André Kertész vagy Moholy-Nagy László? Befektetés-e a fotográfia?

171030auction1.jpg

A válságnak vége, az ország jobban teljesít, így talán az óraaukció után immár a fényképek is kelendőek a hazai piacon. Az, hogy a fénykép mennyire jó befektetés hamarosan kiderül...

Egészen pontosan holnap rendezi meg a BÁV a régóta tervezett első fotóaukcióját. A hazai fotográfia színe-javát felvonultató árverés tételeit szakmai zsűri válogatta le anonim üzemmódban, így garantálva minőségi tételsort. A kalapács alá végül 83 magyar fotográfus több mint 200 alkotása került, többek között olyan külföldön híressé vált fotósok mint André Kertész, Lucien Hervé, Ata Kandó, Suzanne Szász, Francis Haar, Paul Almásy, de ott lesznek Burger Barna vagy éppen Móricz-Sabján Simon képei is. A témában ráadásul a BÁV egy egész hasznos közleményt adott ki.

171030auction2.jpg

Schwanner Endre: André Kertész fényképez, Pécs, 1971. Digitális nyomat eredeti negatívról, Magyar Nemzeti Múzeum

A fotográfiánál újra és újra felmerülő kérdés a sokszorosíthatóság, bár már az analóg felvételekről készült nagyítások is tekinthetők sokszorosító eljárásnak, az egyediség itt könnyebben nyomon követhető – hívja fel az egyik fontos szempontra. A digitális képek esetében a limitált szériák megjelenését, a nyomtatott képek darabszámát, már a nyomtatást végző stúdiók is grantálják. A fotósok alkotásaikat egy általuk előre meghatározott sorozatszámban és méretben nyomtatják vagy felügyeletükkel nyomtattatják. Ezután feljegyzik a képre a sorszámot (pl. 1/5) és szignózzák a képet. A képről a teljes sorozat nyomtatása után nem készül további nyomat. A már eltávozott művészektől általában szignált és/vagy hagyatéki pecséttel ellátott alkotások kerülnek árverésre.

A fotók értéke sok tényezőtől függ, a legértékesebb mindenképpen a vintage fotó, amit a művész életében, és a készítés idején nagyított vagy nagyíttatott le, és írt alá, esetleg pecsételt le. További értéknövelő lehet a kvalitáson túl a kép témája, ha az például egy híres emberről (mint Székely Aladár Ady-fotói) készült, és azt esetleg ő is aláírta. Az sem mindegy, hogy az adott képet hol és hányszor publikálták, milyen a mérete és állapota. Itt is, ahogy más képzőművészeti alkotások árképzésénél, sok múlik a szakértők hozzáértésén. A vintage fotóknál előfordulhatnak későbbi nagyítások is, amelyek bár a művész életében, de már egy másik időszakban készültek. Ezek, ha még szignáltak is, csökkentik az értéket.

Napjainkban egy magára valamit is adó nemzetközi fotógyűjtemény sem elképzelhető Moholy-Nagy László valamely alkotása nélkül. A jelenlegi rekordot, - és ez egyben a magyar fotográfia legnagyobb aukciós sikere is, - egyik Fotogramja tartja, amelyet 2012-ben adtak el a Sotheby’s-nél. A mindössze 24x18 cm-es képért 1 143 452 euróért (közel 460 millió forint) fizettek. Ugyanennél az árverezőháznál André Kertész Mondrian pipájáról és szemüvegéről készült fotója 383 124 euróért (mintegy 120 millió forint) cserélt gazdát 2005-ben. A nemzetközi aukciósházak kedvelt alkotói között bőven találunk más magyar neveket is. A világ egyik legjobb fotóriporterének tartott, a Harpers Bazarnak is dolgozó Martin Munkácsi alkotásai 100 000 euró fölötti leütéseket érnek el. A mindenki által ismert Robert Capa vagy éppen Kepes György fotói pedig 10 000-20 000 euró körül forognak.

A nemzetközi piacon a rekordot jelenleg Peter Lik tartja a 6,5 millió dollárért elkelt Phantom című fotójával, bár ezt az eladást többen megkérdőjelezik. Ezt követi Andreas Gursky Rhein II című alkotása 4,3 millió dollárral. Az ő óriási méretű fotói többször visszaköszönnek a legdrágábban eladott fotók listáján.

Talán nem meglepő, hogy a külföldi kereslet még messze túlmutat a magyar piaci viszonyokon. Itthon csak a közelmúltban kezdtek kialakulni komolyabb, főként tematikus gyűjtemények. Ezek közül is talán a legismertebb – bár ne feledjük, hogy a gyűjtők ritkán fedik fel magukat - Alföldi Róbert több mint 500 darabos neoavantgárd fotógyűjteménye. A Mai Manó Ház és a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ megalapítása és kiállításai sokat tettek a magyar fotográfia elismertségéért, a fotók piaci megítélése még mindig elmarad nemcsak a nemzetközi, de a környező országokban jellemző trendektől is. A 2000-es évek végén több aukciót is szerveztek, ahol a rekorder André Kertész Újságárusnál, Párizs című képe volt, amely 5,28 millió forintért kelt el. A Magyarországon élő kortárs fotográfusok közül a csúcstartó Friedmann Endre Szerelem című fényképe, amit 2,2 millió forintért vettek meg 2008-ban.

Jelenleg a vásárlóknak kedvez a fotópiac, itthon még mindig jó áron vásárolhatnak vintage fotókat is. Az új piaci szegmensek egyik legfontosabb kérdése mindig az: vajon mennyi „tartalék” van még? A különböző hagyatékokból még bőven előkerülhet egy híres modellt ábrázoló Martin Munkácsi vagy egy itthon gyakran megforduló Moholy-Nagy kép. De ott van a Budapesten több kiállítást is megért, Le Corbusier házi fotográfusának tartott Lucian Hervé (Elkán László), avagy a világ egyik legjobb fotósának tartott André Kertész is. Ne feledkezzünk el a közelmúltban elhunyt, legidősebb magyar fotográfus, Ata Kandó képeiről sem, amelyek jelenleg főleg a holland piacon érnek el tisztességes leütéseket. Az MTI egykori zseniális fotósa, Friedmann Endre mellett ott vannak az élő klasszikusok, mint például Chochol Károly, Eifert János, Féner Tamás, Jung zseni, Török László vagy éppen Tóth György, aki többek között Yoko Onoról készített több portrét. Őket már nemzetközi szinten is egyre inkább elismerik és keresik. Természetesen további más fotográfusok is figyelmet érdemelnek: Bánkuti András, Benkő Imre, Fazekas István, Erdélyi Gábor, Gáti György, Gordon Eszter, Kasza Gábor, Papp Elek, Révész Tamás, Vancsó Zoltán, Nicky Almásy vagy 80-as évek magyar valóságát fotózó Stalter György, mind világszínvonalú fotókat készítenek.

A bejegyzés trackback címe:

https://burzsuj.blog.hu/api/trackback/id/tr5413111764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

burzsuj_bw_logo-h240.png

A név kötelez? Ósdi jelszó. Inkább talán a pénz kötelez. Mégsem mindegy, hogy mire költesz, ha már egyszer szert tettél egy komolyabb vagyonra. A többség számára csupán alig ismert életvitelbe próbálunk meg bepillantást engedni, ami Magyarországon a mai napig tabu témának számít. Hisszük, hogy érdekes, kevéssé, vagy egyáltalán nem ismert hírekkel tudunk szolgálni, amik nem merülnek ki a Swarovski kristályban és az aranyozott sokmilliós iPhone-ban.
Lemaradtunk valamiről? Írd meg!

instapromo3.png

Címkék

abramovics (10) airfrance (11) ajándék (12) alkohol (10) amerika (101) andrássy (53) anglia (39) angol (11) apple (10) arab (12) armani (18) aukció (66) autó (99) ázsia (14) balc (39) befektetés (13) bentley (18) bor (31) brit (20) budapest (94) bugatti (15) burberry (15) burzsuj (167) bútor (10) chanel (11) christies (13) design (13) divat (79) dubai (14) ékszer (13) érdekesség (254) étterem (39) felmérés (55) ferrari (41) forbes (38) francia (53) gasztro (15) gasztronómia (33) golf (14) gucci (16) hajó (59) harrods (11) hermes (23) hotel (93) india (13) ingatlan (221) ital (13) jacht (61) játék (13) jóhely (12) jótékonyság (18) karácsony (24) kína (53) könyv (13) kutatás (11) kutya (10) lamborghini (16) legdrágább (17) leggazdagabb (10) lista (69) london (61) louis (11) louisvuitton (44) luxus (21) lv (14) lvmh (30) magánrepülő (10) magyar (141) magyarország (10) milliárdos (22) mobil (11) moszkva (11) művészet (11) newyork (39) nyaralás (10) nyc (28) olasz (57) olaszország (12) óra (78) orosz (59) parfüm (10) párizs (21) pezsgő (10) porsche (14) prada (11) rekord (11) repülés (20) repülő (34) repülőgép (17) rollsroyce (22) samsung (15) sothebys (20) svájc (17) szálloda (64) sziget (21) tagheuer (10) társadalom (10) telefon (32) toplista (11) turizmus (86) usa (56) utazás (109) versace (11) vertu (19) vonat (11) vuitton (10) yacht (10) +
süti beállítások módosítása