Mit tud egy burzsuj a fogkeféről?

130521fog1.jpg

Egy AmEx Black Card és egy fogkefe: ezzel a kettővel vág neki egy igazi burzsuj a nagyvilágnak. A kijelentés mögött valódi tartalom is van, hiszen a dollármilliós bankszámla nagyjából minden élethelyzetben nagy magabiztosságot ad, a Lemelson-MIT Invention korábbi felmérése szerint pedig az amerikaiak a fogkefét tartják a legfontosabb innovációnak, ami nélkül nem tudnának élni. Egy burzsuj esetében azért nem mindegy, milyen is az a fogkefe: vajon mi illik egy AmEx Black Card mellé?

A válasz természetesen egyszerű: a legjobb. Ez mondjuk Bonaparte Napoleon esetében egy aranyból készült nyéllel és lószőr sörtével ellátott fogkefét jelentett, de a kontinensen burzsuj körökben a XVIII.-XIX. században elterjedt eszközük legrosszabb esetben is ezüst, gyöngykagyló, elefántcsont nyéllel, valamint vaddisznó- vagy lószőr felhasználásával készültek.

A fogápolás ugyan nem új keletű, hiszen fogkrémet - inkább fogport - már az egyiptomiak is használtak, a mai értelemben vett fogkefe őshazája pedig Kína. (A kezdetekben egyébként még a nyéllel párhuzamosan kapta a szőrt az eszköz, ilyenekkel még mindig találkozni Ázsiában.) A tömegtermelés úttörője Anglia volt, ahol 1780 körül William Addis nagyobb mennyiségben is elkezdte gyártani a terméket, közel száz év múlva pedig már - ha nem is minden körben – a fejlett világban elfogadott volt a fogápolás eme formája. Elfogadott ugyan, de még nem túl gyakori, az általános elterjedését ugyanis csak a múlt század hozta.

130521fog2a.jpg

A természetes sörtéből készült fogkefék használatát ugyanis ekkor váltotta fel a műanyag, amely jóval megfelelőbbnek bizonyult, napjainkra pedig az is bebizonyosodott, hogy fogápolásra a leghatékonyabb megoldás a kis fejű, viszonylag egyforma hosszúságúra levágott, koptatott végű közepes keménységű műanyag szálakból készült fogkefe. A fejkiképzésnek köszönhetően a kefe ma már nem csak a fog, hanem az íny tisztítására, masszírozására is szolgál, éppen ezért nem teljesen egyforma a sörte magassága.

Fontos, hogy az elhasználódott - ennek ideje egyéntől függ az eltérő fogmosási szokások miatt, de általában évente 4-5 darabot használjunk el - fogkefe nem alkalmas hatékony lepedékeltávolításra. Ez nem csak kevésbé eredményes, de még baktérium góc is lehet. az elhasználódás szerencsére látható is, sőt vannak olyan indikátoros kefék is, ahol is a színesre festett sörtecsomók idővel elhalványodnak, és így jelzik a cserét. A szakemberek szerint mindig száraz fogkefével kezdjünk a műveletnek és hasznos, ha több és különböző kefét használunk egyszerre, hiszen a különböző típusoknak más előnyei (és hátrányai) vannak. Örök kérdés, hogy mindezt milyen gyakran kell megtenni: elvileg ugye étkezések után, de ami valóban tartható és még elégséges az a napi két alkalommal legalább 2-3 percig végzett fogkefe használat.

130521fog3.jpg

Elsőre talán meglepő, de a hagyományos fogkefe használata jó kézügyességet igényel, a klinikai kutatások szerint legalábbis csak nagyon kevesen tudnak megfelelően fogat mosni. Éppen ezért ajánlják egyre inkább a fogorvosok az elektromos fogkefét, aminek első példányait még 1939-ben fejlesztették ki Svájcban, mostanra pedig már komplett szájhigiéniai rendszerek is léteznek.

A kézi fogkeféhez képest az elektromos változat hatékonyabban tisztít és alaposabban távolítja el a lepedéket, többek között a nehezen hozzáférhető helyekre is elér, de hasznos, hogy több fogmosási beállítás és fogkefe fej közül is választhatunk. Összehasonlításképpen: egy ilyen eszköz percenként akár 48 000 mozdulatra is képes, míg egy ember estében manuálisan erre legfeljebb 700 alkalommal képes ugyanennyi idő alatt. A cserélhető fejeknek köszönhetően pedig az elektromos fogkefe több célra is használható legyen szó napi tisztításról, mélytisztításról vagy fehérítésről - mert, hogy ez utóbbira is jó, ha van hozzá speciális egység -, ráadásul a család minden tagja tudja használni külön-külön fogkefefejjel. Az elektromos fogkefének - közülük a legjobb a forgó-oszcilláló fogkefék - köszönhetően a fogmosás során mindössze arra kell figyelnünk, hogy lassan, fogról fogra mozgassuk a fogkefét. A kefe megteszi a többit, a már említetteknek megfelelően alaposan eltávolítva a lepedéket és a nem kívánt maradványokat fogaink közötti résekből, még a legnehezebben elérhető helyekről is.

130521fog4.jpg

Egy burzsuj természetesen csak ilyet használ, hiszen ez mutat jól az AmEx mellett. Nem kell aggódni, Itthon is számos márka és típus érhető el, de a legburzsujabb mind közül talán az Oral-B Triumph 5000. A mintegy 50 ezer forintba kerülő készülék az előbbieket mind tudja, sőt, a feje nemcsak pulzál, rezeg és forog, de nyelében található nyomásérzékelő abban segít, hogy figyelhessünk arra, milyen erősen mossuk fogainkat. Ez a rendszer figyelemmel kíséri a fogmosási időt és lehetővé teszi, hogy különböző funkciókat állítsunk be fogaink tisztítására.

A bejegyzés trackback címe:

https://burzsuj.blog.hu/api/trackback/id/tr205309363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

burzsuj_bw_logo-h240.png

A név kötelez? Ósdi jelszó. Inkább talán a pénz kötelez. Mégsem mindegy, hogy mire költesz, ha már egyszer szert tettél egy komolyabb vagyonra. A többség számára csupán alig ismert életvitelbe próbálunk meg bepillantást engedni, ami Magyarországon a mai napig tabu témának számít. Hisszük, hogy érdekes, kevéssé, vagy egyáltalán nem ismert hírekkel tudunk szolgálni, amik nem merülnek ki a Swarovski kristályban és az aranyozott sokmilliós iPhone-ban.
Lemaradtunk valamiről? Írd meg!

instapromo3.png

Címkék

abramovics (10) airfrance (11) ajándék (12) alkohol (10) amerika (101) andrássy (53) anglia (39) angol (11) apple (10) arab (12) armani (18) aukció (66) autó (99) ázsia (14) balc (39) befektetés (13) bentley (18) bor (31) brit (20) budapest (94) bugatti (15) burberry (15) burzsuj (167) bútor (10) chanel (11) christies (13) design (13) divat (79) dubai (14) ékszer (13) érdekesség (254) étterem (39) felmérés (55) ferrari (41) forbes (38) francia (53) gasztro (15) gasztronómia (33) golf (14) gucci (16) hajó (59) harrods (11) hermes (23) hotel (93) india (13) ingatlan (221) ital (13) jacht (61) játék (13) jóhely (12) jótékonyság (18) karácsony (24) kína (53) könyv (13) kutatás (11) kutya (10) lamborghini (16) legdrágább (17) leggazdagabb (10) lista (69) london (61) louis (11) louisvuitton (44) luxus (21) lv (14) lvmh (30) magánrepülő (10) magyar (141) magyarország (10) milliárdos (22) mobil (11) moszkva (11) művészet (11) newyork (39) nyaralás (10) nyc (28) olasz (57) olaszország (12) óra (78) orosz (59) parfüm (10) párizs (21) pezsgő (10) porsche (14) prada (11) rekord (11) repülés (20) repülő (34) repülőgép (17) rollsroyce (22) samsung (15) sothebys (20) svájc (17) szálloda (64) sziget (21) tagheuer (10) társadalom (10) telefon (32) toplista (11) turizmus (86) usa (56) utazás (109) versace (11) vertu (19) vonat (11) vuitton (10) yacht (10) +
süti beállítások módosítása