Az előzetes hírek szerint március végén kiderül, hogy továbbra is rajta vagyunk-e a régió gasztrotérképén! A Michelin Main Cities of Europe legfrissebb kiadványa ráadásul ezúttal nálunk mutatkozik be, ez pedig van, aki szerint azt jelenti, hogy valami nagyon komoly dologra készülhetünk. Talán lesz két Michelin-csillagos étterem Budapesten, esetleg lesz vidéki csillagunk?
A régióban nem állunk rosszul, persze Ausztria toronymagasan vezet - ott van bizony két csillag is -, de darabszám alapján a cseheket és a lengyeleket eddig bizony beelőztük. Jelenleg nekünk négy Michelin-csillagos éttermünk van. A Borkonyha mellett évek óta ott az Onyx és a Costes - ő volt az első, már 2010 óta a legjobbak között van -, vagy ez utóbbi kistestvére a Costes Downtown. (A Tanti sajnos tavaly elvesztette a csillagot.) Éppen ezért lehet, hogy nem árt sietni, hiszen ezeken a helyeken már most is komoly a várólista...
Costes
A Costes esetében jelenleg legalább 2-3 héttel a tervezett időpont előtt érdemes asztalt foglalni, a nagyobb ünnepek, így mondjuk a Valentin-nap előtt pedig számolhatunk ennek a duplájával. Az utcáról beesve szabad asztalt találni nagyjából olyan, mint az ötös a lottón. Azért is, mert az egyszerre csupán 36 vendéget kiszolgáló étterem csak szerdától vasárnapig, 18:30-tól 24:00 óráig van nyitva. (A konyha egy órával hamarabb bezár.) A konyhai műveletek aprólékossága és a tökéletes kiszolgálás miatt fél óránként legfeljebb 6-8 vendéget fogadnak, így hiába látni mondjuk üres asztalt 19:30 órakor, az csak azt jelenti, hogy bizony ott már a 20:00 órai foglalásra készülnek.
A foglalást egyébként 48 órával az időpont előtt le lehet mondani, ezt követően viszont terhelik a foglalási előleget. Ezt akkor is elbukjuk, ha több mint 20 percet késünk, mert az asztalt csak ennyi ideig tartják fent. Az étlap fine dinning étterem lévén szűkebb, és elsősorban a menüt ajánlják. (Az a’la carte választási lehetőséget a konyha kapacitása miatt egyébként is csak 4 főig tudnak biztosítani.) Az árak a csillaghoz képest egész barátiak megfizethetőek, igaz, hogy az előétel és desszert is több mint 5 ezer forint, míg a legdrágább főétel borral együtt 13 ezer forint. Ez pedig átszámítva 50 euró alatti összeg, sok esetben ennyiért tőlünk nyugatra egy elegánsabb helyen csillag nélkül is simán kiszámláznak egy adagot. A legkeresettebb a 6 fogásos menüvacsora borpárosítással, amelynél a számla 53 ezer forint fejenként. Bor nélkül egy húszassal olcsóbb! Az is igaz persze, hogy csillagot egyáltalán nem csak az elegáns helyek kapnak, így bizony van olcsóbb két Michelin-csillagos hely is, mint a Costes.
Costes Downtown
A Costes Downtown esetében hasonló a helyzet, tehát célszerű asztalt foglalni, de hétfőtől csütörtökig azért van esélye a besétáló vendégeknek is - mondta kérdésünkre Lexa András, az étterem vezetője. Ez a hely ugye egy szállodához tartozik, így itt minden nap van reggeli és ebéd is a vacsora mellett. Az ebéd esetében kifejezetten jó esélyeink lehetnek az utcáról betérve, hiszen az előétel-főétel-desszert kombó viszonylag pörgősen halad. A három fogás egyben mindössze 6900 forint, ami persze egy menüért nem kevés, de a helyhez képest egyáltalán nem is sok.
Az egyes étkezések teljesen eltérő közönséget vonzanak - emelte ki a szakember. A büféválasztékot és az étlapos rendelést is lehetővé tevő reggelinél elsősorban a szálloda vendégei dominálnak. Az ebédnél az elérhetőbb ár miatt is sokkal több a magyar vendég, itt már fele-fele az arány, és egyértelműen a már említett üzleti menü a legkedveltebb. A vacsora esetében elég sokszor van teltház, és a megoszlás is vegyes. Az étteremben összesen 68 ülőhely van, de 50-55 fő esetében már lényegében nincs szabad hely a közel két tucat asztalnál. Az a’la carte esténként alig 10 százalékát teszi ki a rendelésnek, és a leginkább az öt fogásos vacsorát keresik a borpárosítással. Ez utóbbi ára éppen 40 ezer forint, mondhatni "pénztárcabarát", hiszen a főételek is csak négy számjegyűek.
A Cotes és a Costes Downtown is ügyel arra, hogy különleges vacsoraestekkel lepjék meg a fogékony (nagy)közönséget. A február esetében ott van ugye a Valentin-nap, de ezt megelőzően a Costes Dowtown egy négykezes vacsorának is teret enged. Az étterem séfje, Tiago Sabarigo és a londoni Peninsula étterem vezetőséfje, a szintén Michelin-csillagos éttermekben főző Tomas Lidakevicius által kreált közös menü kerül az asztalra február 10.-én. Az amuse bouche posírozott fürjtojás, petrezselymes majonéz lesz, de terítékre kerül posírozott fésűkagyló, kínai articsóka, édes-savanyú dashi, valamint lángolt ördöghal, grillezett fürj és sült mangalica karaj is, miközben felszolgálnak répákat és citrusokat, sőt, lesz csokoládé, praliné, valamint paszternák.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.