy a televíziót pont olyan távolról néztük, mint egy régebbi 101 centiméter képátlójú Samsung készüléket, vagyis nem fájt a fej és nem könnyezett a szem. A viszonylag közelről nézett tévénél feltűnik, hogy a kép sokkal élesebb, szebb, ezáltal látványosabb, HD tartalom esetén pedig valóban mellbevágó minőséget produkált. Hiába no, jók ezek a mai ledek.
Na de térjünk vissza azokhoz a funkciókhoz, amit egy ilyen Smart TV adhat. Gyorsan túl lennék azon a felsoroláson miszerint itt is van 3D teljesen jó szemüvegekkel, van felkonvertálás, USB-ről történő médialejátszás (lehet, zene, film, vagy fénykép), wifi, mert a kábeleket nagyon nem szeretjük.

A lényeg a már említett alkalmazások és az internet. Tartalomból szerencsére ma már akad bőven kifejezetten tévére fejlesztett változat is, miközben a netes tartalmak könnyedén fogyaszthatóak akár egy érintő felülettel ellátott távirányítóval is. (Az utóbbi viszonylagos felhasználóbarát mivolta tényleg meglepő volt, persze lehet külön billentyűzetet is csatlakoztatni.) Az oktató programok, vagy a játékok jól mutatnak a méretes képernyőn, az előretelepítettek mellett az újak és nekünk tetszők egyszerűen letölthetőek; különösen tetszettek a mozgásra buzdítók – van abban valami bájos, ha ezeket egy karosszékből próbáljuk - és a gyerekeknek szólók is, az angol szótanító alkalmazás pedig örök kedvenc lett. A tévének ráadásul van kamerája és mozgásérzékelője is, amely különösen a már említett sportprogramok esetében valóban új lehetőségeket jelent. Xbox 360 Kinect élményre azért ne számítsunk, de a játékoknál is kifejezetten szórakoztató ez a fajta irányítás.

03samsung8_1.jpg

Apropó mozgásérzékelés és hangvezérlés. Ezek érdekes újdonságok, de először meg kell szokni őket. Az elején fura ordítani a tévével, hogy válts csatornát, vagy legyél hangosabb, és ugyanez igaz a kézmozdulatokra is. Nem szabad megfeledkezni az arcfelismerésről, ami már egy fokkal jobb, mert egy hajszállal tényleg kényelmesebb így belépni a Facebook fiókba, mint begépelni a felhasználónevet és a jelszót. De térjünk ismét vissza a jó dolgokra. A legjobban ugyanis a tartalmak és a tévés netezés mellett a csatlakoztathatóság volt. A kapott táblagép és a tévé között ugyanis oda-vissza lehet váltogatni, értsd a tévé képét is leadja a táblagép, de az azon megjelenített tartalom is kirakható nagyképernyőre. Ez mindössze két gombnyomással nagyon jól és könnyen működött, igaz a felhasználói felülettel egyébként sem volt gond, az logikus és lényegre törő, a kézikönyvet is csak az utolsó előtti napon vettük elő. A Facebook mellett így a Skype beszélgetés vagy a YouTube videózás is új értelmet nyer, nem véletlen, hogy egész nap szólt a zene. Nagyban, minden szempontból.

03samsung4.jpg

A hírek szerint jó dolog lesz a külön megvásárolható Smart Evolution Kit, amellyel hardveresen és szoftveresen is "feljavítható" a televízió. Erre persze még nem igazán van szükség, mert a mi esetünkben alapesetben is négymagos processzor dolgozott benne, ami zökkenőmentesen tette a dolgát. Egy-két év múlva viszont nem kell új készüléket vásárolni, elég csak a jóval kedvezőbb áron kínált kitet megvenni, amitől okosabb lesz a tévé. Ígéretesen hangzik, majd meglátjuk, ez mit is jelent a gyakorlatban. A Kit egyébként a tavaly vásárolt megújítható Samsung TV-k számára egy új Smart HUB kezelőfelületet, a fejlettebb hang és mozgásvezérlést, valamint a meglévő kétmagos processzor mellé plusz két magos központi processzort jelent.

A bejegyzés trackback címe:

https://burzsuj.blog.hu/api/trackback/id/tr175264204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

burzsuj_bw_logo-h240.png

A név kötelez? Ósdi jelszó. Inkább talán a pénz kötelez. Mégsem mindegy, hogy mire költesz, ha már egyszer szert tettél egy komolyabb vagyonra. A többség számára csupán alig ismert életvitelbe próbálunk meg bepillantást engedni, ami Magyarországon a mai napig tabu témának számít. Hisszük, hogy érdekes, kevéssé, vagy egyáltalán nem ismert hírekkel tudunk szolgálni, amik nem merülnek ki a Swarovski kristályban és az aranyozott sokmilliós iPhone-ban.
Lemaradtunk valamiről? Írd meg!

instapromo3.png

Címkék

abramovics (10) airfrance (11) ajándék (12) alkohol (10) amerika (101) andrássy (53) anglia (39) angol (11) apple (10) arab (12) armani (18) aukció (66) autó (99) ázsia (14) balc (39) befektetés (13) bentley (18) bor (31) brit (20) budapest (94) bugatti (15) burberry (15) burzsuj (167) bútor (10) chanel (11) christies (13) design (13) divat (79) dubai (14) ékszer (13) érdekesség (254) étterem (39) felmérés (55) ferrari (41) forbes (38) francia (53) gasztro (15) gasztronómia (33) golf (14) gucci (16) hajó (59) harrods (11) hermes (23) hotel (93) india (13) ingatlan (221) ital (13) jacht (61) játék (13) jóhely (12) jótékonyság (18) karácsony (24) kína (53) könyv (13) kutatás (11) kutya (10) lamborghini (16) legdrágább (17) leggazdagabb (10) lista (69) london (61) louis (11) louisvuitton (44) luxus (21) lv (14) lvmh (30) magánrepülő (10) magyar (141) magyarország (10) milliárdos (22) mobil (11) moszkva (11) művészet (11) newyork (39) nyaralás (10) nyc (28) olasz (57) olaszország (12) óra (78) orosz (59) parfüm (10) párizs (21) pezsgő (10) porsche (14) prada (11) rekord (11) repülés (20) repülő (34) repülőgép (17) rollsroyce (22) samsung (15) sothebys (20) svájc (17) szálloda (64) sziget (21) tagheuer (10) társadalom (10) telefon (32) toplista (11) turizmus (86) usa (56) utazás (109) versace (11) vertu (19) vonat (11) vuitton (10) yacht (10) +
süti beállítások módosítása