A rossz nyelvek szerint Ferran Adrià kezdi aprópénzre váltani a tehetségét. Az még rendben, hogy az elBulli boraiból vagy éppen az étterem relikviákból rendeznek aukciót, és azzal sincs gond, hogy előadásokat tart vagy kiállításokhoz adja a nevét, de legújabb ötlete a 70 euróért megvásárolható bedobozolt molekuláris gasztronómia már egy picit sok. A koncepció szerintünk viszont kifejezetten jó, a Jamie Oliver konyhai eszközök és Gordon Ramsay szakácskönyv dömping között üdítő színfolt lehet otthon is Michelin-csillagos menüsort tenni az asztalra.
Jelenleg az elBulli az egyetlen étterem, amelyet öt alkalommal (2002, 2006, 2007, 2008 és 2009) a világ legjobb éttermének választottak, ráadásul a listán többször végzett a dobogón, sőt, a listát kiadó The Restaurant Magazine 2010-ben az évtized szakácsának választotta. Az egyéb díjakat és három Michelin-csillagot is magáénak tudó hely menetelését csupán az szakította meg, hogy Ferran Adrià úgy döntött, alkotói szabadságra van szükség, hiszen a molekuláris gasztronómia még komoly lehetőségeket tartogat. Az éttermét így 2011 nyarán bezárta, de az ígéretek szerint közel 3 éves szünetet követően jövőre új helyen ismét fakanalat vesz a kezébe.
Joghurtos kaviár parfé
A spanyol Roses városában lévő elBulli csak áprilistól októberig, valamint 19 és 24 óra között volt nyitva, de az éves 8 ezer vendéghelyre többszázezer érdeklődő jutott, így igen komoly várólistával kellett számolni. Az 1960-as évektől működő egységhez egyébként 1984-ben csatlakozott a séf - egy évvel előtte egy rövid ideig dolgozott itt -, és néhány év múlva már sorba nyerték díjakat, igaz, széles körben nemzetközi hírnevet csak az ezredforduló után szereztek.
A mesterszakács és testvére most úgy gondolta, hogy az elBulli kicsiben minden konyhában működhet, ezért 4 olyan készletet (szferifikáció, cukrászda, konyha és a koktél néven) dobott piacra, amelynek segítségével bárki könnyedén megismerkedhet a molekuláris gasztronómiával. (A szferifikáció pongyolán megfogalmazva a folyadék zselésítésének a technikája, ami lényegében a molekuláris gasztronómia alapja.) A kit mindössze 20 ezer forintért tartalmaz recepteket, egy olyan „különleges szakácskönyvet”, amely 8 nyelven képekkel lépésről lépésre mutatja be a folyamatokat, valamint a hozzá tartozó eszközöket, mint fecskendő, pipetta, kanál, csipesz, spatula.
Rendelni itt lehet!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.